■ Επίσκεψη στο Καστέλι Πεδιάδος
Τους ήρωες τους, ∆ασκαλογιάννη και Αντώνιο Τρυφίτσο ή Τρυφόπουλο, τίµησαν οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2/θέσιου ∆.Σ. Ανώπολης Σφακίων και του 12/θέσιου ∆.Σ. Καστελλίου Πεδιάδος Ν. Ηρακλείου, στην επίσκεψη των πρώτων στους δεύτερους την Παρασκευή 23 Μαΐου.
Τα δύο σχολεία έχουν αδελφοποιηθεί και στα πλαίσια αυτά προχώρησαν στην συνάντηση αυτή.
«Οι οικοδεσπότες υποδέχθηκαν θερµότατα τους Σφακιανούς αδελφούς τους µε την µαντινάδα: “Χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδε,ς ο κάµπος µε τα λούλουδα και µε τις πρασινάδες” και ακολούθησε κέρασµα υποδοχής. Ακόµα, υπήρξε ένα µικρό µάθηµα ξυλογλυπτικής στο προαύλιο του Καστελλίου, αλλά και µια έκπληξη για τα παιδιά: Χειροποίητο παγωτό από πατέρα µαθητή τους! Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο µητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας (σφακιανής καταγωγής) ο ∆ήµαρχος Μινώα Πεδιάδος, κ. Κεγκέρογλου, πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. στο Ν. Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μαράκης, η πρώην δ/ντρια του δηµοτικού του Καστελλίου, γονείς και φίλοι του σχολείου. Έπειτα ακολούθησε πλούσια φιλοξενία στην αυλή του σχολείου» αναφέρει ανακοίνωση των σχολείων.
Επίσης σηµειώνεται ως «δώρα ανταλλάχθηκαν και από τις δυο µεριές µε τον ∆ήµο Σφακίων να προσφέρει ένα σφακιανό µαχαίρι και έναν πίνακα µε την εκκλησία της Παναγιάς Θυµιανής στον διευθυντή και επίτιµο δηµότη Σφακίων, κ. Γεώργιο Καλογεράκη. Ο διευθυντής κ. Καλογεράκης αναφέρθηκε στην δράση του Πεδιανού ήρωα, Α, Τρυφίτσου, η υποδιευθύντρια κ. Ειρήνη Κυδωνιαίος µίλησε για την Αϊτή ως το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 και έστειλε βοήθεια, τέλος η Προϊσταµένη Β. Σταθοπούλου στάθηκε στην δράση του ∆ασκαλογιάννη και την σηµασία της Παναγίας Θυµιανής στην επίσηµη έναρξη της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Συµβολικό δώρο ιδιαίτερης αξίας από τους µαθητές των Σφακίων ήταν µια ελιά, σύµβολο συναδέλφωσης προς το ∆ηµοτικό του Καστελλίου.
Ο κ. Κεγκέρογλου απένειµε στο δηµοτικό Ανώπολης και την κ. Κυδωνιέως έπαινο για το Πρόγραµµα αδελφοποίησης των σχολείων: “Μαθήµατα Τοπικής Ιστορίας, Από τον ∆ασκαλογιάννη έως τον Αντώνη Τρυφίτσο.” Η επίσκεψη έκλεισε µε αναµνηστική φωτογραφία µπροστά από τον ανδριάντα του Αρχηγού Τρυφίτσου.»
Το ∆.Σ.Ανώπολης συνόδευσαν γονείς των µαθητών, το όµορο δηµοτικό σχολείο της Χώρας Σφακίων, οι Αντιδήµαρχοι Σφακίων κ. Μπραουδάκης και κ. Γυπαράκης, οι ειδικοί συνεργάτες του ∆ηµάρχου κ. Ζερβού, οι κα. Γλυµενάκη και κ. Τσιτσιρίδης, οι εκπαιδευτικοί Τσολουφη Λεµονιά, Παπά ∆ιαµαντύλα, Αναστασία Τσιµπίδα, Νίκος Μυλωνάκης, Νίκη Μαστρογιάννη, Άννα Βοτζακη καθώς και ο Πατήρ Ιωσήφ Περράκης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες από το σχολείο στον ∆ήµο Σφακίων, στον ∆ήµαρχο κ. Ζερβό και στον αντιδήµαρχο κ. Γυπαράκη, για την κάλυψη σηµαντικού µέρους από το κόστος µεταφοράς στο Καστέλλι, καθώς και την προσφορά λογοτεχνικών βιβλίων για τους µαθητές ΣΤ’ τάξης του Καστελλίου. Θερµές ευχαριστίες και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεµόνων του Καστελλίου για την προσφορά πλούσιου γεύµατος σε όλους µε περίσσια αγάπη και ευγένεια.