Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Μ. Συντυχάκης: Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ούτε ανεξάρτητη είναι ούτε θα φέρει τη διαφάνεια

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την θέση του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία τοποθετήθηκε ο Άγγ. Μπίνης, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θεσπίστηκε με τον πρόσφατο νόμο για το «επιτελικό κράτος», προκειμένου να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» έφερε μία σειρά «μεταρρυθμίσεις» για την καλύτερη προσαρμογή του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως «δεν εξετάζουμε μόνο το πρόσωπο, τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία του, αλλά κυρίως το ρόλο και τα καθήκοντα που θα έχει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως εξήγησε, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν είναι επί της ουσίας ανεξάρτητη, αφού διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης»
Ο Μ. Συντυχάκης επανέλαβε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ με το νόμο για το «επιτελικό κράτος», σημειώνοντας πως «οι διατάξεις του προβλέπουν «έναν κρατικό μηχανισμό ακόμη πιο σκληρό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επομένως και πιο επιθετικού απέναντι στο λαό». Πρόσθεσε πως η οικονομία της αγοράς -ατμομηχανή της οποίας είναι ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός και κριτήριο το κέρδος- δεν μπορεί να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας.
Ο Άγγ. Μπίνης ήταν για πολλά χρόνια «εμπειρογνώμονας» του ΟΟΣΑ σε θέματα διαφάνειας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα