Κοινός τόπος τους οι πνευµατικές αναζητήσεις αλλά και οι αγωνίες για τα ανθρώπινα
Η έγνοια για τα µεγάλα και τα σηµαντικά αλλά και τα καθηµερινά. Το ενδιαφέρον για την ιστορία και το χθες, αλλά και το σήµερα. Την παράδοση, αλλά και την επικαιρότητα. Τα σοβαρά αλλά και τα ευτράπελα της ζωής… Ο λόγος για την Λογοτεχνική Παρέα Χανίων που, εδώ και σχεδόν 11 χρόνια, τα µέλη της µοιράζονται λέξεις, σκέψεις, εµπειρίες, χαρές και λύπες. Μια παρέα ανθρώπων που αγαπάνε τη λογοτεχνία, τη λαογραφία, την ποίηση και τις ρίµες, και η οποία έχει αφήσει το δικό της εκδοτικό “αποτύπωµα” στα Χανιά προχωρώντας στην έκδοση δύο βιβλίων: Το “Ανταύγειες Φωτός” (2015) και το “Λογοτεχνικές διαδροµές” (2017).
Το ραντεβού τους σταθερό, χειµώνα – καλοκαίρι. Είτε µε κρύο είτε µε ζέστη, κάθε Πέµπτη απόγευµα, θα βρεθούν σε ένα προκαθορισµένο σηµείο.
Μια τέτοια Πέµπτη τους συναντήσαµε κι εµείς σε ένα κατάστηµα στην πλατεία ∆ικαστηρίων, όπου έχει γίνει τελευταία το στέκι τους.
Πρόσωπα γελαστά. Παρέα “δεµένη”, δοκιµασµένη µέσα στα χρόνια. Άλλωστε η Λογοτεχνική Παρέα Χανίων δεν έχει ανάγκη από επίσηµες σφραγίδες για να υπάρξει. Ούτε σωµατείο, ούτε σύλλογο αποτελεί. «Παρέα είµαστε!», µού λένε καθώς ξεκινάµε να ξετυλίξουµε το κουβάρι της ιστορίας τους.
ΠΑΡΕΑ ΕΤΩΝ… 11
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 11 χρόνια µου εξηγεί η συγγραφέας Αθηνά Κανιτσάκη. Η ίδια έτυχε να ακούσει την παλιά δηµοσιογράφο Ελευθερία Κατσιφαράκη σε µια οµιλία της στο ΚΑΠΗ της Σπλάντζιας. Γνωρίστηκαν και βρέθηκαν στη συνέχεια για καφέ όπου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δηµιουργίας µιας οµάδας που θα µοιράζεται συγγραφικές ανησυχίες. «Η Ελευθερία πρωτοστάτησε στο να βρεθούν κι άλλα άτοµα και σιγά σιγά στήθηκε η Παρέα», µας λέει η κα Αθηνά.
Η Ελευθερία Κατσιφαράκη, που υπήρξε η πρώτη τηλε-παρουσιάστρια στην Κρήτη, τονίζει ότι στο να δηµιουργηθεί ο πρώτος πυρήνας ατόµων τη βοήθησε η ενασχόλησή της µε τη δηµοσιογραφία και οι επαφές που είχε µε ανθρώπους που έγραφαν. «Κάπως έτσι γεννήθηκε η Λογοτεχνική Παρέα που µετράει 11 χρόνια και εξακολουθούµε να είµαστε αγαπηµένοι», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι µέσα σε αυτά τα χρόνια η Παρέα έχει κερδίσει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανταποκρίνεται πάντα θετικά στις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα µέλη της.
ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ∆ΟΧΗ
Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της λογοτεχνικής παρέας βρίσκεται το ενδιαφέρον για πολλές και διαφορετικές µορφές έκφρασης και λόγου, αλλά και η αποδοχή και ενθάρρυνση της προσπάθειας των άλλων. «∆ιαβάζουµε τα έργα µας, τα µοιραζόµαστε και τα σχολιάζουµε. Συνήθως εµπνεόµαστε από την επικαιρότητα και το “πανέρι της ζωής”», εξηγεί η κα Κατσιφαράκη.
Η συνταξιούχος φιλόλογος και ποιήτρια Μαρία Βογιατζάκη – Ντούζα παίρνοντας τον λόγο σηµειώνει πως η παρέα δεν αποτελεί έναν “κλειστό κύκλο” αλλά µια οµάδα ανθρώπων που αφουγκράζονται την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Λογοτεχνική Παρέα πρόσφερε τα έσοδα από τα δύο βιβλία που έχει εκδώσει στους Γιατρούς του Κόσµου και την ΕΛΕΠΑΠ, ενώ τα µέλη της έχουν επισκεφθεί, µεταξύ άλλων, το ∆ηµοτικό Γηροκοµείο Χανίων όπου διάβασαν κείµενά τους, πρόσφεραν δώρα και κράτησαν συντροφιά στους ηλικιωµένους.
“ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”
Η τακτική επαφή και το µοίρασµα προβληµατισµών και αγωνιών έχει “δέσει” τα περίπου 15 µέλη της Παρέας: «Είµαστε σαν οικογένεια πλέον», µας λέει η συνταξιούχος δηµόσιος υπάλληλος, µαντιναδολόγος και διηγηµατογράφος Μαρία Γρυφάκη. Πώς περιµένετε τις Πέµπτες, τη ρωτάµε: «Με µεγάλη προσµονή και χαρά. ∆ιαβάζουµε τα έργα µας και ακούµε τα έργα των άλλων!».
Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών παραµυθιών Γεωργία Χαϊδεµενοπούλου βρέθηκε από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά πριν από 2,5 χρόνια: «∆εν είµαι τακτικό µέλος της Παρέας αλλά όποτε έρχοµαι το απολαµβάνω γιατί ακούω πολλά και ενδιαφέροντα πράγµατα από ανθρώπους µε πολλές εµπειρίες στη ζωή», µας λέει, ενώ ο Γιάννης Μαλαξιανάκης ή Εννιαχωριανός, µιλάει για τη δική του συγγραφική πορεία που διασταυρώθηκε µε εκείνη της Λογοτεχνικής Παρέας: «Ξεκίνησα να γράφω το 2000 και πλέον “µετράω” πάνω από 1.500 ρίµες! Προσωπικά δεν χάνω καµία συνάντηση της Λογοτεχνικής Παρέας».
ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ
Ο διηγηµατογράφος Γιάννης Γαβριλάκης υπήρξε από τα πρώτα µέλη της Παρέας, ενώ παράλληλα είναι και µέλος της Ένωσης Πνευµατικών ∆ηµιουργών. «∆εν έχω γράψει δικό µου βιβλίο αλλά συµµετείχα στους συλλογικούς τόµους που έχουµε βγάλει», µας λέει, ενώ στην ερώτησή µας ποιο είναι το όφελος από τη συµµετοχή στην Παρέα απαντά: «Το όφελος είναι η ευχαρίστηση που αισθανόµαστε όλοι µαζί κάνοντας παρέα, µοιραζόµενοι στιγµές µε χιούµορ αλλά και στιγµές όπου ανταλλάσσουµε κείµενα. Τις Πέµπτες τις περιµένουµε πως και πως!».
Ο µεγαλύτερος της οµάδας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λάτρης της λαογραφίας, Πέτρος Πανηγυράκης παρακολουθούσε τα δηµοσιεύµατα των µελών της Παρέας από όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν συλλογικά, ενώ πριν από δύο χρόνια άρχισε να συµµετέχει ενεργά στις συναντήσεις: «Οι Πέµπτες που περνάω µε την Παρέα είναι από τις οµορφότερες της κοινωνικής µου ζωής», λέει ο κ. Πέτρος, οποίος πριν λίγους µήνες µε άρθρο του στα “Χ.ν.”, είχε αναφερθεί στο δηµιουργικό αλλά και ανθρώπινο πνεύµα που χαρακτηρίζει τις συναντήσεις τους.
“ΕΝΑ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ”
Για τον ∆ηµήτρη Ανδρικίδη, που γράφει πεζογραφία, η Λογοτεχνική Παρέα αποτελεί ένα «ένα λιµάνι ανταλλαγής απόψεων και ιδεών». «Σαν µια µικροκοινωνία, όπου παρατηρούµε και σχολιάζουµε τα όσα συµβαίνουν και παίρνουµε ερεθίσµατα», σηµειώνει και συµπληρώνει ότι ανέκαθεν άνθρωποι που αγαπούσαν τα γράµµατα, όπως η περίφηµη γενιά του ΄30, επιδίωκαν τη συνεύρεση και την επαφή µεταξύ τους ώστε να “µπολιάζονται” δηµιουργικά µε ιδέες.
Από τα παλαιότερα µέλη της Παρέας η ποιήτρια και πεζογράφος Μαίρη Κουτρούλη – Σκαµνάκη φροντίζει να µην λείπει από κανένα ραντεβού. «Ως Παρέα, µεταξύ άλλων, αυτό που κάνουµε είναι να επιλέγουµε ένα θέµα κοινωνικού ενδιαφέροντος, γράφουµε γι’ αυτό και µετά αυτό φιλοξενείται στα “Χ.ν.”», αναφέρει, περιγράφοντας µια ακόµα δηµιουργική διάσταση των συναντήσεων, ενώ η Νανά Μπακόλα που αρθρογραφεί τακτικά για θέµατα επίκαιρα τονίζει ότι πρόκειται για «µια Παρέα ποιοτική». «Είναι µια παρέα όπου ανταλλάσσουµε ιδέες και απόψεις αλλά κάνουµε και το χιούµορ µας. Περνάµε δηλαδή όµορφα αλλά και ποιοτικά», υπογραµµίζει.
Λίγο πριν ολοκληρώσουµε την κουβέντα µας καταφθάνει στην Παρέα η Κατερίνα Ξυλούρη – Πατινιωτάκη που συµµετέχει στις συναντήσεις χωρίς να έχει αναπτύξει συγγραφική δραστηριότητα, αλλά µε την ιδιότητα της ραδιοφωνικής παραγωγού στο Ράδιο “Μαρτυρία”, όπου συχνά φιλοξενεί µέλη της Παρέας για να µιλήσουν για το έργο τους: «Έχουν έρθει σχεδόν όλοι. Αυτή η Παρέα πραγµατικά είναι ό,τι καλύτερο έχω συναντήσει στη ζωή µου. Έχω πάρει πολλά πράγµατα από αυτούς και τους ευγνωµονώ γι’ αυτό», αναφέρει, ενώ κλείνοντας όλα τα µέλη επιθυµούν να αναφερθούν στον απόντα γεωπόνο και συγγραφέα Γιάννη Πολυράκη, ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να βρεθεί στη συνάντηση, αλλά ήταν ωσεί παρών καθώς όλοι µίλησαν µε τα πιο κολακευτικά λόγια γι’ αυτόν.
Να δοθεί χώρος στους τοπικούς δηµιουργούς
Κατά τη διάρκεια της κουβέντας τα µέλη της Λογοτεχνικής Παρέας αναφέρθηκαν, µεταξύ άλλων, και στο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει ο ∆ήµος Χανίων. Όπως σηµείωσαν θα ήταν καλό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ να δοθεί χώρος και στους ντόπιους πνευµατικούς δηµιουργούς. «Έστω να υπάρχει κάπου ένας χώρος όπου θα µπορεί να δει κανείς βιβλία τοπικών συγγραφέων», επεσήµαναν, ενώ αναφέρθηκε και η ιδέα να διατεθεί ένας χώρος στην ∆ηµοτική Αγορά όταν αυτή ανακαινιστεί όπου θα βρίσκονται έργα που έχουν δηµιουργήσει ντόπιοι συγγραφείς.