Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Λίγο μετά το Brexit…

Μετά από πάμπολλες δυσκολίες και ανακατατάξεις, επιτέλους υλοποιήθηκεν το Brexit. Από την αρχήν του 2021, το Η.Β. είναι εκτός της ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό; Είναι πολύ γρήγορα να κάμει κάποιος έναν απολογισμό, παρά κάποιες διαπιστώσεις και ερωτηματικά. Πρώτα να δει τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών –ΕΕ και Η.Β.- και με τους τρίτους. Και επίσης την γενική κατάσταση σήμερα (βλ. π.χ. Stefan Lehne, «Rivals or Partners? The EU – UK Foreign Policy Relationship After Brexit», Carnegie Europe, March 30, 2021).

Είναι φυσικόν, μετά από τόση διαμάχη για να πείσουν τους συμπατριώτες τους να εξέλθουν της ΕΕ, η Συντηρητική Κυβέρνηση του κ. Johnson να μην είναι τόσο «νοσταλγική» προς την Ένωση η να επαινεί τα προτερήματά της. Ακούγεται πάντα το γνωστόν ότι τώρα το Η.Β. είναι εκτός της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και ελεύθερον να ανοίξει τα φτερά του στην οικουμένην. Ήδη, προς έκπληξη και απογοήτευση μερικών, το Η.Β. εξήλθεν π.χ. της Συμφωνίας για ενοποιημένο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και της Συμφωνίας για Ενοποιημένον Δικαστήριον Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, που ήταν κάποτε από τους κύριους υποστηρικτές.

Ένα άλλο θέμα που δείχνει τη σημερινή θέση του Η.Β. απέναντι στην Ευρώπη, είναι η θέση του Πρέσβυ της ΕΕ στο Λονδίνο, η οποία είναι κάπως υποβιβασμένη. Όλες αυτές οι αντιδράσεις, όμως, είναι ίσως αποτέλεσμα του πρόσφατου διαζυγίου μεταξύ των δυο πλευρών. Στο μέλλον δεν φαίνεται πιθανόν το Η.Β. να διατηρεί αυτή τη «απόμακρη» στάση απέναντι στην ΕΕ. Άλλωστε το Η.Β. είναι κι’ αυτό στην Ευρώπη και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τα ίδια με αυτά των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον κ. Biden και με τον κ. Blinken ως Υπουργόν Εξωτερικών, προσπαθεί να πλησιάσει και πάλιν την ΕΕ μετά τη ψυχρότητα στις σχέσεις κάτω από τον κ. Trump.
Σαν κατάληξη πιστεύεται ότι το Η.Β. θα διατηρήσει πάντοτε την ταυτότητα του χωρίς, όμως, να είναι εχθρικόν προς την ΕΕ, πράγμα, που δεν το συμφέρει άλλωστε.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες