Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Μακεδονία

Σχεδόν τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που προέκυψε το κρατίδιο των Σκοπίων, μετά από τον διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από τότε στα βόρεια σύνορά μας, εκτός από το άλυτο πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου, επί πολλές δεκαετίες, δημιουργήθηκε και το «Μακεδονικό» πρόβλημα, με πολλές αξιώσεις των γειτόνων, με κυρίαρχη το όνομα «Μακεδονία»! Δόθηκε, προσωρινά, όπως φάνηκε, το FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), αναγνωρίζοντάς την από δεκάδες άλλες χώρες με αυτό το όνομα! Η προσωρινή αυτή ονομασία διήρκεσε 25 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι Σκοπιανοί, έχοντας την κάψα, μιας πολύ μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας, επεδίωκαν με πολλές κρυφές διαβουλεύσεις, να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ήταν προφανές ότι ήθελαν να ισχυροποιηθούν ως κρατική οντότητα, υπό το καθεστώς διεθνών συμβάσεων και συμμαχιών για να μπορέσουν να επιβιώσουν ως κράτος! Και καλά έκαναν! Οι άνθρωποι κοίταζαν να εξασφαλίσουν το συμφέρον της χώρας τους, ως μελλοντική και σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα ως μέλος της  Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ)!  Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.
Σήμερα, θέλοντας και οι δύο πλευρές (Ελλάδα, Σκόπια), να λύσουν αυτό το χρονίζον πρόβλημα, με περισσότερη σπουδή από την πλευρά των Σκοπίων, υπέγραψαν μια συμφωνία, την περίφημη και χιλιοειπωμένη συμφωνία των Πρεσπών! Οι Πρέσπες είναι  οι λίμνες που ενώνουν τις τρεις χώρες,  Ελλάδα, Αλβανία και Σκόπια. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει, εκτός των άλλων και το όνομα, για το οποίο κοπίασαν και  «ίδρωσαν» πολύ, με ατελείωτες συζητήσεις,  οι δύο υπουργοί των χωρών (Κοτζιάς και Δημητρόφ), μαζί με τν εντεταλμένο διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, να βρουν και να επικυρώσουν τα Σκόπια ως…. Βόρεια Μακεδονία! Η ονομασία αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη, γιατί, όχι μόνο περιέχει το όνομα της Μακεδονίας μας που ξέρουμε και υποστηρίζουμε ως μία και μοναδική, αλλά έχει και τον επιθετικό προσδιορισμό Βόρεια που αυτόματα παραπέμπει και στη Νότια! Δηλαδή, Νότια είναι η Μακεδονία μας;;; Το χειρότερο, ωστόσο είναι πως η μεν Βόρεια είναι κράτος, ενώ η Μακεδονία μας είναι γεωγραφικό διαμέρισμα! Αλλά ακόμα χειρότερο είναι πως διεθνώς δεν λέγεται, ούτε γράφεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά σκέτο …Μακεδονία! Οι Σκοπιανοί λένε: Είμαστε Βορειομακεδόνες;;; Όχι, βέβαια, λένε: Είμαστε Μακεδόνες!!!
Να το θυμάστε, φίλοι μου, οι γείτονές μας, μόλις κατοχυρώσουν το όνομα και ψηφιστεί από τη Σκοπιανή και Ελληνική Βουλή, και μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα έχουν κι άλλες αξιώσεις, όπως π.χ. τη γλώσσα, την εθνότητα κ.ά.
Θεωρούμε πως αυτή συμφωνία ανατρέπει τα δεδομένα, προσβάλλει την ιστορική και πολιτισμική μας ταυτότητα, δημιουργεί αλυτρωτικές βλέψεις, καταρρακώνει το εθνικό μας φρόνημα, ενώ για άλλη μια φορά φαίνεται πως η χώρα μας υποκύπτει, στους διεθνείς «μεγαλοκαρχαρίες», χαρίζοντας το όνομα σε ένα κρατίδιο που μέχρι προχθές δεν υπήρχε!
Δυστυχώς άλλη μια φορά γονυπετείς και με τη βούλα του νόμου ξεπουλήσαμε την ιστορία μας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες