Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαγνητίζουν οι σκακίστριες στην Ολυμπιάδα του 1988

Άποψη από την αίθουσα των αγώνων. Σε πρώτο πλάνο είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Αγγλίας – Σοβιετικής Ένωσης.

Η Εθνική Γυναικών Ελλάδας σημείωσε την πιο μεγάλη επιτυχία της και οι αδελφές Πόλγκαρ χάρισαν στην Ουγγαρία χρυσό μετάλλιο!

Oταν ολοκληρώθηκε η 28η σκακιστική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες φίλοι του σκακιού συνειδητοποίησαν ότι είχε γίνει πραγματικότητα ένα άπιαστο όνειρο ετών. Η Εθνική Γυναικών Ελλάδας είχε αναδειχθεί 6η στον κόσμο και τα κορίτσια της ομάδας μας είχαν πραγματοποιήσει ένα θρίαμβο χωρίς προηγούμενο. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν και πάλι μετά από 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 12 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 1988 στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε με τη διοργάνωση του 1984 αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο και οι συμμετέχουσες χώρες έφτασαν τις 107 στους άνδρες και τις 55 στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ η συμμετοχή του οποίου είχε απαγορευτεί στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι.

Ο Γκάρι Κασπάροβ φτιάχνει τα κομμάτια στη σκακιέρα του ενώ πίσω του στέκεται ο Κάρποβ.

Στον 8ο γύρο μετά από πολλές Ολυμπιάδες είχαμε και το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία με νίκη των Ανατολικών. Με δύο γύρους να απομένουν για την ολοκλήρωση των αγώνων η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί: ΕΣΣΔ 34, Αγγλία 31 με τους υπόλοιπους να ακολουθούν με 1,5 βαθμούς λιγότερους από την Αγγλία. Στον προτελευταίο γύρο, η Σοβιετική Ένωση σφράγισε το χρυσό μετάλλιο με νίκη 3-1 επί της Βουλγαρίας και ολοκλήρωσε το θρίαμβό της με 3½-½ με την Τσεχοσλοβακία. Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο των αγώνων η Αγγλία με 33 βαθμούς αντιμετώπιζε την Ολλανδία ενώ με 32 ακολουθούσαν πίσω της η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Οι ΗΠΑ κληρώθηκαν με την Ουγγαρία και με ισοπαλία βρέθηκαν να ισοβαθμούν στους 32 βαθμούς, ενώ η Αγγλία με άγχος ηττήθηκε από την Ολλανδία 2½-1½ που είχε σαν αποτέλεσμα την ισοβαθμία με την αντίπαλό της με 34,5 βαθμούς. Η Αγγλική ομάδα στάθηκε τυχερή στο κριτήριο ισοβαθμίας και βρέθηκε στη 2η θέση ενώ η Ολλανδία στην 3η.

Η Σοβιετική ομάδα έκανε επίδειξη δύναμης με τους Κασπάροβ (8,5/10) και Κάρποβ (8/10) να κατακτούν και τα χρυσά ατομικά μετάλλια ενώ και οι Γιουσούποβ (6/10), Μπελιάβσκι (7/10), Έλβεστ (4,5/7) και Ίβαντσουκ (6,5/9) προσέφεραν σιγουριά και αποτελεσματικότητα.

Οι ελληνικές ομάδες

H πρώτη Εθνική Ελλάδας Ανδρών πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και βρέθηκε στην 27η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (8,5/14), Σπύρος Σκέμπρης (7,5/13), Στράτος Γρίβας (5,5/12), Νίκος Γαβριλάκης (6/11), Μανώλης Πανταβός (2/3) και Νίκος Σκαλκώτας (1,5/3).

H Β’ Ελληνική ομάδα βρέθηκε στην 55η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Νίκος Δέδες (3,5/9), Κώστας Μουτούσης (6/11), Γιώργος Κουρτέσης (2,5/7), Άρης Δανιηλίδης (5/10), Φώτης Σκουλαρίκης (5/10) και Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου (5,5/9).

Η θριαμβεύτρια ομάδα γυναικών της Ουγγαρίας
Από αριστερά Ίλντιγκο Μαντλ, Τζούντιθ Πόγλακ και Ζούζα Πόλγκαρ

Οι αδελφές Πόλγκαρ εκθρονίζουν τις Σοβιετικές

Στην Ολυμπιάδα των γυναικών συμμετείχαν 56 ομάδες από 55 χώρες. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που είχε κερδίσει τις 10 από τις προηγούμενες 11 Ολυμπιάδες, αυτή τη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκπληκτική Ουγγρική εφηβική ομάδα με τις τρεις αδελφές Πόλγκαρ, τη Ζούζα (19 ετών), τη Σοφία (14) και την Τζούντιθ (12) καθώς και την Ίλντικο Μαντλ (19). Η Μαντλ θα πληροφορηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων ένα τραγικό γεγονός, το θανατηφόρο τροχαίο που αφαίρεσε τη ζωή στον αρραβωνιαστικό της, τον 35χρονο Ούγγρο διεθνή μετρ Μπέλα Πέρενι.

Η σοβιετική ομάδα (Τσιμπουρντανίτζε, Αχμιλόβσκαγια, Λεβίτινα και Λιτίνσκαγια) είχε με μια φανερή έλλειψη στην σύνθεση της την Άννα Γιοσελιάνι που κατά τα λεγόμενα τουλάχιστον των σοβιετικών ήταν πολύ κουρασμένη από το ματς για τον παγκόσμιο τίτλο γυναικών με την Τσιμπουρντανίτζε. Μια ομάδα που δίσταζε να ανοιχτεί στα καινούργια ονόματα του Σοβιετικού γυναικείου σκακιού όπως στη Γκαλιάμοβα και την Αραχάμια, με αποτέλεσμα να έχει πια μια καθόλου ευκαταφρόνητη αντίπαλο, την Ουγγαρία, που είχε για ρεζέρβα μια παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκθρόνιση των Σοβιετικών που περιορίστηκαν στη 2η θέση.

Από τη συνάντηση Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδας. Η Μαρίνα Μακροπούλου (αριστερά) αντιμετωπίζει την Αλίσα Μάριτς,

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα: 6η θέση για τη ομάδα γυναικών

Η μεγάλη όμως ευχάριστη έκπληξη ήρθε με την κατάκτηση της 6ης θέσης από την Α΄ Ελληνική ομάδα (ισοβαθμία στις θέσεις 5 έως 8). Με τις Μαρίνα Μακροπούλου (7/14), Εύα Κόντου (8/14), Ασπασία Γιαϊτζή (0,5/2) και Άννα Μαρία Μπότσαρη (8,5/12) ξεπέρασε κάθε προσδοκία και βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες ομάδες στον κόσμο.

Η προσθήκη της Μαρίνας Μακροπούλου (πρώην Πογκορεβίτσι) μιας από τις καλύτερες σκακίστριες στον κόσμο, η σταθερότητα και η ποιότητα της Εύας Κόντου καθώς και το ανατέλλον άστρο της νεαρής Άννας Μαρίας Μπότσαρη ήταν το μυστικό της επιτυχίας.
Η Β’ ομάδα βρέθηκε στην 25η θέση με τις Κατερίνα Νίκα (9/13), Ασπασία Δημητριάδη (3/9), Μάγια Πετράκη (4,5/10) και Βαγγελιώ Καραγιάννη (5.10).

Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΟ

Την Κυριακή 4/4/2021 συνήλθε το ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας με κύριο θέμα τη συγκρότησή του σώμα.

Για τη θέση του Προέδρου είχε εκλεγεί απ’ ευθείας από τα σωματεία που είχαν δικαίωμα ψήφου, ο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Έπειτα από μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του καταστατικού, που έγινε μέσω του συστήματος ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Στάθης Ευσταθόπουλος
Επίτιμος Πρόεδρος: Χρήστος Γκορίτσας (άρθρο 20 παρ. 3 του καταστατικού)
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μακρόπουλος
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Τοζάρος
Αντιπρόεδρος: Στέλιος Λαγογιάννης
Αντιπρόεδρος: Λιμβέριος Αγγελάκης
Γενικός Γραμματέας: Κωστής Παρράς
Ταμίας: Σπύρος Ιλαντζής
Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας: Κώστας Σιέμπος
Αναπληρωτής Ταμίας: Παναγιώτης Γιαννούτσος
Έφορος Αγων. Προγράμματος: Παναγιώτης Νικολόπουλος
Έφορος Εθνικών Ομάδων: Αργύρης Κυθαρίδης
Έφορος Σχολικού Σκακιού: Γιάννης Σπυρακόπουλος
Έφορος Ανάπτυξης: Στάθης Θεοφυλακτίδης
Μέλη: Γιάννης Αντωνιάδης, Χριστόφορος Αποστολακάκης, Χρήστος Δεμιρτζόγλου, Νίκος Μπαλάσκας, Παναγιώτης Παλαιοχωρινός, Νίκος Παπανδρέου, Μαρία Άννα Στεφανίδη
Εκπρόσωπος των αθλητών/αθλητριών εκλέχθηκε η WGM Μαρία Κουβάτσου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για όλες τις θέσεις του ΔΣ υπήρξαν μοναδικές υποψηφιότητες σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα διάθεσης και βούλησης όλων των μελών του ΔΣ να ανταποκριθούν στο μήνυμα των εκλογών της Ομοσπονδίας και στην επακόλουθη πρόσκληση του Προέδρου προς όλα τα εκλεγμένα μέλη, από όλες τις πλευρές, για ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα μεγάλα προβλήματα για την ανάπτυξη του σκακιού στη χώρα μας.

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα