» Σύστηµα ψηφιακής γεωργίας από τον Συνεταιρισµό Βιοκαλλιεργητών Χανίων
Με τη χρήση 7 µετεωρολογικών σταθµών σε αντίστοιχα χωράφια παραγωγών σε: Πλατανιά, Βουκολιές, Κάντανος, Μουρνιές, Βατόλακος, Καλύβες, Καλονύκτης Ρεθύµνου παίρνονται πολύ σηµαντικά στοιχεία για την υγρασία εδάφους και φύλλων και µια σειρά πληροφορίες χρήσιµες για την καλλιέργεια του αβοκάντο.
Όπως µας εξηγεί ο διευθυντής του “Συνεταιρισµού” κ. Βαγγέλης Κoυτούπης «το πρόβληµα στο αβοκάντο είναι η υγρασία, καθώς είτε γίνεται σπατάλη στο νερό που χρησιµοποιούµε, είτε ρίχνεται λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη το δέντρο µας. Και στις δύο περιπτώσεις το δέντρο αρρωσταίνει! Με τους σταθµούς αυτούς µετράτε η υγρασία εδάφους από τα 10 µέχρι και τα 90 εκ. βάθος, η σχετική υγρασία φύλλων, υπάρχει βροχόµετρο, γίνεται καταγραφή αλατότητας, των ανέµων, των θερµοκρασιών».
Όλα τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώνονται σε µια βάση δεδοµένων και µοιράζονται στον παραγωγό. «Κάθε εβδοµάδα ο παραγωγός λαµβάνει µήνυµα στο κινητό που του λέει πως πρέπει να ποτίσει ,µε πόση ποσότητα γιατί έχεις αυξηµένη αλατότητα, είτε γιατί έρχεται καύσωνας και αυξηµένες θερµοκρασίες» τονίζει ο διευθυντής του Συνεταιρισµού.
Το πρόβληµα που διαπιστώνεται µέχρι στιγµή είναι πως το κόστος ενός µετεωρολογικού σταθµού ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, κόστος απαγορευτικό για το σύνολο σχεδόν των παραγωγών. Εδώ έρχεται ο Συνεταιρισµός από κοινού µε την εταιρεία κατασκευής και σχεδιάζουν ένα σύστηµα που µε ένα αισθητήρα, µια ανάλυση εδάφους και στοιχεία από το µετεωρολογικό σταθµό της κάθε οµοειδή περιοχής µπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη, εξατοµικευµένη ενηµέρωση σε κάθε παραγωγό.
«Προσπαθούµε µέσω του Συνεταιρισµού να βρούµε λύσεις καθώς το κόστος λειτουργίας ενός σταθµού είναι µεγάλο για τον παραγωγό. Το µέλλον βρίσκεται στην ψηφιακή γεωργία παρά τη δυσκολία στην εφαρµογή της στην Κρήτη λόγω των µικρών κλήρων» καταλήγει ο κ. Κουτούπης.
ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
Με τον τεχνολόγο γεωπόνο του Συνεταιρισµού κ. Χάρη Χουλιάρα βρεθήκαµε σε καλλιέργεια αβοκάντο στην περιοχή του Κουφού που είναι εγκατεστηµένος ένας µετεωρολογικός σταθµός. Όπως µας εξηγεί ο κ. Χουλιάρας ο σταθµός είναι αυτόνοµος ενεργειακά καθώς λειτουργεί µε φωτοβολταϊκό πάνελ, ενώ είναι ελαφρύ κατασκευή που επιτρέπει την µεταφορά της εύκολα. Πάνω του βρίσκεται ανεµοδείκτης για την καταγραφή έντασης και διεύθυνσης ανέµων, µετρητής για την ατµοσφαιρική υγρασία και θερµοκρασία, δίπλα του αισθητήρας που φτάνει τα 90 εκ. βάθος µετρώντας την υγρασία του εδάφους, αισθητήρας στα φύλλα για τη µέτρηση της εργασίας και σύστηµα συγκέντρωσης όλων των δεδοµένων.
«Το επόµενο βήµα σε ότι αφορά το µέλλον είναι η επέκταση των µετεωρολογικών σταθµών και η σύνδεση τους µε τεχνητή νοηµοσύνη, για να δηµιουργηθούν προγνωστικά µοντέλα που θα προειδοποιούν έγκαιρα για κινδύνους και θα προτείνουν λύσεις – πάντα εντός του πλαισίου της βιολογικής γεωργίας» αναφέρει ο κ. Χουλιάρας.