Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Λαμπρός εορτασμός για τον προστάτη Άγιο των ναυτικών

Εκατοντάδες εκκλησιές, κλίτη εκκλησιών, μοναστήρια, εξωκλήσια και εικονοστάσια που είναι αφιερωμένα στον προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, τον Άγιο Νικόλαο, γιόρτασαν πανηγυρικά από την παραμονή τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου προσελκύοντας αρκετούς προσκυνητές.

Το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι των Χανίων πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου. Σχετική φωτογραφία έστειλε ο αναγνώστης μας Βαγγέλης Διαμαντάκης.

2016-12-06

Στην Σπλάντζια Χανίων
Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία πρέπει να κτίστηκε λίγο πριν το 1320, επί Ενετών, ως μοναστήρι του τάγματος των Δομινικανών μοναχών. Μετά την επικράτηση των Τούρκων στα Χανιά το 1645, ο ναός μετατράπηκε σε τέμενος και ονομάστηκε Χιουγκάρ Τζαμισί, δηλαδή το τζαμί του Ηγεμόνα-Αυτοκράτορα, προς τιμήν του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραήμ. Το τζαμί απέκτησε εντυπωσιακό μιναρέ, ο οποίος ξεχώριζε από τους υπόλοιπους της πόλης εκείνης της περιόδου καθώς διέθετε δύο εξώστες «σεριφιέδες». Τα μορφολογικά στοιχεία του μιναρέ, που πρόσφατα αναστηλώθηκε από σεβασμό στα μνημεία ακολουθούν τη βενετσιάνικη παράδοση.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ημέρα της εορτής με τους πιστούς να προσκυνούν τον όμορφο Επιτάφιο του Αγίου Νικολάου, ενώ στην είσοδο του Ναού υπήρχε παγκάρι οικονομικής στήριξης των συσσιτίων της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ενέργεια που στηρίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας.


Στον Δραπανιά Κισάμου
Πανηγυρικά εορτάσθηκε και στον Δραπανιά Κισάμου τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής ο ιστορικός Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και τον Άγιο Νικόλαο. Στην πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενώ την ημέρα της εορτής λειτούργησε ο εφημέριος της Ενορίας π. Αλέξανδρος Φαντάκης.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρκετό κόσμο. Μεταξύ αυτών, μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Δραπανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα