Στην προαναγγελία λήψης αυστηρότερων και ως εκ τούτου αποδοτικότερων μέτρων για τη διαχείριση των ολοένα και πιο αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη «πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα» προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που χαρακτήρισε πρωτοφανή την εκδίωξη κατ’ ουσίαν της Ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τη Βεγγάζη, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας και επανέλαβε πως σε «οριακές καταστάσεις», όπως η σημερινή, «χρειάζεται η ευρωπαϊκή στήριξη» ως προς το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι στην κατεύθυνση του καταλογισμού και της επιστροφής των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ για το πρόστιμο, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι «το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε και σε μία λογική διαπραγμάτευσης και ελπίζω μείωσης, αυτό στο βάθος των ετών, να συμψηφιστεί με μελλοντικές επιδοτήσεις και αυτό ουσιαστικά να μην φανεί στην τσέπη του αγρότη». Ως προς το ενδεχόμενο αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το ποινικό αδίκημα, πρέπει να το περιγράφεις στο χαρτί, να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, όσο κι αν θέλεις να λαϊκίσεις». Επίσης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι προσωπικά «στοιχεία επιβαρυντικά που να συνιστούν ποινικά αδικήματα δεν βλέπω», απέφυγε, πάντως να αποκλείσει την πιθανότητα να καταθέσει η πλειοψηφία αίτημα σύστασης για Προανακριτική Επιτροπή για τους δύο πρώην Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τέλος και σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 2015, αλλά και ενδεχόμενη επάνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας, ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι είναι «ο εκφραστής της πολιτικής του να “κάνουμε το μαύρο άσπρο” και συνέχισε λέγοντας ότι «το πολιτικό έγκλημα που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια και την έφερε άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον πίσω, συνετελέσθη από τη μέρα εκλογής του κυρίου Τσίπρα μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το κλειστό Χρηματιστήριο, το Μνημόνιο».
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στο Action24.
Για το μεταναστευτικό και την άρνηση Χαφτάρ να δεχθεί αντιπροσωπεία της ΕΕ, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο συνέβη, δηλαδή να μη δεχτεί η “επίσημη” τέλος πάντων και “ανεπίσημη” ταυτόχρονα, γιατί δεν είναι αναγνωρισμένη η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα μετανάστευσης, ο οποίος συνοδευόταν και από τρεις υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το θυμηθούμε στο παρελθόν και είναι σε αντίθεση με αυτό το οποίο συνέβη λίγες ημέρες πριν, όταν και πάλι ο κύριος Χαφτάρ δέχτηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μία διμερή ουσιαστικά συνάντηση. Κοιτάξτε, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση την ενδιαφέρει το συμφέρον των πολιτών. Πάντοτε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και έχει δείξει ότι σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις, όταν οι πιέσεις αυξάνονται και τα περιθώρια στενεύουν, εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα συζητηθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη, τον αρμόδιο υπουργό για ζητήματα Μετανάστευσης, μεταναστευτικής πολιτικής. Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι. Οι ροές είναι πάρα πολλές δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει υποδειγματικά να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και στον Έβρο τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν και πάλι οριακές καταστάσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε κλιμακωτά. Φτάσαμε και άλλες φορές σε τέτοιο σημείο με άλλα χαρακτηριστικά. Η υβριδική απειλή στον Έβρο είχε άλλα χαρακτηριστικά, για να μην τα συγχέουμε. Εδώ μιλάμε για μία αυξανόμενη και συνεχιζόμενη μεγάλη ροή μεταναστών, η οποία είναι νότιά μας. Τα δίκτυα των λαθροδιακινητών φαίνεται ότι δεν υποκύπτουν. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μια διαφορετικού τύπου συνάντηση, με διαφορετική φιλοσοφία από τη δυτική Λιβύη, πολύ πιο συνεργάσιμη».
Σχετικά με τη λήψη μέτρων και τη χρήση κλειστών κέντρων φιλοξενίας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω εικόνα του τι θα προτείνει ακριβώς ο υπουργός. Θα σας πω όμως ότι η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση. Δηλαδή αυτό το υπαγορεύει η λογική. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να δέχονται τέτοιες πιέσεις, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας ως κράτος να σεβαστούμε όσα πρέπει να σέβεται κάθε δημοκρατικό κράτος. Πάντοτε λοιπόν, στο πλαίσιο του νόμου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση».
Σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεταναστευτικό, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Νομίζω ότι η σημερινή πρωτοφανής κατάσταση και πρωτοφανής αντιμετώπιση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, γιατί ουσιαστικά αυτό ήταν μια απάντηση της Λιβύης δια της μη συνάντησης, όχι σε μια χώρα ή σε τρεις χώρες, στην Ευρώπη συνολικά. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνει την Ευρώπη να καταλάβει ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα και το οριακόν της κατάστασης. Και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί χρηματοδότηση παραπάνω ή τέλος πάντων μια περαιτέρω ενίσχυση και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης, όπως έχουμε πει και το έχουμε αποδείξει, θα το κάνει. Η αλήθεια είναι ότι όταν η Ελλάδα και τεκμηριωμένα και με τη σωστή διπλωματική πίεση έπρεπε να περάσει αυτές τις θέσεις την τελευταία φορά, τότε που συζητήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τις πέρασε τις θέσεις αυτές. Τώρα είναι πάλι μια οριακή κατάσταση με πολλές πιέσεις που σίγουρα δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχτεί, στο όνομα συνολικά της φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης αυτό να το υποστεί και να το σηκώσει μόνη της. Θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά χρειάζεται και η ευρωπαϊκή στήριξη.
Σίγουρα, δεν πρόκειται να αφήσουμε, ειδικά σε περίπτωση λήψης άλλων αποφάσεων, -δεν θέλω να προδικάσω…- την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους, τους αυτοδιοικητικούς απροστάτευτους. Σίγουρα δηλαδή δεν θα αφήσουμε τους δήμους των περιοχών, που θα χρειαστεί να επωμισθούν ένα βάρος κάποιων αποφάσεων, εφόσον αυτές ληφθούν και εφόσον κριθούν αναγκαίες από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους και εν προκειμένω τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς την αντίστοιχη κάλυψη. Αυτό όμως καλύτερα να πάρουμε τα βήματα ένα- ένα. Τώρα είμαστε σε μια φάση όπου λίγες ώρες μένουν για μια κρίσιμη σύσκεψη. Να δούμε τι θα προταθεί από τον Υπουργό, να εξεταστούν όλα τα μέτρα, να ληφθούν οι αποφάσεις και στη συνέχεια θα τις επεξηγήσουμε».
Τι σηματοδοτεί η στάση Χαφτάρ απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω έναν ξένο ηγέτη μιας διαιρεμένης χώρας. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η αντίφαση των δύο διαφορετικών αντιμετωπίσεων του Χαφτάρ μεταξύ της συνάντησης που έκανε σε ένα καλό κλίμα, με τις διαφορές οι οποίες υπάρχουν, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και της μη συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα μετανάστευσης, δείχνει και κάτι ακόμη: ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν χρήζουν απλοϊκών αναλύσεων. Αυτοί που μιλούν για απομονωμένη Ελλάδα, τη στιγμή που βλέπουμε αυτή την αντίφαση, νομίζω ότι είναι καλό να έχουν ένα πιο ήπιο λόγο, ότι η Ελλάδα σίγουρα έχει ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, ότι οι θέσεις της Ελλάδας για μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική πρέπει να γίνουν καθ’ ολοκληρία θέσεις της Ευρώπης και σίγουρα είναι μονόδρομος για την Ευρώπη, με βάση τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα και το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει, όπως η δυνατότητα που έχει να μιλάει με όλες τις χώρες, η αντίδραση της Αιγύπτου για το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να πρωταγωνιστήσει.
Η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση. Σημασία έχει σε κάθε βήμα που κάνεις να μην απομειώνεται η ισχύς της χώρας σου. Αυτά τα έξι χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει πετύχει νίκες στην πιο δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών, που δεν πέτυχε ολόκληρες δεκαετίες και αμυντικά και διπλωματικά. Έχει μεγαλώσει προς το Ιόνιο, έχει υπογράψει ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχει εξοπλιστεί όσο ποτέ, έχει πλέον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με τη σφραγίδα της Ευρώπης και πολλές άλλες κινήσεις που για πάρα πολλά χρόνια ήταν ζητούμενο για την Ελλάδα. Τώρα είναι όμως μια πρωτοφανής παγκόσμια κατάσταση με ειδήσεις που δεν φανταζόμασταν».
Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού και την εξειδίκευσή τους, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Δεν θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τα μέτρα σίγουρα, τα οποία πρέπει να πάρεις όταν η κατάσταση είναι σε αυτό το σημείο, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική του pull factor, δηλαδή της λογικής προσέλκυσης. Οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική του ότι εδώ πέρα, ας πούμε, αυτό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα και επί των ημερών μας δεν υπάρχει, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».
Δεν θέλω να το εξειδικεύσω, γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μου και δεν θέλω να λέω κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο. Επειδή αυτή τη στιγμή κάθε λέξη μετράει. Θέλουμε να αφήσουμε την πρωτοβουλία στον αρμόδιο υπουργό. Η λογική πάντως του νομοσχεδίου που εισήχθη από τον κύριο Βορίδη και ενεκρίθη από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είναι η λογική της χώρας μας στη μετανάστευση, η οποία δεν είναι ούτε τιμωρητική ούτε εκδικητική. Είναι όμως ρεαλιστική. Ποια είναι η λογική; Παράδειγμα: μέχρι πρότινος, στα 7 χρόνια, ένας παράνομος, νομιμοποιούνταν. Αυτό τελειώνει. Δεύτερον, στην Ελλάδα πλέον θα υπάρχουν δύο δρόμοι για έναν παράνομο μετανάστη: Ή η φυλακή, η φυλάκιση δηλαδή, η κράτηση χωρίς αστερίσκους ή η επιστροφή στη χώρα προέλευσής του. Όλα αυτά δεν γίνονται γιατί ξαφνικά η Ελλάδα έγινε μια αυστηρή, μόνο και μόνο για να είναι αυστηρή χώρα. Είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, είναι μονόδρομος για την Ευρώπη και είναι πράγματα τα οποία έχουν περάσει από το υπουργικό συμβούλιο σε συνέχεια άλλων που κάναμε. Παράδειγμα το άσυλο. Δινόταν σε τρία χρόνια. Στοιβάζοντας δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις. Πλέον δίνεται σε δύο και τρεις μήνες ή δεν δίνεται. Ο φράχτης στον Έβρο είναι κάτι που επεκτάθηκε επί των ημερών μας και ήταν αποτελεσματικό. Η υβριδική απειλή στον Έβρο, όπως σας είπα, και θα το ξαναπώ, έχει κλείσει. Αυτή τη στιγμή η πληγή που ανοίγει είναι νότια μας και δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα».
Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τα ευρήματα δημοσκόπησης, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Καταρχάς, τα θεωρώ λογικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Σίγουρα υπάρχει ευθύνη και της δικής μας Κυβέρνησης και επειδή επί των ημερών μας έμελλε να γίνει η πιο σοβαρή διαχείριση λόγω και των αποκαλύψεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι οποίες έγιναν με τη συνδρομή των ελληνικών αρχών επί των ημερών μας και αυτό έχει μια αξία, προφανώς έχουμε και εμείς ευθύνη. Και αν δείτε και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι είναι και συνολική ευθύνη. Στη συνολική ευθύνη προφανώς είμαστε και εμείς, για να μην κρύβουμε τα λόγια μας. Είναι επίσης πολύ λογικό ο κόσμος να είναι καχύποπτος για τα μέτρα γιατί δεν τα έχει δει να εφαρμόζονται και όταν μιλάμε για μία ανοιχτή πληγή τουλάχιστον 30 ετών, η οποία έχει κοστίσει 2,7 δισ. ευρώ, χωρίς το τελευταίο πρόστιμο, το οποίο θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε για να μην το πληρώσουν, όπως έχουμε πει, και δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω, τότε, ναι, για να αρθεί αυτή η καχυποψία ή να αναστραφεί πρέπει αυτό να το βλέπουμε.
