Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Κυβέρνηση: Όχι lockdown

Ενώ ο κόσμος χάνεται, βιώνοντας το 4ο κύμα της covid και θρηνώντας εκατόμβες θανάτων την ημέρα, υπάρχουν άλλοι που προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα, εξορκίζοντας την κυβέρνηση, να μην κάνει λόγο για lockdown, επιλογή που θα προτιμούνταν ελλείψει άλλων μέτρων, όπως είναι τα εμβόλια που σαμποτάρουν οι αρνητές.

Για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ένεκα αφενός της επιμονής των αρνητών και αφετέρου της απροθυμίας πολλών που εμβολιάστηκαν, να πάρουν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση.

Σε συνθήκες κρίσεως όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και τότε δύσκολα αντιμετωπίζονται. Γιατί έφθασαν τόσο ψηλά οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι;

Επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εξουθενωθεί; Οι πολίτες δεν παρακολουθούνται από οικογενειακό γιατρό, και αν αρρωστήσουν, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο.

Προσωπικό δεν υπάρχει να στελεχώσει τις ΜΕΘ. Το υφιστάμενο έχει υπερβολικά κουραστεί και βρίσκεται στο έλεος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πολιτικοποιήθηκε το εμβόλιο. Έγιναν και επιπόλαια λάθη. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση. Δόθηκε βαρύτητα στην ευθύνη των πολιτών και η επιβολή του προστίμου έστειλε μήνυμα στους πολίτες, ότι αυτή η «οικονομική τιμωρία» είναι προτιμότερη απ’ το lockdown. Την περίπτωση επιβολής του τελευταίου την εξόρκιζαν στο Μαξίμου εν όψει των Χριστουγέννων. Υποστηρίζουν ότι το lockdown θα επιβαλλόταν, εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα του, ένεκα της κατ’ επανάληψιν εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Το «τείχος ανοσίας» από τις πρώτες και τρίτες δόσεις θα εμποδίσει την προσβολή των πολιτών από ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Έτσι, αντί για μέτρα κλεισίματος καταστημάτων θα εφαρμοστούν κανόνες για πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο με ταυτόχρονη πιστοποίηση στην πόρτα εμβολιασμού ή νόσησης.

Τι να σου κάνει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, που για να επιχειρηματολογήσει, πρέπει να επεξεργάζεται νυχθημερόν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλο τον κόσμο και να συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία πώς να κινηθεί. Αν και δεν εμφανίζονται να κατέχονται από πανικό, εν τούτοις φοβούνται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων εκτός από το «κορωνοσήλιο» των 100 ευρώ κατά την έκφραση από τον «Περισσό».

Εν τω μεταξύ, το μαχόμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία έχει εξαντληθεί σωματικώς και ψυχικώς, και οι κυβερνώντες πανικόβλητοι σκέπτονται την επίταξη ιδιωτικών γιατρών. Το ερώτημα από ιατρικούς συλλόγους τίθεται, αν οι εξωνοσοκομειακοί γιατροί θα μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντα των εσωνοσοκομειακών συναδέλφων τους, αν δεν έχουν εξειδικευτεί.

Πάντως, η πανδημία, μια απρόβλεπτη κατάσταση, δεν αντιμετωπίζεται με σχεδιασμούς της τελευταίας ώρας. Χρειαζόταν προεργασία, να προετοιμαστεί το σύστημα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τις οποίες βιώνουμε, και τούτο θα ήταν σωτήρια προσφορά σε ασθενείς αρνητές ή όχι του εμβολιασμού.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα