Ανάµεσα στα 3 καλύτερα podcast σε όλη την Ελλάδα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα µας στο διεθνή διαγωνισµό: “Νέοι δηµοσιογράφοι για το περιβάλλον”, επιλέχθηκε η δουλειά των µαθητών του 1ου Γυµνασίου Ελ. Βενιζέλου (Χρυσοπηγής).
Ένα podcast που δηµιουργήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας µε το Cakabey Okullari School στη Σµύρνη της Τουρκίας και που αφορά την περιβαλλοντική δράση των µαθητών.
Για τη δηµιουργία του podcast που είναι στα Αγγλικά εργάστηκαν οι µαθητές Κωνσταντίνος Φουντουλάκης και Μανώλης Τζεµανάκης, ενώ την τεχνική φροντίδα είχε ο µαθητής επίσης Νίκος Μαρκαντωνάκης,υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Κ. Κουλίζου και Ι. Καρδαµάκη.
«Ήταν µια πρωτόγνωρη διαδικασία,µια απαιτητική εργασία, πολύ ενδιαφέρουσα γιατί δεν είχαµε ασχοληθεί ξανά µε αυτό το αντικείµενο» µας ανέφερε ο Μανώλης, ενώ ο Κωνσταντίνος παρατηρεί ότι «το περιεχόµενο του podcast έχει να κάνει µε το περιβάλλον. Επεξηγούµε την εργασία που κάναµε στο σχολείο µας, ότι φτιάξαµε παρτέρια µε φυτά που προσελκύουν επικονιαστές (µε δεντρολίβανο, κυκλάµινα, ζουµπούλια, ρίγανη,πανσέδες κα. ) αφού πρώτα µάθαµε για τη σηµασία και την αξία τους. Όλο αυτό έγινε σε συνεργασία µε τους µαθητές σχολείου της Σµύρνης».
Τα παιδιά µε απλά λόγια εξηγούν το ρόλο των επικονιαστών στη φύση (µέλισσες, βοµβίνοι κα.) και γιατί είναι σηµαντικοί για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτης µας. «Όλοι οι µαθητές εργαστήκαµε για τη δηµιουργία των παρτεριών µε τα φυτά, ειδικοί µας ενηµέρωσαν για τους επικονιαστές και εµείς δίνουµε έµφαση ειδικά στους ς βοµβίνους, τους µπούµπουρες που είναι πιο προσιτοί για µας και γιατί θα πρέπει να προστατευθούν αφού η δουλειά που κάνουν είναι πολύ σηµαντική. Για να κάνουµε το podcast αναζητήσαµε στοιχεία αλλά η εργασία µας δεν ήταν βαρετή γιατί είχε πολλά βιωµατικά στοιχεία» υπογραµµίζουν οι µαθητές που ελπίζουν να αναγνωριστεί η προσπάθεια τους και στο εξωτερικό αν και ήδη είναι ευχαριστηµένοι µε όσα έµαθαν στα πλαίσια της εργασίας τους.
Την τεχνική επιµέλεια του podcast είχε ο µαθητής Νίκος Μαρκαντωνάκης. «Γνώριζα τεχνικά θέµατα από τον πατέρα µου που είναι πληροφορικός. Πήρα τα καλύτερα τµήµατα των ηχογραφήσεων των δύο άλλων παιδιών και τα ένωσα προκειµένου να φτιαχτεί ένα κοµµάτι που να έχει νόηµα και να εξηγεί τι ακριβώς έκαναν. Είχε τη δυσκολία του αλλά πιστεύω ότι καταφέραµε να ακούγεται και καλά και κατανοητά» επισηµαίνει ο µαθητής. Η ηχογράφηση έγινε στην τάξη µε την αξιοποίηση εξοπλισµού του σχολείου.
Το ότι όλη η εργασία έγινε στα Αγγλικά βοήθησε την εξάσκηση των παιδιών µε τη ξένη γλώσσα, ενώ οι µαθητές έχουν την ευκαιρία να µεταφέρουν την εµπειρία τους και στην Αγγλόφωνη εφηµερίδα τους “Student’s Voice” που από το 2008 εκδίδεται κάθε χρόνο!
Τα άλλα δυο podcast από την Ελλάδα είναι αυτό του 4ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου και του ∆ηµοτικού Σχολείου Κολλεγίου Αθηνών.