Το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε και σε μία λογική διαπραγμάτευσης και ελπίζω μείωσης, αυτό στο βάθος των ετών, να συμψηφιστεί με μελλοντικές επιδοτήσεις και αυτό ουσιαστικά να μην φανεί στην τσέπη του αγρότη. Να μην υπάρχει, να μην το καταλάβουμε, δηλαδή να είναι το λιγότερο δυνατό, ούτως ώστε αυτοί οι οποίοι δικαιούνται επιδοτήσεις να τις πάρουν.
Να πω, έχει μεγάλη αξία, γιατί δεν κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε και εμείς, όχι μόνο οι προηγούμενοι αλλά και εμείς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι πριν έρθει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πέραν των κινήσεων που κάναμε, δηλαδή όλων αυτών των πρωτοβουλιών, μέχρι το σημείο να πάει και στην ΑΑΔΕ, 5.200 φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών προσώπων, οδηγήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση, το ξαναλέω, εκτός Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στη Δικαιοσύνη, στις αρχές, κάποιοι από αυτούς. Μέχρι και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι και εταιρία ΚΥΔ, δηλαδή υποδοχής δηλώσεων, είναι αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες με τη Δικαιοσύνη. Άρα δεν ισχύει το «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη».
Δεν θα κρύψω τα λόγια μου και σας μιλάω και ως νομικός. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βγει κάποιος πολιτικός, είτε κυβερνητικός, είτε από την αντιπολίτευση, ειδικά από την αντιπολίτευση είναι και πιο εύκολο και να πει «θα πατάξουμε την εγκληματικότητα». Η αλήθεια είναι ότι κατ’ αρχάς χρειάζεται πολιτική βούληση. Η πρώτη κυβέρνηση που είχε σε ένα επίπεδο, όχι αρκετό, το είχε σε πολύ μεγάλο επίπεδο, σε πολλά άλλα σημεία, σας είπα -παράνομες συνταγογραφήσεις, εφορίες, φυλακές, πολλά κυκλώματα, λαθρεμπόριο καυσίμων-, ήμασταν εμείς. Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ χρειαζόταν πολύ παραπάνω. Είναι άλλο πράγμα λοιπόν να λες “έκανα όσα έπρεπε”, δεν κάναμε όσα έπρεπε. Και είναι άλλο πράγμα να λες “δεν κάναμε τίποτα”. Κάναμε αρκετά πράγματα. Όχι όμως όσα θα έπρεπε, όχι αυτά τα οποία χρειάζονταν. Γιατί; Γιατί πάρα πολύ απλά αυτό είναι ένα πάρα πολύ τοξικό φαινόμενο, με πάρα πολλές διαστάσεις ανθρώπων σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα κυκλώματα που στείλαμε στη δικαιοσύνη είναι και στην Κρήτη, και στη Νάξο και στη Βόρεια Ελλάδα.
Σχετικά με το πότε θα επιστραφούν τα πρώτα χρήματα, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δεν είναι ότι θα ξεκινήσει. Έγινε η πρώτη σύσκεψη, μπήκαν τα δεδομένα. Θα είναι η συνδρομή πολλών και σύγχρονων μέσων, δηλαδή και ηλεκτρονικών μέσων. ‘Αρα τα πρώτα πορίσματα, γιατί πρέπει να γίνει ένας καταλογισμός. Θεωρώ ότι είναι θέμα ολίγων εβδομάδων. Τα πρώτα πορίσματα. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό θα σταματήσει σε λίγες εβδομάδες. Πρώτα γίνεται ο καταλογισμός, μετά αυτό πρέπει να δοθεί. Αν δεν δοθεί, ακολουθούνται όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες. Είναι όπως τα πρόστιμα που λέμε της ΔΙΜΕΑ. Όταν μια εταιρία έχει παραπλανητικές εκπτώσεις, της καταλογίζεται ένα πρόστιμο. Πρέπει να το πληρώσει. Αν δεν το πληρώσει, ακολουθούνται κάποιες διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά ακολουθούν. Ο στόχος είναι μετά το καλοκαίρι να βγουν κάποια πρώτα χρήματα. Δεν θέλουμε να πάμε κάποιους μήνες μετά. Ο κόσμος θέλει να δει αποτέλεσμα και είναι ένας μηχανισμός που ήρθε για να μείνει. Και εδώ πρέπει να επιμείνουμε. Δηλαδή, ακόμα και να προχωρήσει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε όλα τα πρόσωπα τα οποία πρέπει να προχωρήσει που έχουν εμπλοκή, ή να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες, στις υπόλοιπες υποθέσεις των 5.200 που έχουμε δώσει εμείς στη δικαιοσύνη, δε σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν οι απατεώνες. Αν δείτε, το είπε και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, την ιδέα όλων αυτών και στην έναρξη όλων αυτών των διαδικασιών και την προβολή πραγμάτων που είχαμε κάνει και δεν τα είχαμε προβάλει τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί απέσυραν αιτήσεις τις τελευταίες ημέρες. Το είπε ο κ. Τσιάρας. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Στην ιδέα ότι εντείνονται οι έλεγχοι.
Σχετικά με τις διαφορές στην υπόθεση των Τεμπών, σημείωσε: «Στα Τέμπη είπαμε ότι αυτό που έφεραν, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο περιγραφόταν στη δικογραφία. Αναφέρομαι στη δικογραφία των Τεμπών. Στον Τριαντόπουλο ήταν μια άλλη περίπτωση. Ήταν μια ουσιαστικά προειλημμένη απόφαση πριν καλά καλά έρθει δικογραφία. Είναι διαφορετικά τα δύο θέματα.
Εκεί ήταν το ζήτημα της υπόθεσης Τριαντόπουλου που εκ των υστέρων φάνηκε ότι αυτό το περιβόητο μπάζωμα για συγκάλυψη δεν υπάρχει. Για συγκάλυψη, όχι συνολικά για να μην παρεξηγηθώ. Μένει να δούμε τι θα πει η δικαιοσύνη. Δεν βγάζουμε εμείς αποφάσεις. Τα λέω αυτά για να μην απομονώνονται φράσεις. Δεν το λέω για εσάς.
Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχει κάποια κόμματα η Βουλή; Φτάνει, αναλόγως με τις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει φτάσει μέχρι και τα 9, 10. Το μόνο κόμμα στο οποίο έχουμε, είχαμε – και δυστυχώς πλέον, είναι ελάχιστες -απαιτήσεις μιας θεσμικής σοβαρότητας, γιατί παρά τις πολλές μας διαφορές, τα προηγούμενα χρόνια και όχι πριν πολλά χρόνια, κράτησε μαζί μας την Ελλάδα όρθια, είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ με τα πολλά τα οποία μας χωρίζουν ιδεολογικά πάρα πολλά, ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πριν από δέκα χρόνια σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος με πολύ μεγάλο κόστος. Εγώ θέλω να τα λέω όλα. Είμαι από μικρό παιδί στη Νέα Δημοκρατία, αλλά μόνοι μας δεν θα την κρατούσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και είχαμε και μια συγκυβέρνηση η οποία με τα λάθη της και τα σωστά της έγραψε ιστορία θετική για τη χώρα.
Λοιπόν, να τα πάρουμε με τη σειρά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει θεσμικά, το οποίο κάνει κάτι το οποίο για μένα δεν έχει προηγούμενο 51 χρόνια, αν εξαιρέσεις τη στάση της Χρυσής Αυγής για το μνημόνιο και τη στάση του κυρίου Βελόπουλου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δέχεται έστω και με το «ΠΑΡΩΝ» που ψηφίζει να ποινικοποιηθεί η ψήφος των βουλευτών. 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά ένα κόμμα πέραν ακραίων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ακραίο κόμμα και δεν θεωρώ ότι αυτή η μεμονωμένη συμπεριφορά πρέπει να το στιγματίζει, γι’ αυτό και κάλεσα τον κύριο Ανδρουλάκη να αλλάξει τη στάση του. Δέχεται εν μέρει, αλλά δέχεται γιατί ψηφίζει παρών, άρα ουσιαστικά δεν λέει «όχι, δεν είναι ποινική ευθύνη», να αποδοθεί ποινική ευθύνη, -άλλο που λόγω πλειοψηφίας δεν θα αποδοθεί, μένει να δούμε την Ολομέλεια, για την ψήφο των βουλευτών. Τι έγινε για να συνεννοηθούμε; Κατά τη διαδικασία της προανακριτικής 14 βουλευτές που συμμετείχαν, δηλαδή από την Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν κάτι.
Εγώ να δεχτώ ότι ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιοσδήποτε θεωρεί αυτήν τη στάση αντισυνταγματική. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένα κόμμα θεωρεί ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Μία ψήφο αντισυνταγματική. ‘Αλλη συζήτηση αυτή. Έχουμε απαντήσει με στοιχεία. Δεν θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματικό, αλλά είναι στο πλαίσιο του έντονου πολιτικού διαλόγου.
Είναι μία μαύρη μέρα για τη δημοκρατία μας. Δεν υπερβάλλω. Δεν έβαλα κανένα ίχνος υπερβολής στην ανακοίνωσή μου. Το γεγονός ότι ένα κόμμα που ιστορικά σέβεται τους θεσμούς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, με τα λάθη του, με τα σωστά του, με τις τεράστιες διαφορές που έχει με εμάς, αυτά τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναπούμε, μπαίνει στον μακρύ κατάλογο, πλέον, γιατί είναι πολλά τα κόμματα των ακραίων λαϊκιστών της πάνω και της κάτω πλατείας και των συνθετικών τους.
Όταν ψηφίζει «παρών», δηλαδή δεν καταψηφίζει μια πρόταση για να κατηγορηθούν βουλευτές γιατί ψήφισαν κάτι; Ας τους πει ανεύθυνους. Ας τους πει ότι κινούνται αντισυνταγματικά. Ας τους πει επικίνδυνους. Η ψήφος των βουλευτών προστατεύεται από το Σύνταγμα. Είναι πράγματα τα οποία είναι λυμένα εδώ και 51 χρόνια. Έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι κάναμε όλα τα λάθη του κόσμου. Έχει κάθε δικαίωμα να μας θεωρεί τη χειρότερη κυβέρνηση. Είναι στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης, υπερβολική, ακραία λαϊκιστική, να το πούμε. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι είδα ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, με τα πάρα πολλά τα οποία έχουμε ως διαφορές, να ψηφίζει έτσι στην επιτροπή της Βουλής, έχει μια βδομάδα περιθώριο να το διορθώσει, για την ψήφο άλλων βουλευτών. Δηλαδή είστε στο ίδιο κοινοβούλιο, αύριο μεθαύριο φιλοδοξώ κι εγώ να εκλεγώ και πολλοί άλλοι. Οι άνθρωποι αυτοί εξελέγησαν για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Πώς την εκφράζουν τη γνώμη τους; Δια της ψήφου τους. Αυτό είναι η δημοκρατία. Να ποινικοποιούμε και μάλιστα με κατηγορία εσχάτης προδοσίας τη Δημοκρατία;».
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι ο κ. Ανδρουλάκης γνώριζε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε: «Το ξαναλέω, είναι κάτι που έχω απαντήσει αντιστοίχως και για τον Πρωθυπουργό. Για την ποινική διάσταση, αυτό το οποίο βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες… Πολιτικά, νομίζω ότι είναι απολύτως υποκριτικό να θεωρούμε ότι υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα, ο κύριος Ανδρουλάκης κατάγεται και από μια αγροτική περιοχή, που να μην γνωρίζει αυτή την παθογένεια, αυτή τη νοσηρή κατάσταση, για την οποία η Ελλάδα, το ξαναλέω, έχει πληρώσει 2,7 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα, χωρίς το τελευταίο, από το 1996 μέχρι σήμερα.
Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που μόνο το 1996 – 2004 η χώρα μας πλήρωσε 860 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, μόνο αυτή την οκταετία. Το ξαναλέω, δεν είναι μόνο τότε. Δεν λέω ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι ζήτημα ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγο υποκριτικό να λέμε ότι ο πρόεδρός του δεν γνωρίζει αυτή την παθογένεια;
Δεν πάω να επιμερίσω την ευθύνη, ούτε να συμψηφίσω και το είπε πρώτος ο Πρωθυπουργός. Αλλά λέω κάτι. Καλές οι προθέσεις, καλά τα λόγια, σε πράξεις: Η πρώτη κυβέρνηση που έκανε διασταυρωτικούς ελέγχους και έκοψε 10.000 ΑΦΜ το 2021, 8.000 το 2022.
Το θέμα το έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Δεύτερον, η Ελλάδα μπήκε σε επιτήρηση, δεν μιλάω για την ποινική διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οικειοθελώς. Αυτό λέει πολλά. Τρίτον, το ξαναλέω. Παράδειγμα, το ζήτημα Σημανδράκου, τα ΑΦΜ τα οποία μπλόκαρε η κυβέρνηση, δέχτηκε, να μπλοκάρει ο Σημανδράκος το 2023.
Κάποια πληρώθηκαν και κάποιοι πήγαν στον εισαγγελέα από την κυβέρνηση αυτή επί των ημερών του Λευτέρη Αυγενάκη. 730. ‘Αρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ερωτήσεις, οι βουλευτές της. Η κυβέρνηση έχει κάνει πράξεις και το ξαναλέω είμαστε καθαροί. Δεν ήταν αρκετές και τώρα κάνουμε πολλές περισσότερες. Και είμαστε η κυβέρνηση που πριν έρθει η δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον πήγαμε στην ΑΑΔΕ.
Αυτό το οποίο συνιστά βαθύτατη υποκριτική στάση της Αντιπολίτευσης, είναι άλλο πράγμα. Το ξαναλέω, να γνωρίζεις την παθογένεια, που πρώτοι εμείς την έχουμε παραδεχθεί και έχουμε κάνει δράση και είναι άλλο πράγμα να γνωρίζεις την ποινική διερεύνηση. Αυτό δεν το γνώριζε κανείς. Δεν θα μπορούσε να γνωρίζει μια ποινική έρευνα.
Αυτό για το οποίο θεωρώ ότι συνιστά μείζονα υποκρισία από την Αντιπολίτευση, είναι το γεγονός ότι θεωρεί ότι όλα αυτά τα στραβά ξεκίνησαν το ’19- ’20. Αποδεικνύεται ότι ξεκίνησαν 30 χρόνια πίσω, αυτό λέμε εμείς.
Σχετικά με τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 2015 και αν η κυβέρνηση θέλει τον κ. Τσίπρα για αντίπαλο ή φοβάται ότι θα δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος
Ούτε τον θέλουμε, ούτε τον φοβόμαστε. Απλά απαντάμε σε αποκαλύψεις, όταν μάλιστα βγάζει και ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις αποκαλύψεις οφείλουμε να απαντήσουμε και απαντάω ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις ερωτήσεις συναδέλφων σας. Κοιτάξτε να δείτε και δεν θα πάω γύρω-γύρω, αλλά έχει σημασία. Σήμερα βγήκε η ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η καλύτερη των τελευταίων, τουλάχιστον 4 ετών και η Ελλάδα σε σχέση με πριν από 7 χρόνια, έχει σχεδόν τις μισές συστάσεις. Μάλιστα σε πόσες φορές σε αυτό το πάνελ, σε άλλα πάνελ έχετε ακούσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων κομμάτων, να παρουσιάζουν την χώρα μας χρησιμοποιώντας κάποιες εκθέσεις αναρμόδιες και ατεκμηρίωτες, κάτω ακόμα και από χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Και φέτος λοιπόν η Ευρώπη έβαλε τη σφραγίδα της και είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν, έχει μάλιστα αξιοσημείωτη πρόοδο σε ζητήματα του δικού μου χαρτοφυλακίου, που είναι τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναγνωρίζει ακόμα και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ότι έχουν γίνει βήματα σημαντικά, πάρα πολλά για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης, για τον τρόπο που νομοθετεί η χώρα. Δηλαδή η Ευρώπη τι λέει, ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι παραπάνω από μισές χωρίς Ευρώπης. Το Βέλγιο, η Ιταλία… Γιατί τα λέω αυτά;
Γιατί ο κύριος Τσίπρας είναι ο εκφραστής της πολιτικής του να «κάνουμε το μαύρο άσπρο». Κορυφώθηκε αυτή η πολιτική επί των ημερών του. Δηλαδή να έχει έξω νύχτα και εδώ να έρχεται να μας λέει, με το χαμόγελο και με ένα τρόπο μοναδικό, ότι είναι μέρα. Αυτό λοιπόν έκανε και το ’15 ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τώρα τι προσπαθεί να κάνει και κάποια Μέσα και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να τον ξεπλύνουν πολιτικά. Να σας πω εγώ τι προσπαθεί να κάνει. Να μετακινήσει τα γκολπόστ, να το πούμε έτσι απλά, το τέρμα. Τι πάει να κάνει; Ενώ όλα τα εγκληματικά πολιτικά του λάθη που στοίχισαν στη χώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια έγιναν μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και προφανώς και μετά μέχρι το ’19, έχει εφεύρει ένα θέμα πρακτικών, που τίποτα από αυτά που λέγονται, από ό,τι καταλαβαίνω δεν προκύπτουν κιόλας, αν ακούσετε και τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Θεοδωράκη και την κοινή λογική, για να αλλάξει τη συζήτηση.
Το πολιτικό έγκλημα που κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δισεκατομμύρια και την έφερε άλλα 5 χρόνια τουλάχιστον πίσω, συνετελέσθη από τη μέρα εκλογής του κυρίου Τσίπρα μέχρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το κλειστό Χρηματιστήριο, το Μνημόνιο…
Ο κύριος Τσίπρας ήρθε στην εξουσία λέγοντας ότι θα χορεύουν οι αγορές, θα καταργήσει το Μνημόνιο, θα μειώσει τους φόρους, θα κάνει ότι είναι να κάνει και έκανε τα ανάποδα. Έφερε ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο, μία χώρα που ήταν έτοιμη να βγει από την κρίση, την έβαλε πολύ βαθιά, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία και όλα αυτά δεν έγιναν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Και χρησιμοποίησα το παράδειγμα του πυρομανή εμπρηστή και των πυροσβεστών που κατηγόρησε δέκα χρόνια μετά για να πω ακριβώς αυτό. Αυτοί που ήρθαν στο τέλος να τον σώσουν, που τους έλεγε προδότες, γερμανοτσολιάδες, που τους έβριζε, τους προσέβαλε, έρχεται 10 χρόνια μετά να πει τι; Να συμψηφίσει τις ευθύνες; Τα ζήσαμε αυτά. Ένα λάθος κάνουν όλοι αυτοί που πάνε να ξεπλύνουνε… Η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
Το ’15 ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε ως ο σωτήρας της Ελλάδας και της Ευρώπης που θα καταργούσε τα Μνημόνια, θα έκανε τις αγορές να χορεύουν και μας φόρτωσε 100 δισ. Αυτό δεν έγινε σε μία μέρα υπό τον κύριο Παυλόπουλο και ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, έγινε σε κάποιους μήνες».