Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Μαρκόπουλο… και οι υποψήφιοι

Ενα από τα μόνιμα αιτήματα του πολίτη ήταν και είναι να παραδοθεί ο χώρος του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” στον Δήμο για να γίνει ένας πράσινος πνεύμονας με αθλητικές υποδομές. Να καλύψει ένα κενό, ένα έλλειμμα που έχει η πόλη σε ελεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή. Μα θα μου πείτε ότι υπεγράφη «…το πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Δήμου για την παραχώρηση του στρατοπέδου και την προώθηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος…». Να κάνω δύο παρατηρήσεις πάνω σ αυτό.
– Το στρατόπεδο παραδόθηκε, ή για να ακριβολογούμε… θα παραδοθεί μετά από 1,5 χρόνο. Τώρα έγινε η τελετή εν όψη εκλογών… Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος τι σημαίνει «…θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος…» που θα προωθηθούν μετά την ενοικίαση του χώρου από τον Δήμο; Με ποια λογική θα πρέπει το ΥΠΕΘΑ να εγκρίνει τις όποιες παρεμβάσεις του Δήμου. Μήπως εννοείται εδώ, ότι πέραν του ενοικίου θα υπάρχει και συνεκμετάλλευση του χώρου και επιπλέον αφού πολεοδομηθεί ο χώρος, γιατί τώρα είναι εκτός σχεδίου πόλεως, να αποδοθούν στον στρατό τα 5 στρέμματα τα οποία τώρα δεν παρουσιάζονται πουθενά, παρά μόνο στο τοπογραφικό του στρατού; Ο δήμαρχος δεν απάντησε σε ερώτηση που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αν υπάρχουν αυτά τα “κρυφά” στρέμματα.
– Οι αποφάσεις 4 Δημοτικών Συμβουλίων λένε για χώρο άθλησης και πρασίνου. Στην προχθεσινή του συνέντευξη σε τοπικό κανάλι ο δήμαρχος μίλησε ξεκάθαρα για υπογραφή μνημονίου και όχι παραχώρησης, μεταξύ Δήμου και ΥΠΕΘΑ. Δεν ανέφερε βέβαια ότι υπάρχει και τρίτος εμπλεκόμενος, που είναι το υπερταμείο, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του χώρου. Μας προϊδέασε όμως για το τι θα επακολουθήσει, όσον αφορά τις χρήσεις του χώρου. Μας είπε λοιπόν ότι θα γίνει υπαίθριο θέατρο, θα… μεταφέρει λέει το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου… ένα τεράστιο πάρκινγκ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, στέγαση υπηρεσιών του Δήμου… για να μην πληρώνει ο Δήμος ενοίκια… και καφετέριες με εστιατόρια παρακαλώ. Κάπως έτσι ξεκίνησε παλαιότερα να πολεοδομηθεί ο χώρος, μόνο που τότε η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε να οπισθοχωρήσει από τις πολύ επιτυχημένες κινηματικές δράσεις. Ο σημερινός δήμαρχος ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Ξεκίνησε με πάρκο και τώρα εργάζεται για την τσιμεντοποίηση του. Ιδια πορεία ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση… δίπλα στα κινήματα τότε για πάρκο και μετά την ανάληψη εξουσίας, αφού μας το παραχώρησε ο πρωθυπουργός στα λόγια, μεταβιβάστηκε ο χώρος στο υπερταμείο. Να θυμίσω, ότι παλαιότερα είχε προσφερθεί ο χώρος από τον ΥΠΕΘΑ Μεϊμαράκη για 40 χρόνια στον Δήμο Χανίων, αλλά η τότε Δημοτική Αρχή αρνήθηκε γιατί τον ήθελε λέει ιδιοκτησία… Ετσι έγινε με το παλιό τελωνείο όπου παραχωρήθηκε ο χώρος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη στον Δήμο, τόσο απλά θα μπορούσε να γίνει και σήμερα με μια απλή απόφαση παραχώρησης του ΥΠΕΘΑ, αν δεν είχε μεταβιβαστεί ο χώρος αυτός από τη σημερινή κυβέρνηση στο υπερταμείο. Γι’ αυτό πλέον την τύχη του στρατοπέδου την ορίζουν οι εταίροι δανειστές και οι οποίοι απαιτούν προφανώς να έχουν λόγο για τον συγκεκριμένο χώρο.
Επειδή όμως πλησιάζουν δημοτικές εκλογές, θεωρώ απαραίτητο οι διεκδικητές της Δημαρχίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση τώρα και να μας πουν τα σχέδια τους… Αλλωστε ο επόμενος Δήμαρχος είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου.

3 Comments

  1. Να σημειώσω μόνο ότι εδώ και περίπου 7 χρόνια που τα κινήματα ακινητοποιήθηκαν, έγιναν όλες οι παραχωρήσεις και σε αυτό δεν φταίει καμιά κυβέρνηση, αλλά ο τρόπος που σκέφτονται τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι των κινημάτων,,, Δεν αφαίρεσε κανείς το δικαίωμα στους ανθρώπους να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να κάνουν έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία για τον τρόπο που χειρίζεται τα δημοτικά δρώμενα όσο είναι στην θητεία της. Εκείνο που θα έπρεπε να έχουν μάθει οι πολίτες μέσα από την εμπειρία τόσων ετών είναι ότι τίποτα δεν χαρίστηκε σε κανέναν και όλα κερδήθηκαν με αγώνες με συνέπεια και συνέχεια. Ελπίζω όλοι να συμφωνούμε ότι όποτε οι πολίτες αδράνησαν για αυτά που τους αφορούν, βρέθηκαν να χάνουν δικαιώματα κατακτήσεις και σε προσωπικό και σε δημοτικό επίπεδο. Το διαίρει και βασίλευε είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν όλοι οι ασκούντες εξουσία για να κάμψουν τις αντιδράσεις. Το θέμα είναι οι πολίτες και δη αυτοί που νοιάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που καρπώνονται οφέλη όντας δημοτικοί άρχοντες, να διεκδικούν από αυτούς που εκλέγουν κάθε φορά αυτά που οραματίζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Οι τρόποι πολλοί μα σίγουρα δεν είναι μόνο η ψήφος αυτή που θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα κάθε δημοτικής αρχής. Ούτε οι πολιτικές πεποιθήσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων. Είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη η αποφασιστικότητα των πολιτών να ασκήσουν το δικαίωμα τους να διεκδικούν αυτό που θεωρούν σωστό για τους εαυτούς τους και την πόλη τους.
    Δεν μιλώ για τα μεγάλα και δύσκολα. Μιλώ για τα απλά και καθημερινά που κάνουν την ζωή των δημοτών καλύτερη.πχ Το να μην υπάρχουν λακούβες στους δρόμους και να έχουμε τόσα τροχαία που στέλνουν τα νεαρά παιδια στο νοσοκομείο. Που κάνουν τους ποδηλάτες να κινδυνεύουν καθημερινά και να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσον για την μετακίνηση τους στην πόλη. Μιλάω για την καθαριότητα που είναι μείζον θέμα για την καλοκαιρινή σεζόν . Μιλάω για τα αδέσποτα που βασανίζονται επί τόσα χρόνια μπροστά στα μάτια μας , Για τους χώρους πρασίνου που μειώνονται εδώ και χρόνια στην πανέμορφη πόλη μας. Μιλάω για την πίεση που πρέπει να ασκήσουν οι πολίτες σε αυτά που τους τάζουν οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες με χρονοδιαγράμματα για κάθε έργο που προτίθεται να προσπαθήσουν στην θητεία τους .
    Το οφείλουν στις νέες γενιές που έρχονται και είναι το μέλλον . Είναι τόσο παράλογο να διεκδικεί κανείς για την πόλη του το αυτονόητο που έχουν κατακτήσει διπλανές πόλεις της Κρήτης και εμείς εδώ και χρόνια μένουμε στάσιμοι?? Ποδηλατοδρομους για παράδειγμα …Μιλάω πολύ ????

  2. Να σημειώσω μόνο ότι εδώ και περίπου 7 χρόνια που τα κινήματα ακινητοποιήθηκαν, έγιναν όλες οι παραχωρήσεις και σε αυτό δεν φταίει καμιά κυβέρνηση, αλλά ο τρόπος που σκέφτονται τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι των κινημάτων,,, Δεν αφαίρεσε κανείς το δικαίωμα στους ανθρώπους να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να κάνουν έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία για τον τρόπο που χειρίζεται τα δημοτικά δρώμενα όσο είναι στην θητεία της. Εκείνο που θα έπρεπε να έχουν μάθει οι πολίτες μέσα από την εμπειρία τόσων ετών είναι ότι τίποτα δεν χαρίστηκε σε κανέναν και όλα κερδήθηκαν με αγώνες με συνέπεια και συνέχεια. Ελπίζω όλοι να συμφωνούμε ότι όποτε οι πολίτες αδράνησαν για αυτά που τους αφορούν, βρέθηκαν να χάνουν δικαιώματα κατακτήσεις και σε προσωπικό και σε δημοτικό επίπεδο. Το διαίρει και βασίλευε είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν όλοι οι ασκούντες εξουσία για να κάμψουν τις αντιδράσεις. Το θέμα είναι οι πολίτες και δη αυτοί που νοιάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που καρπώνονται οφέλη όντας δημοτικοί άρχοντες, να διεκδικούν από αυτούς που εκλέγουν κάθε φορά αυτά που οραματίζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Οι τρόποι πολλοί μα σίγουρα δεν είναι μόνο η ψήφος αυτή που θα καθορίσει την αποτελεσματικότητα κάθε δημοτικής αρχής. Ούτε οι πολιτικές πεποιθήσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων. Είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη η αποφασιστικότητα των πολιτών να ασκήσουν το δικαίωμα τους να διεκδικούν αυτό που θεωρούν σωστό για τους εαυτούς τους και την πόλη τους.
    Δεν μιλώ για τα μεγάλα και δύσκολα. Μιλώ για τα απλά και καθημερινά που κάνουν την ζωή των δημοτών καλύτερη.πχ Το να μην υπάρχουν λακούβες στους δρόμους και να έχουμε τόσα τροχαία που στέλνουν τα νεαρά παιδια στο νοσοκομείο. Που κάνουν τους ποδηλάτες να κινδυνεύουν καθημερινά και να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσον για την μετακίνηση τους στην πόλη. Μιλάω για την καθαριότητα που είναι μείζον θέμα για την καλοκαιρινή σεζόν . Μιλάω για τα αδέσποτα που βασανίζονται επί τόσα χρόνια μπροστά στα μάτια μας , Για τους χώρους πρασίνου που μειώνονται εδώ και χρόνια στην πανέμορφη πόλη μας. Μιλάω για την πίεση που πρέπει να ασκήσουν οι πολίτες σε αυτά που τους τάζουν οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες με χρονοδιαγράμματα για κάθε έργο που προτίθεται να προσπαθήσουν στην θητεία τους .
    Το οφείλουν στις νέες γενιές που έρχονται και είναι το μέλλον . Είναι τόσο παράλογο να διεκδικεί κανείς για την πόλη του το αυτονόητο που έχουν κατακτήσει διπλανές πόλεις της Κρήτης και εμείς εδώ και χρόνια μένουμε στάσιμοι? Έτσι το βάρος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δεν είναι μόνο στα πρόσωπα που θα εκλεγούν αλλά και στο πως οι δημότες θα πάρουν τον ρόλο τους …

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες