Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Ματιές στον κόσμο

 

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη αναμένεται να λάβει απόφαση για το αν θα πρέπει να αναγνωριστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην Happy, την Ασιάτισσα ελεφαντίνα. Οι συνήγοροι του Project για τα Μη Ανθρώπινα Δικαιώματα, επιμένουν ότι η Happy είναι μία αυτόνομη, νοητικά σύνθετη ελεφαντίνα που της αξίζει να της χορηγηθούν και νομικά δικαιώματα ισάξια με τους ανθρώπους. Ο ζωολογικός κήπος του Μπρονξ, όπου μένει η Happy, μέσω δικηγόρου αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης και ισχυρίζεται ότι η Happy ούτε παράνομα έγκλειστη είναι στον χώρο ούτε είναι ανθρώπινο ον. Η ομάδα Nonhuman Rights Project θέλει να μεταφέρει την Happy από την «περιοριστική της φυλακή» σε ένα καταφύγιο ζώων όπου θα έχει περισσότερο χώρο. Η ομάδα υποστηρίζει ότι το 2005, η Happy έγινε ο πρώτος ελέφαντας, που πέρασε ένα τεστ με δείκτη αυτογνωσίας, αγγίζοντας δηλαδή επανειλημμένα μία λευκή ένδειξη «Χ» στο μέτωπό της καθώς κοιταζόταν σε έναν μεγάλο καθρέφτη.

Οδησσός: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους ελληνικούς αμφορείς

Στην Οδησσό Ουκρανοί στρατιώτες σκάβοντας χαρακώματα ανακάλυψαν έναν θησαυρό από αρχαιοελληνικούς αμφορείς. Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς, ενώ έσκαβαν χαρακώματα κοντά στην Οδησσό καθώς η πόλη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ. Η ακριβής περιοχή αυτής της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν «κάθε μέρα» θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος. Παρά το γεγονός ότι η εμπόλεμη κατάσταση απαγορεύει τις επίσημες αρχαιολογικές ανασκαφές, οι στρατιώτες μετέφεραν τα ευρήματά τους στο αρχαιολογικό μουσείο της Οδησσού, όπου οι αμφορείς καθαρίζονται και ταξινομούνται.

Πέτρινος δακτύλιος εντοπίστηκε σε προϊστορικό τελετουργικό χώρο στην Κορνουάλη

Ομάδα αρχαιολόγων εντόπισε και χαρτογράφησε ένα σπάνιο πέτρινο μνημείο που σχηματίζει έναν κύκλο, σε προϊστορική τελετουργική τοποθεσία στην Κορνουάλη. Ο δακτύλιος σχηματίζεται από επτά λάκκους σε αρμονία που επαναλαμβάνονται ανά τακτά διαστήματα μεταξύ τους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι παλαιότερα οι λάκκοι μπορεί να σχημάτιζαν έναν πλήρη δακτύλιο καθώς ορισμένες από τις πέτρες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ άλλες πιθανόν να έχουν πιεστεί προς το εσωτερικό του χώρου μέσα στους λάκκους, εκεί που κάποτε μπορεί να στέκονταν όρθιοι. Το Castilly Henge εικάζεται ότι χτίστηκε στα τέλη της νεολιθικής εποχής, μεταξύ 3.000–2.500 π.Χ. Σημείο κατατεθέν του είναι μία εξωτερική περίμετρος και μια εσωτερική τάφρος, ενώ ο προϊστορικός σχηματισμός είναι ένα αμφιθεατρικό σκηνικό, όπου τελούνταν συγκεντρώσεις και τελετουργικές δραστηριότητες.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter

Το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter τράβηξε μια σειρά από κοντινές και εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά νέες λεπτομέρειες του άστρου μας, μεταξύ άλλων τον λεγόμενο «ηλιακό σκαντζόχοιρο», έναν περίεργο πίδακα καυτών και κρύων αερίων που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ηλιακή επιφάνεια. Ο «σκαντζόχοιρος», όπως βαφτίστηκε από τους επιστήμονες, έχει έκταση 25.000 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσια από τη διάμετρο της Γης, καλύπτοντας παρόλα αυτά ένα μικρό μόνο τμήμα της διαμέτρου του Ήλιου (1,4 εκατ. χλμ). Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που είναι επικεφαλής της αποστολής του Solar Orbiter σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το σκάφος είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει το νότιο πόλο του Ήλιου. Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες αυτής της περιοχής του μητρικού άστρου μας, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στη δημιουργία του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου πωλήθηκε 23 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία


Ένα σκίτσο του Μιχαήλ Αγγέλου πουλήθηκε χθες έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Παρίσι, ποσό ρεκόρ για έργο του Ιταλού Δασκάλου. Το σχέδιο χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα και εικονίζει έναν γυμνό άνδρα, όρθιο, ανάμεσα σε δύο άλλα πρόσωπα στο βάθος. Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε πένα και καφέ μελάνι. Είχε πουληθεί το 1907 από τον οίκο δημοπρασιών Drouot, στο Παρίσι, ως έργο που αποδιδόταν στη «Σχολή του Μιχαήλ Αγγέλου». Μόλις το 2019, στο πλαίσιο μίας έρευνας για μία ιδιωτική γαλλική συλλογή έργων τέχνης, αποδόθηκε στον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο. Το σκίτσο που πουλήθηκε στο Παρίσι έχει διαστάσεις όσο μία σελίδα χαρτιού Α4 και φαίνεται ότι βασίστηκε σε μια νωπογραφία του Μαζάτσο («Η βάπτιση των νεοφώτιστων»). Τον Σεπτέμβριο του 2019 χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα για 30 μήνες και δόθηκε στο γαλλικό κράτος και τα μουσεία η δυνατότητα να το αγοράσουν.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα