Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Μάχη Κρήτης 80 χρόνια

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ “ΑΠΟΡΡΗΤΑ” και ΛΥΠΗΡΑ

Περιληπτικά

1. Με τη κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου, ο δικτάτορας Μεταξάς, αφαιρεί από τους Κρήτες 4000 όπλα, με απάτη, (έστειλε έγγραφο στις εκκλησίες, να τα πετάξουν νύχτα στον περίβολο) για να τα στείλει δήθεν στο μέτωπο… ενώ έμειναν στις αποθήκες, και οι Γερμανοί βρήκαν το νησί γυμνό.

2. Έγινε κατάργηση της Κρητικής Πολιτοφυλακής από τον επίγονο στρατηγό του Μεταξά Κίτσου: «…διότι οι χωρικοί θα έστρεφον τα όπλα κατά της … κυβερνήσεως!!!».

3. Τις παραμονές της μάχης, δεν άφησαν να ξεφορτωθεί, το επί 37 μέρες στη Σούδα πλοίο «Θαμώνη», με πυρομαχικά, οι Βασιλιάς-Τσουδερός-Μανιαδάκης (ο περιβόητος εκ Σοφικού Κορινθίας), για να μην οπλισθεί ο λαός, μέχρι που το βύθισαν τα στούκας.

4. Δεν έδωσαν στον λαό, τα 400 κλειδωμένα όπλα στο Φιρκά Lee Enfield 303, όπως και τα Ιταλικά όπλα λάφυρα.

5. Οι ευέλπιδες (337) που καθοδηγούμενοι από αξιωματικούς του Τσολάκογλου, παρέκαμψαν όλη την εμπόλεμη ζώνη και κατέληξαν στην Ραμνή Αποκρ. όπου τους… τραπέζωσε ο απόστρ. Συντ. Δημ. Μιχελογιάννης, αφού τους επέπληξε που δεν πολέμησαν….

6. O Freyberg στρ/γος Δκτης των Ελλ/βρετανικών δυνάμεων, ήταν κάθετος στο να οπλισθούν και να πολεμήσουν οι πολίτες και το είχε απαγορεύσει. Τον Μάιο του 1943 ερωτηθείς ο Freyberg, σχετικά στην Αλεξάνδρεια είπε : «είχαμε κακή πείρα από άλλες περιοχές και δεν είχαμε γνωρίσει ακόμη τους Κρήτας».

Όλα αυτά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, πέραν του ερασιτεχνισμού των Νεοζηλανδών, (A. Wavell) στην έκβαση του αποτελέσματος της Μάχης της Κρήτης.

Εγκληματικό-εκδικητικό υπήρξε το γεγονός ότι οι… «αρμόδιοι»!!!! δεν μοίρασαν στους πολίτες που ήθελαν να πολεμήσουν περιβραχιόνια, ή κάποιο είδος καπέλου ή οτιδήποτε σχετικό, ούτως ώστε να αποφευχθεί η δικαιολογία των Ναζί περί: «αστρατολόγητων πολιτών»-ανταρτών-ατάχτων, με επακόλουθο τις εκτελέσεις.

Δυστυχώς οι 4ο Αυγουστιανοί αξιωματικοί πήγαν στη Μέση Ανατολή όπου μαζί με άλλους ομοίους των, προετοίμαζαν την επιστροφή του Βασιλιά και της 4ης Αυγούστου στην Ελλάδα, θέτοντας έτσι τις βάσεις του Εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε.

Μεταξύ των άλλων γράφουν οι ιστορικοί: «…οι Άγγλοι όμως επιληφθέντες της υποθέσεως, (στην Αίγυπτο) ανεκάλυψαν πρωτόκολλον υπογεγραμμένον από 180 αξιωματικούς της 4ης Αυγούστου, οι οποίοι εκηρύσσοντο αλληλέγγυοι προς συνέχησιν του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου στην Ελλάδα». …

…«Την 13ην -3-1943 καλεί εις σύσκεψιν τους αξιωματικούς της 4ης Αυγούστου ο Διάδοχος Παύλος. Κατ’ αυτήν ο εις επιρρίπτει τας ευθύνας εις τον άλλον και αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι εδημιούργησαν την κατάστασιν αυτήν»……

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες