Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Μ. Βλαζάκη: Επείγει το χωροταξικό για τον Λόφο Καστέλι

Την αναγκαιότητα ο Δήμος Χανίων να προχωρήσει τις διαδικασίες για προσδιορισμό των χρήσεων γης στον λόφο Καστέλι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην “Ακρόπολη των Χανίων”, επισημαίνει η επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη μιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” και στην εκπομπή “OnLine” με τους Παρασκευά Περάκη και Ελένη Φουντουλάκη.
Ηκα Βλαζάκη, η οποία είναι επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στο λόφο Καστέλι αναφέρθηκε στις συστηματικές ανασκαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες για την θέση του αρμόδιου αντιδήμαρχου Χανίων Ν. Χαζιράκη, περί καθυστέρησης στο χωροταξικό ο οποίος υποστήριξε πως «θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα 1,5 με 2 χρόνια για την πλήρη έγκριση» από τα αρμόδια υπουργεία.
Η ίδια χαρακτήρισε ως «ψευτοδίλημμα» το δίλημμα «ξενοδοχείο ή κατάληψη», επισημαίνοντας ότι « δημιουργεί πολλές απορίες αυτό που έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή να καταθέτει η εταιρία αιτήσεις και μελέτες για να προχωρήσει στο ξενοδοχείο. Προσπαθούν να ξαναφέρουν το δίλημμα “ξενοδοχείο ή κατάληψη” ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στο να γίνει ξενοδοχείο στο λόφο. Θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι ο Χανιώτικος κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στο ξενοδοχείο πάνω στην κορυφή του λόφου που πάντα ήταν δημόσιος χώρος και διοικητικό κέντρο για τα Χανιά. Πάντα εκεί χτυπούσε η “καρδιά” της πόλης».

 

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine με τον γ.γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη και την αρχαιολόγο Μ. Βλαζάκη

 

ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Η κα Βλαζάκη τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για έναν « πάνδημο διάλογο σχετικά με τις χρήσεις των ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, ο δήμος των Χανίων μαζί με το Πολυτεχνείο που διαχειρίζεται τον χώρο. Αυτό προϋποθέτει και μια εγρήγορση για το χωροταξικό. Δηλαδή έχει μπει στην μέση το θέμα της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού και θεωρούμε ότι εφόσον περάσει από το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων – όπου όλες σχεδόν οι παρατάξεις έχουν ταχθεί υπέρ των κοινωφελών λειτουργιών για τα ιστορικά κτήρια στην κορυφή του λόφου – έτσι ανοίγεται εμπράκτως ο δρόμος για το πώς ακριβώς να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι Στρατώνες, οι Φυλακές και το κτήριο της Μεραρχίας».
Μάλιστα υπενθύμισε ότι και στο παλιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αναφέρεται η χρήση της εκπαίδευσης για τα ιστορικά κτήρια.
«Όλοι θέλουμε να είναι ανοικτή η πλατεία στο λόφο Καστέλι και χαιρετίσαμε το άνοιγμα της πλατείας με μεγάλη μας χαρά, γιατί ήταν αδικαιολόγητη η αστυνομική φρούρηση αλλά προς το παρόν τουλάχιστον τα κτήρια θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιούνται γιατί εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το δίλημμα “ξενοδοχείο ή κατάληψη”» τόνισε η κα Βλαζάκη, και πρόσθεσε: «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει κανείς τους νέους και τις συλλογικότητες της πόλης, τους νέους που έχουν ανάγκη από χώρους για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία. Και νομίζω σε αυτό, πάλι η δημοτική αρχή που απαρτίζεται επίσης από νέους και αξιόλογους ανθρώπους, θα μπορούσε να δώσει μια λύση σε αυτή την μεγάλη ανάγκη».

 

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΡΗΓΜΑ

Για τις ανασκαφές που εξελίσσονται στο Μινωικό και Μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο που αποκαλύπτεται στο λόφο Καστέλι, η κα Βλαζάκη, έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες χερσαίες ανασκαφές στην Ελλάδα. «Γιατί όχι μόνο ανασκάπτεται ανάμεσα σε σπίτια αλλά και γιατί διακρίνονται πάρα πολλές φάσεις κατοίκησης, αφού ο λόφος κατοικούνταν συνεχώς. Είναι αυτό που λέμε παλίμψηστο. Υπάρχουν πολύ λεπτές φέτες από όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν. Χρειάζεται πολύς χρόνος, πολύ προσοχή, για να μπορεί κανείς να αποκαλύπτει την ιστορία της πόλης και να μην χάνονται στοιχεία. Γιατί μία κακή ανασκαφή είναι καταστροφή.
Οπότε στο λόφο Καστέλι έχουμε ένα πυκνό δίκτυο, πυκνή στρωματογραφία, ειδικά στην ανασκαφή που γίνεται τώρα, έχουμε και ένα ενεργό ρήγμα. Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε στρώματα που μπορεί να κατεβαίνουν και 80% σε κλίση μέσα στο ενεργό ρήγμα. Όλοι οι συνάδελφοι που έχουν έρθει και δει την ανασκαφή, θεωρούν ότι δεν έχουν δει πιο δύσκολη ανασκαφή».
Σύμφωνα με την κα Βλαζάκη οι συστηματικές ανασκαφές χρηματοδοτείται από πανεπιστήμια και ιδρύματα.
«Η ανακάλυψη ενός τόσο σημαντικού ανακτορικού κέντρου, του σημαντικότερου της Δυτικής Κρήτης, έχει φέρει στο φως μοναδικά ευρήματα που πολλές φορές συμπληρώνουν αλλά και ανατρέπουν αυτά που ξέρουμε για τον Μινωικό κόσμο και την κοινωνία. Συνάδελφοι αρχαιολόγοι, Έλληνες και ξένοι, περιμένουν με ανυπομονησία τα ευρήματα που φέρνουμε στο φως καθώς τα πιο μεγάλα ανακτορικά κέντρα όπως η Κνωστός, η Φαιστός, η Ζάκρος, τα Μάλλια έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν, η “καρδιά” τους τους έχει αποκαλυφθεί. Εδώ στα Χανιά, όπου δουλεύουμε πρόσφατα σχετικά με τις υπόλοιπες περιοχές, είναι τέτοιες οι εκπλήξεις και οι αποκαλύψεις όπως η ανθρωποθυσία ή τα ευρήματα της γραφής που πραγματικά τα περιμένουμε με ανυπομονησία και θα τα καμαρώσετε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων». Μάλιστα η κα Βλαζάκη ετοιμάζει νέα έκθεση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές ενώ όπως ανακοίνωσε βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης για να συνεχίσει την ανασκαφή στο λόφο Καστέλι. «Όταν ανοίξει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο τότε οι Χανιώτες θα πούν “ να τι έχει αυτός ο λόφος του Καστελιού”!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Βλαζάκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες