Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

“Μάστιγα” η ενδοοικογενειακή βία και στα Χανιά

Ενενήντα – εννέα γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί βία ή είναι θύματα άνισης μεταχείρισης έχουν βρει καταφύγιο στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Χανίων από το 2014 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνουν οι κοινωνικοί επιστήμονες, η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε κάθε είδους οικογένεια ανεξάρτητα από το οικονομικό, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο των μελών της, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους κάνοντας το πρώτο βήμα για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που ζουν.
Να σημειώσουμε ότι για λόγους ασφαλείας και προστασίας των φιλοξενούμενων γυναικών και παιδιών η τοποθεσία των ξενώνων, όπως και αυτού του Δήμου Χανίων, είναι απόρρητη, ενώ δεν γνωστοποιούνται ευρύτερα ούτε τα στοιχεία των εργαζομένων σε αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η ψυχολόγος που μίλησε στα «Χ.ν.» για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και τη λειτουργία του ξενώνα, ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά της τηρώντας την αρχή του απορρήτου.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα που έχει δεχθεί ο Ξενώνας του Δήμου Χανίων ανέφερε ότι από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 149. «Από αυτά τα αιτήματα φιλοξενήσαμε 99 συνολικά άτομα εκ των οποίων 49 γυναίκες και 50 παιδιά. Επίσης, από τις 49 γυναίκες το 76% ήταν Ελληνίδες και το 50% Χανιώτισσες», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό είναι γυναίκες που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας παντρεύτηκαν κάποιον Χανιώτη και απευθύνθηκαν στον Ξενώνα μη έχοντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο για να τις βοηθήσει.
Σε ό,τι αφορά δε τα στοιχεία για το 2017 στον Ξενώνα του Δήμου Χανίων έχουν φιλοξενηθεί 15 γυναίκες και 17 παιδιά.
Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο προφίλ οικογενειών, ενώ ούτε οι γυναίκες – θύματα βίας ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη ή έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. «Έτσι, το 51% από τις γυναίκες που έχουμε φιλοξενήσει είναι απόφοιτες λυκείου ενώ 23% έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Μιλάμε για γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εργαζόμενες, άνεργες, εύπορες ή μη, από την πόλη ή την ύπαιθρο και όλες τις ηλικιακές ομάδες», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στον Ξενώνα είναι από 26 χρονών μέχρι 35 αλλά έχει υποβληθεί αίτημα κι από γυναίκα 68 χρονών που μετά από χρόνια κακοποίηση αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της.

ΒΙΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ
Σε ό,τι αφορά τα είδη της βίας που δέχονται οι γυναίκες η ψυχολόγος του Ξενώνα εξήγησε ότι στην πλειονότητά τους οι γυναίκες που αποφασίζουν να απευθυνθούν στον ξενώνα έχουν υποστεί κατ’ επανάληψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα σωματική βία. Σωματική βία που κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, συνήθως η άσκηση σωματικής βίας συνδυάζεται κι από άλλες μορφές βίας όπως ψυχολογική, συναισθηματική και σεξουαλική (υπό την έννοια της καταναγκαστικής ερωτικής συνεύρεσης). Τα δε παιδιά που έρχονται μαζί με τις μητέρες τους στον Ξενώνα είναι τραυματισμένα ψυχολογικά. «Συχνά αυτοί είναι οι μελλοντικοί ενήλικοι θύτες. Εκφράζουν επιθετικότητα, ταυτίζονται με τον δράστη αλλά και πολλές φορές έχουν ανάμεικτα συναισθήματα προς τη μητέρα τους γιατί τη θεωρούν υπεύθυνη που τα πήρε από το σπίτι», σχολίασε η συνομιλήτριά μας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για να μπορέσει μια γυναίκα να αναζητήσει βοήθεια είναι η έλλειψη υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου. Έτσι πολλές γυναίκες όταν γνωστοποιούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στους γονείς τους συχνά λαμβάνουν την απάντηση «να κάτσουν στο σπίτι τους» και «να τα βρουν με τον άντρα τους». Πέρα όμως από τις κοινωνικές προκαταλήψεις που δεν αναγνωρίζουν στις γυναίκες βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μια ακόμα σοβαρή αιτία που αποτρέπει μια γυναίκα να διεκδικήσει μια φυσιολογική ζωή είναι η οικονομική εξάρτηση από τον άντρα της.

ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Η προσφορά του Ξενώνα προς τις γυναίκες και τα παιδιά – θύματα κακοποίησης είναι πολύπλευρη και πολύ σημαντική. Η στήριξη που προσφέρεται είναι σε κοινωνικό, ψυχολογικό και νομικό επίπεδο.
Κατά μέσο όρο μια γυναίκα παραμένει στον Ξενώνα για χρονικό διάστημα 3 μηνών. Αρκετές φορές, ωστόσο, απαιτείται περισσότερος χρόνος. Στο διάστημα αυτό το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα βοηθάει τη γυναίκα «να σταθεί στα πόδια της» και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή της, ενώ παράλληλα παρέχεται εργασιακή συμβουλευτική για να μπορέσει να κατακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της.
Εξίσου πολύτιμη είναι η βοήθεια που δίνεται στα παιδιά. «Η αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών προς το καλύτερο, μέσα από τη βοήθεια που παρέχεται από τον παιδοψυχολόγο σε ένα περιβάλλον όπου δεν ασκείται καμία μορφή βίας, είναι θεαματική. Τα παιδιά πραγματικά “ανθίζουν” καθώς τα βλέπεις ότι ηρεμούν», σημείωση η ψυχολόγος του Ξενώνα.

«Μίλησέ μας»
Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τον Ξενώνα μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας, ΑμεΑ και Ισότητας του Δήμου Χανίων στα τηλέφωνα 28213-41690, 28213-41691 και 28213-41692.
Επίσης, σε 24ωρη βάση λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας 15900 στην οποία μπορούν να απευθύνονται γυναίκες – θύματα βίας.
Να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δομές που υπάρχουν κάλεσε τις γυναίκες – θύματα βίας η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελευθερία Αλιφιεράκη μιλώντας στα «Χ.ν.». «Ο Δήμος Χανίων στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα, μόνη ή με παιδιά που βιώνει έμφυλη βία. Το έμπειρο προσωπικό με διακριτικότητα, εχεμύθεια και επιστημονική αρτιότητα, προσεγγίζει και προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από μια τέτοια κατάσταση. Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από τους δημότες μας. Μια τέτοια σπουδαία δράση είναι κι αυτή που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα και καλούμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά. Έτσι μόνο θα περάσουμε το μήνυμα “Δεν είναι μόνη – δεν είσαι η μόνη”», σημείωσε σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα