Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

“Μάχη της Κρήτης” για τα κόμματα εν όψει των εκλογών

Τη “μάχη της Κρήτης” δίνουν τα πολιτικά κόμματα εν όψει των εκλογών 25ης Ιουνίου, με το νησί να βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού σχεδιασμού τους.

Μετά την υποψηφιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο, υποψήφιος στο Ρέθυμνο θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ενθουσιασμένος με την ανταπόκριση του κόσμου στην ιδιαίτερη πατρίδα του και βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ. Όσον αφορά το Κ.Κ.Ε., διακαής πόθος παραμένει να διατηρηθεί η δεύτερη έδρα στην Κρήτη, δηλαδή στα Χανιά, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό στην παρούσα συγκυρία.

Η “ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

Ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην Κρήτη δίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη μεγάλη επιτυχία του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στην Κρήτη καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι μεγαλύτερες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία αυτή οφείλεται στον προεκλογικό αγώνα και στην επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη (φωτ.), η οποία πλέον θα “ενεργοποιηθεί” περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή, πραγματοποιώντας – σύμφωνα με πληροφορίες – περιοδείες σε Ροδόπη, Κομοτηνή και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε η κα. Μπακογιάννη γνωρίζει καλά ζητήματα της Θράκης, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής.
Η ίδια πάντως θα συνεχίσει – όπως και οι υπόλοιποι 5 υποψήφιοι βουλευτές στα Χανιά – τις περιοδείες της στον νομό Χανίων, ενώ στον σχεδιασμό του κόμματος προβλέπονται κοινές εμφανίσεις των 6 , τουλάχιστον μία σε κάθε επαρχία. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει άλλωστε τις περιοδείες της η Σέβη Βολουδάκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην Κάντανο (εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση μνήμης) , μίλησε στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων, ενώ είχε δώσει το “παρών” και στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια της 340 μοίρας στην 115 Πτέρυγα Μάχης.
Στα Χανιά η Ν.Δ. συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς μετά τους έντονους συμβολισμούς της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Θέρισσο, στον νόμο μας θα περιοδεύσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτ.), ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ήρθε και πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών.
Όσον αφορά το μήνυμα που “εκπέμπεται” από τα κεντρικά της Ν.Δ. για το ζωηρό ενδιαφέρον Τσίπρα και Ανδρουλάκη για το νησί, είναι πως «στις 25 Ιουνίου οι Έλληνες ψηφίζουν κυβέρνηση κι όχι αντιπολίτευση», θεωρώντας πως η κόντρα αυτή αφορά τη δεύτερη θέση στο νησί, χωρίς αυτό να σημαίνει εφησυχασμό.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα μεγαλύτερο “σοκ” στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τρίτη θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι στις εκλογές του Μαϊου, γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος βουλευτής στο Ρέθυμνο, μαζί με τη Δυτική Αθήνα και την Α’ Πειραιά.
«Η συμμετοχή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για όλους μας», σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτης του κόμματος στο νομό Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός (φωτ.).
Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο νησί και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται νέα κάθοδος του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, με διαφορετική τακτική αυτή τη φορά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες των “Χ.ν.”, κατά τη νέα επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν πολλές και στοχευμένες επισκέψεις με στόχο «να παρουσιάσει το σχέδιο του, να ενημερώσει προσωπικά πλέον τον κόσμο που παραδοσιακά στήριζε το κόμμα του για το πρόγραμμά του». Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρας, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία μεγάλη ομιλία στο νησί, σε μεταγενέστερο όμως χρόνο, προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυριαρχία Μητσοτάκη στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη αποδίδεται στην αδυναμία να εκτιμηθεί σωστά το “βουβό” κλίμα, που όπως αποδείχτηκε ευνόησε τη Νέα Δημοκρατία. Δίδεται επίσης μεγάλο βάρος στο να αποφευχθούν δηλώσεις τύπου Κατρούγκαλου, που θα προκαλέσουν νέα ζημιά στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος. Υπάρχει τέλος προβληματισμός για τη συμπεριφορά “πασοκογενών” τοπικών στελεχών.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

«Το πολιτικό χρώμα που ταιριάζει στην Κρήτη είναι το πράσινο» διαμήνυσε κατά την διήμερη παρουσία του στην Κρήτη την Παρασκευή και το Σάββατο o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης (φωτ.). Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του μουσείου “Ούλοφ Πάλμε” στον Μοχό Ηρακλείου, σχολίασε πως «το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση που θα μπει ανάχωμα και εμπόδιο στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη» . Η στρατηγική Ανδρουλάκη εστιάζει στο να αναδείξει τις διαφορές του προγράμματός του με τον Αλέξη Τσίπρα, αποκρούοντας έτσι την κριτική ότι «το ΠΑΣΟΚ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη Σητεία. Η έμφαση δίδεται σε φορολογικά ζητήματα, με υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές και με επιθετική ρητορική απέναντι στα «κερδοσκοπικά funds».

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Η διατήρηση της δεύτερης έδρας στην Κρήτη, αυτής στα Χανιά δηλαδή, αποτελεί τον διακαή πόθο του Κ.Κ.Ε. για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσπάθεια εστιάζει στο να διατηρηθούν αλλά και να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος και η απήχησή του ιδιαίτερα στους μη παραδοσιακούς ψηφοφόρους του στο νησί, οι οποίοι επέλεξαν να το ψηφίσουν τον Μάιο.
Η όποια ανησυχία εστιάζει στις “διαρροές” προς άλλα μικρά κόμματα και ιδιαίτερα στην “Πλέυση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στην κατεύθυνση αυτή εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στα Χανιά. Αλέκος Μαρινάκης ,Γιάννης Ντουνιαδάκης , Μιλτιάδης Κλωνιζάκης και Δημήτρης Ανθούσης περιοδεύουν σήμερα σε χώρους εργασίας αλλά και στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ από αύριο και την Πέμπτη θα πλαισιωθούν από τις υποψήφιες Χαριτίνη Παπαδάκη και Μαρία Γιαννάκης, με περιοδείες που περιλαμβάνουν και περιοχές της ενδοχώρας του νομού.
Στις εκδηλώσεις για τα 82 χρόνια από τη σφαγή αμάχων στο Κοντομαρί συμμετείχαν εξάλλουν οι υποψήφιοι βουλευτές Δ. Ανθούσης και Γ. Ντουνιαδάκης.
Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 17 Ιουνίου με το μέλος του πολιτικού γραφείου του Κόμματος, Μάκη Παπαδόπουλο (φωτ.), καθώς ο γ.γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπας θα ρίξει το βάρος σε περιοδείες στην Αττική, παρά το ισχυρό αίτημα της βάσης για περιοδεία του στη Δυτική Κρήτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα