■ Καθησυχαστικοί οι επιστήµονες
Καθησυχαστικός όσον αφορά στην παρουσία των σαλιγκαριών στην περιοχή του Αποκόρωνα είναι ο κ. Μωυσής Μυλωνάς καθηγητής στο Τµήµα Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης πρώην διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-ΠΚ (Εφορία Ασπονδύλων), µε αφορµή σχετική ανακοίνωση του ∆ήµου Αποκορώνου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά µιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Μυλωνάς για την Κρήτη δεν ισχύει ένας γενικός κανόνας ότι µειώνονται οι χοχλιοί της.
Όπως τόνισε ο ίδιος, στην Κρήτη υπάρχουν περιοχές που µειώνεται ο πληθυσµός και περιοχές που αυξάνεται. «Υπάρχουν σίγουρα προβλήµατα τα τελευταία χρόνια γιατί έχουν µειωθεί οι βροχοπτώσεις οπότε από αυτό οφείλεται κυρίως αν διαπιστώνουν ότι υπάρχει κάποια µείωση» µας λέει ο κ. Μυλωνάς και συνεχίζει επισηµαίνοντας ότι «τα ζώα αυτά σίγουρα αντέχουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Άρα αν το λένε ότι µειώθηκε ο πληθυσµός και έτσι να απαγορευτεί το µάζεµα, δεν νοµίζω ότι αυτό θα έπρεπε».
Ρωτάµε τον κ. Μυλωνά αν η χρήση φυτοφαρµάκων και εντοµοκτόνων επηρεάζει την παρουσία των πληθυσµών σαλιγκαριών µε τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι «τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση χηµικών έχει περιοριστεί. Παλιά δηλαδή µέχρι τη δεκαετία του 1970 είχαµε αεροψεκασµούς. Σταµάτησαν οι αεροψεκασµοί άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβληµα. ∆εν βλέπουµε να υπάρχουν τόσο µεγάλα προβλήµατα από τη χρήση φυτοφαρµάκων στους χοχλιούς. Εξάλλου τα φρύγανα δεν έχουν περιοριστεί τα οποία είναι ο κατεξοχήν χώρος που υπάρχουν χοχλιοί στην Κρήτη».
Όσον αφορά στα… εισαγώµενα σαλιγκάρια ο κ. Μυλωνάς µας απαντάει ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, σχεδόν κάθε χρόνο, µε παίρνουν τηλέφωνο και µου λένε από ορισµένες περιοχές ότι έχουν µειωθεί τα σαλιγκάρια και αυτό το οποίο ξέρουµε -γιατί τα κοιτάζουµε αυτά, αν έχουν µειωθεί ή αυξηθεί οι πληθυσµοί- είναι ότι σε ορισµένες περιοχές υπάρχει µείωση για κάποια χρόνια µετά υπάρχει αύξηση. Ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες και το πόσο έντονη είναι η συλλογή». Ζητάµε από τον καθηγητή να µας εξηγήσει ακριβώς τι σηµαίνει αυτό «όταν µειωθεί ο πληθυσµός, επειδή σταµατάει η συλλογή, τότε τα ζώα αυτά επειδή γεννούν πάρα πολλά σε ένα χρόνο ξαναγυρνάνε σε κανονικούς πληθυσµούς».
Σχετικά µε τις κλιµατικές συνθήκες ο κ. Μυλωνάς µας εξηγεί ότι «επειδή τα τελευταία δύο χρόνια έχουµε χειµώνες µε περιορισµένες βροχοπτώσεις σίγουρα και αυτά τα ζώα δέχονται πιέσεις. Αλλά όχι σε βαθµό που να πούµε ότι υπάρχει µεγάλος κίνδυνος εξαφάνισης. Αν και φέτος για τρίτη χρονιά συνεχίζει να είναι ο καιρός αρνητικός τότε θα πρέπει να το δούµε πολύ πιο σοβαρά συνολικά για την Κρήτη».
Κλείνοντας ζητάµε από τον κ. Μυλωνά κάποια συµβουλή για όσους πολίτες µαζεύουν χοχλιούς «σαφέστατα οι υπερβολές είναι κάτι που είναι κακό. Το να µαζεύουν χοχλιούς την περίοδο της αναπαραγωγής (από όταν θα πιάσουν οι βροχές δηλαδή µέχρι και τον Νοέµβριο) που απαγορεύεται επίσης είναι κακό. Αυτό όµως το ξέρουν οι ντόπιοι. Ξέρω πολύ καλά ότι στην περιοχή του Αποκόρωνα τώρα το καλοκαίρι µαζεύουν τους σκαλιστούς ή αυτούς που είναι στις πέτρες πάλι και εδώ είναι καθαρά θέµα πυκνότητας του πληθυσµού».
O ∆ΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Σε ανακοίνωσή του ο δήµος Αποκορώνου αναφέρει ότι παρατηρείται µείωση του πληθυσµού των χοχλιών στην περιοχή και ζητά τη διενέργεια επιστηµονικής επιτόπιας έρευνας στην περιοχή, την ένταξη του σαλιγκαριού σε προγράµµατα προστασίας τοπικής πανίδας, τη συνεργασία µε πολιτιστικούς και αγροτικούς φορείς για δράσεις ευαισθητοποίησης, την προώθηση πιλοτικών προγραµµάτων εκτροφής ή φυσικής ανασύστασης πληθυσµών, την αναγνώριση του χοχλιού ως στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της περιοχή ενώ ο δήµαρχος κ. Χαράλαµπος Κουκιανάκης τόνισε ότι «δεν πρόκειται µόνο για ένα περιβαλλοντικό ή διατροφικό ζήτηµα. Ο χοχλιός είναι σύµβολο του Αποκόρωνα. Αν χαθεί, χάνουµε ένα µικρό αλλά σπουδαίο µέρος της ταυτότητας, της µνήµης και της ψυχής του τόπου µας».