23.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Μαρινάκης – μεταναστευτικό: Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει

«Έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη Λιβύη ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Πρώτον με νομοθετική ρύθμιση η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η Ελλάδα προχωράει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αρχικά για τρεις μήνες για όσους φθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα», είπε κι έκανε λόγο για απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται στην ίδια νομοθετική επιχειρηματολογία την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. «Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται», τόνισε με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού. «Δεύτερον δημιουργείται μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τοπικά κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται. Τρίτον συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη τόσο με τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης», πρόσθεσε.

Επεσήμανε επίσης αναφορά του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «το πολεμικό ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης προκειμένου να αποτραπεί κατά προτίμηση η αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης -εφόσον καθίσταται εφικτό- οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού» όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης αφορούσε το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. «Η κυβέρνηση προχωρά σε μια κρίσιμη νομοθέτηση, ανταποκρινόμενη στην απαίτηση για έμπρακτη προστασία της ακαδημαϊκής ζωής, με σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ και σε συνέχεια της σημαντικής μεταρρύθμισης του Νόμου του 2021. Το σχέδιο νόμου έρχεται να βελτιώσει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνιες παθογένειες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και θεμελιώνοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο άμεσης και αποτελεσματικής δράσης απέναντι στη βία και την παραβατικότητα, αλλά και αυστηρής λογοδοσίας, επ’ ωφελεία της φοιτητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εφαρμόζοντας καλές διεθνείς πρακτικές και σεβόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νέου στην γνώση και την μόρφωση, η πολιτεία κάνει απλά το καθήκον της απέναντι στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ανέφερε επίσης ότι η νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει έξι κεντρικούς άξονες που αφορούν: την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, την καθιέρωση μηχανισμού άμεσης αντίδρασης, τον εξορθολογισμό της πειθαρχικής διαδικασίας και τη διασφάλιση λογοδοσίας, την αξιοποίηση τεχνικών μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης και ταυτοποίησης, την άμεση επιβάρυνση των υπαιτίων με αποζημίωση για φθορά ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας και τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών.

Όπως είπε «περίπου 35.000 φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν δικαίωμα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων. Περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, καθώς δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια». Τόνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνει οριστικά τάξη. «Η πρόβλεψη αυτή βοηθά τόσο στο προφίλ του κάθε πανεπιστημίου, αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο για χρόνια θεωρούνταν ένα άτυπο άβατο, υποβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του. Ενισχύουμε τη διαφάνεια και αξιοπιστία, την αξιολόγηση και εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά και την προσέλκυση συνεργασιών με διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «σε τρεις βασικούς πυλώνες εδράζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην αναβάθμιση δομών ασφάλειας και τεχνολογικής εποπτείας του σιδηροδρομικού δικτύου και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως: α) Η ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, που θα λειτουργεί ως “πύργος ελέγχου” του σιδηροδρόμου, με δυνατότητα real – time παρακολούθησης του συνόλου του δικτύου, άμεσης καταγραφής εντολών και συμβάντων, και ενεργοποίησης μηχανισμών ακινητοποίησης συρμών σε περίπτωση κινδύνου. β) Η υποχρεωτική εγκατάσταση καμερών σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και αυτοματοποιημένο λογισμικό εποπτείας.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τη θέσπιση νέων ασφαλιστικών δικλείδων, τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και την αυστηρότερη εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις κυρώσεις για το σιδηροδρομικό προσωπικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται δράσεις όπως οι υποχρεωτικές ψυχομετρικές, ιατρικές και λειτουργικές δοκιμασίες για όλους τους εργαζομένους σε κρίσιμα καθήκοντα, η καθιέρωση του θεσμού του ροϊσταμένου Αμαξοστοιχίας και το σύστημα κατηγοριοποίησης παραβάσεων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στη νέα εταιρική δομή στον ΟΣΕ και την οργανωτική ενίσχυση κρίσιμων φορέων» και περιλαμβάνει ενέργειες παραδείγματα των οποίων ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Στη συνέχεια είπε ότι τον Ιούνιο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις, αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το υψηλότερο ρυθμισμένο ποσό έως σήμερα. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του εξωδικαστικού μηχανισμού στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καθώς μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 38.567 και αντανακλά συνολική αξία αρχικών οφειλών 12,7 δισ. ευρώ».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του επεσήμανε ότι 2.500 άτομα με αναπηρία θα ωφεληθούν από το πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον», το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Η πρωτοβουλία, με δημόσια δαπάνη 24 εκατ. ευρώ, ενισχύει την ανεξάρτητη διαβίωση και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες».

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου – Αποδείχθηκε και με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη φωτιά στον Ωρωπό και την αντίδραση της πυροσβεστικής δήλωσε ότι τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. «Δίνουν κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους κάθε μέρα. Χθες ήταν μια από τις πολύ επικίνδυνες ημέρες. Ήταν δύσκολη πυρκαγιά που κράτησε ώρα. Φαίνεται να είναι σε ύφεση. Ο λόγος είναι η υπερπροσπάθεια, τα περισσότερα μέσα και κινήσεις που έχουμε κάνει. Κάθε μέρα είναι μια μάχη για την Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για την ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος, είναι επιστημονική ανάλυση και είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή. «Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 στης ΕΣΔΑ. Επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις στο άρθρο αυτό. Είναι κατ’ αναλογία η ίδια ανάλυση που ακολουθήθηκε σε αντίστοιχη μεταναστευτική κρίση τον Μάρτιο του 2020. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα έχουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Είναι αναγκαία, απολύτως σύννομη απόφαση. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Αποδείχθηκε και με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένα κράτος το οποίο βάζει πάνω από όλα τους πολίτες. Η χώρα όφειλε να αντιδράσει εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις», ανέφερε. Μετά από σχετική ερώτηση επισήμανε ότι για το κράτος δικαίου αρμόδια να κάνει αξιολόγηση είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τις δηλώσεις του Θ. Πλεύρη για επανεξέταση των γευμάτων στις δομές, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως ο υπουργός έκανε συνολική παρουσίαση της κατάστασης. «Στέκεται απέναντι από μια υποκριτική στάση πολλών δυνάμεων και συνομωσιολογούντων στη χώρα. Η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή ένα κύμα το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξει αν δεν πάρει αποφάσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικοί για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Όποιος εισέρχεται παράνομα, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Να ξέρεις ότι αν έρχεσαι παράνομα στη χώρα, αν δεν γυρίσεις πίσω, θα πας στη φυλακή. Και άργησε αυτή η λογική. Κάποια προνόμια τα οποία δίνονταν, εξετάζονται να μη δίνονται. Παράδειγμα κάποια επιδόματα στέγης. Είναι αντικίνητρα για την εύρεση εργασίας. Ο παράνομος μετανάστης πρέπει να τιμωρείται από το νόμο. Ο υπουργός δεν είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να σιτίζονται. Θα επαναξετάσουμε το ζήτημα του κόστους. Ενδεχομένως να πληρώνονται παραπάνω χρήματα. Κανένας δεν είναι λιγότερο ανθρωπιστής από κάποιον άλλο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κάποιοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές από τον καναπέ ή από το πληκτρολόγιο. Τις θεωρίες που διατυπώνουν τις λένε εκ του ασφαλούς. Η πολιτική ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων. Δεν είμαστε η κυβέρνηση της Μόριας ή της Ειδωμένης. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις αλλά πριν και πάνω από όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες της χώρας», τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση δήλωσε πως «η απέλαση Πλεύρη είναι αφήγημα που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στον κουβά». Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως οι εξελίξεις «έστειλαν αδιάβαστους πάλι τους συκοφάντες, όχι της κυβέρνησης, της χώρας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να μιλάει και με τις δύο πλευρές της Λιβύης. «Δεν παραβιάζουμε καμία διεθνή συνθήκη. Είναι έκτακτη κατάσταση και οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Είναι μήνυμα και τους λαθροδιακινητές», σημείωσε.

Για την κριτική της κ. Βούλτεψη και του κ. Αβραμόπουλου, ανέφερε ότι «δεν θεωρούν ότι η νομική τεκμηρίωση είναι αντισυνταγματική», και σημείωσε ότι είναι άρτια.

Σε ερώτηση αν η αποστολή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού είχε τελικά επιχειρησιακή αξία, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι κανείς δεν είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έλυνε το πρόβλημα και πως αν προσέφερε θα κριθεί στο τελικό αποτέλεσμα. «Είναι το φαινόμενο εν εξελίξει. Το ταμείο θα το κάνουμε όταν με το καλό αποκλιμακωθεί η ένταση της δυσκολίας του φαινομένου», ανέφερε.

Σχετικά με τις αυξήσεις σε διάφορους τομείς, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως όταν βγάζει η Eurostat στοιχεία για τον πληθωρισμό, σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον ευρωπαϊκό πρόβλημα και εισαγόμενη κρίση. «Έχει αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ακόμα αποκλιμάκωση των τιμών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απολύτως αναγκαία. Είναι τεράστια η πληθωριστική κρίση. Ο στόχος είναι να αυξάνουμε όσο είναι δυνατόν τα εισοδήματα. Και επειδή οι αυξήσεις είναι μόνιμες και η κρίση αποκλιμακώνεται, ο στόχος είναι να φανούν περισσότερο», πρόσθεσε.

Για την απομάκρυνση του κ. Σιδέρη από την ΕΡΤ ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά του και διάβασε σχετική ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης όπου μεταξύ άλλων υπήρξε αναφορά ότι δεν πληρούσε κριτήρια για τη θέση.

Για το γεγονός ότι τέθηκε σε αναστολή η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι κρίθηκε αναγκαία από τον αρμόδιο υπουργό. «Υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Δολοφονήθηκαν κατ’ ομολογία τέσσερα μικρά παιδιά. Όπως εξήγησε ο υπουργός δικαιοσύνης η ιστορία των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων ήταν αχαρτογράφητη. Ο νόμος προέβη σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Η μία είναι ότι πλέον οι ιατροδικαστικές εκθέσεις για να είναι παραδεκτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η δεύτερη ότι πλέον υπάρχει δευτεροβάθμια εθνική επιτροπή ιατροδικαστών η οποία μπορεί να αμφισβητήσει ή και να καταρρίψει έκθεση τοπικού ιατροδικαστή. Δεν έχει τοπικά χαρακτηριστικά αλλά άνθρωποι απομακρυσμένοι από οποιοδήποτε κίνητρο ή γνωριμία παίρνουν μια απόφαση. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναθέσουν σε ιδιώτη μια ιατροδικαστική έκθεση. Έχουν τη δυνατότητα αν θεωρούν ότι μια απόφαση είναι λανθασμένη, να προσφύγουν και έρχεται αυτή η επιτροπή να αξιολογήσει. Στην προκειμένη υπόθεση έχει γίνει τέτοια προσφυγή», πρόσθεσε.

Για τις αιχμές για το χρόνο σύλληψης της Μουρτζούκου δήλωσε πως είναι οι στιγμές «που ο βόθρος του διαδικτύου μεταφέρεται στο πολιτικό σύστημα». Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να το σκέφτεσαι αυτό και πως είναι αδιανόητο και ξεπερνάει κάθε ανθρώπινο νου». Και σημείωσε: «Είναι ο βόθρος που βρωμίζει πολύ τη χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια και συχνά μεταφέρεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Το στοίχημα είναι να μη συνηθίσουμε το τέρας».

Για την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κ. Τυχεροπούλου, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένας υπάλληλος δέχθηκε πειθαρχική δίωξη ή σύσταση επειδή μπορεί να κατήγγειλε κάτι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. «Μένει να αποδειχθεί αυτό που λέτε. Η κυβέρνηση με δεδομένα αυτά που έχουμε παρουσιάσει, έχει κάνει όσες κινήσεις δεν έγιναν δεκαετίες για αντιμετωπιστούν παθογένειες του ζητήματος των αγροτικών επιδοτήσεων», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε ότι «ήδη πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ παραπέμφθηκε πριν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης». Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα καταθέσει δική της πρόταση στη Βουλή για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Για το ζήτημα του αντιμονίου στη Χίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα