Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Μας “ανέβασε” η πολιτισμική πανδαισία

Ηταν μια ζεστή βραδιά η προχθεσινή (24-7-17) στον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο του Μεγάρου Μητροπολίτης “Ειρηναίος Γαλανάκης”, του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ Βενιζέλος” στη Χαλέπα.

• Ήταν μια πολιτισμική πανδαισία που “μας ανέβασε” όπως έλεγε και το τραγούδι “Υou raise me up” των Rolf Lovland και Brendan Graham.
• Βλέπετε το θέμα του βιβλίου “Η Κυρία Ελενα Βενιζέλου” της Ζωής Μητσοτάκη, έτσι όπως γράφτηκε και παρουσιάστηκε από μια πλειάδα γλαφυρών ομιλητών, αλλά κυρίως ο τρόπος που η αείμνηστη φίλη Ζωή Μητσοτάκη προσέγγισε την προσωπικότητα της δεύτερης γυναίκας του Εθνάρχη, μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε την “άγνωστη”, εν πολλοίς, Ελενα Σκυλίτση Βενιζέλου.
• Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με σεβασμό και αγάπη στην συγγραφέα Ζωή Μητσοτάκη που ναι μεν δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τούτο το βιβλίο της με την ξαφνική φυγή της. Όμως είχε ήδη ολοκληρώσει την  δύσκολη έρευνα και ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλίου Το πρώτο “ντραφτ” θα μπορούσε να πει κανείς.
• Συγκινημένοι οι ομιλητές, συγκινημένη η οικογένεια της Ζωής, συγκινημένοι όλοι εμείς οι Χανιώτες που άλλωστε γνωρίζαμε, εκτιμούσαμε αγαπούσαμε και είχαμε συνεργαστεί με τη Ζωή Μητσοτάκη.
• Το έργο είναι γραμμένο έτσι που να διαβάζεται ευχάριστα και με πολύ φωτογραφικό υλικό. Ετσι όπως ήταν η επιθυμία της Ζωής Μητσοτάκη. Και ανάμεσα στο εκτενές ερευνητικό υλικό της, παρουσιάζονται και γράμματα. Πολλά ενδιαφέροντα γράμματα – ντοκουμέντα. Γράμματα “ερωτικά” – τρυφερά, του εθνάρχη στην Ελενα. Γράμματα της Έλενας στην επιστήθια φίλη της, τη δική μας Φλωρεντίνη Καλούτση (που τα έθεσε υπ’ όψη της Ζωής ο γιος της, ο μουσικός μας Γιώργος Καλούτσης).
• Περιλαμβάνει ξεχωριστή αναφορά στα έργα που χρηματοδότησε η Ελενα τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εργα που μας παρουσίασε (με την γνωστή της ευαισθησία και υπεύθυνη τεκμηρίωση) η επίσης γνωστή για την αγάπη της και το συγγραφικό της έργο για τα Χανιά μας, η αρχιτέκτων Αιμιλία Κλάδου Μπλέτσα. Εξαιρετική φυσικά και η παρουσίαση από τον  Άγγελο Δεληβορριά, ακαδημαϊκό, πρ. διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και  την συγγραφέα Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογο, υπεύθυνη εκδόσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (επιμελήτρια έκδοσης).

Συντονιστής και μία από τις “ψυχές” της έκδοσης είναι ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος. Η άλλη είναι η Αριστέα Ξανθουδάκη.  Συνοπτική αναφορά στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη έκανε η Αργυρώ Χανιωτάκη -Σμυρλάκη, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.
• Το βιβλίο, όπως είπε και ο Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται από όλους ανεξαρτήτως ιστορικών ενδιαφερόντων.
Κάτι σαν ιστορικό μυθιστόρημα, όπως είπαν άλλοι ομιλητές. Αλλά αληθινό. Βιογραφικό. Αλλωστε το Ιδρυμα στοχεύει και σ’ αυτό: Στους πολλούς αναγνώστες των εκδόσεών του.
• Το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων ανακηρύχθηκε εταίρος του Ιδρύματος λόγω των δεσμών και της συνεργασίας του με το Ιδρυμα κατά τα πολλά χρόνια που η Ζωή Μητσοτάκη ήταν πρόεδρός του αλλά και λόγω της μεγάλης δωρεάς που το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων έκανε στο ίδρυμα: Τη δωρεά του κρεβατιού πάνω στο οποίο πέθανε ο Βενιζέλος στο Παρίσι.
• Αλλά και το φινάλε ήταν μαγικό. Αφού η κόρη της Ζωής, η Αφροδίτη Μητσοτάκη – Περάκη (η οποία ευχαρίστησε και εκ μέρους της αδελφής της Σταυρούλας για την τιμή -πολιτιστικό μνημόσυνο στο πρόσωπο της μητέρας τους) γνωστή πιανίστα και η ίδια, συνόδευσε την σοπράνο μας που κάνει καριέρα στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, τη Χρυσούλα Περάκη σε δυο τραγούδια. Η Χρυσούλα Περάκη με την ξεσηκωτική υπέροχη φωνή της ερμήνευσε εξαιρετικά το τραγούδι από το φάντασμα της όπερας “Wishing you were somehow here again” του Andrew Lloyd Webber και  το υπέροχο “You raise me up” των Rolf Lovland και Brendan Graham.
• Όλοι μας χάρισαν μια μαγική βραδιά.
• “You raised us up” Mας… ανεβάσατε!
• Φύγαμε γεμάτοι πολιτισμική πληρότητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα