Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ξενάγηση των εθελοντών του “Κυττάρου” στο Μουσείο Τυπογραφίας

Μια περιήγηση στον κόσμο της Τυπογραφίας από την γέννηση της μέχρι την συγχρονη εποχή, είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι εθελοντές του πολιτιστικού συλλόγου Χαλέπας” Κύτταρο”  που χθες, επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας στο ΒΙΟ.ΠΑ.
Η επίσκεψη των εθελοντών του ”Κυττάρου” στο Μουσείο Τυπογραφίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής του για δωρεάν ξεναγήσεις σε φορείς- συλλογικότητες  του εθελοντισμού ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Οι εθελοντές του ”Κυττάρου”, περιηγήθηκαν στις δύο μεγάλες πτέρυγες του Μουσείου, τυπώνοντας σε παλιά χειροκίνητα πιεστήρια από το 1835 και μετά ενώ ”ταξίδεψαν” στην ιστορία της γραφής αλλά και στην τοπική ιστορία μέσα από την έκθεση του Αντ. Παπαντωνόπουλου  και την αίθουσα ”Κ. Τζωρτζάκη” που περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κ.α
« Η επένδυση στην ιστορία αποτελεί φάρο και συνέχεια για την κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια του Μουσείου Τυπογραφίας απεικονίστηκε μέσα από την ξενάγηση μας» ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Χαλέπας” Κύτταρο” Μαν. Σαλεβουράκης, προσθέτοντας ότι: « Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που το ίδρυσαν και σε αυτούς που το στηρίζουν. Εκείνο που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν το ότι πάντα η κοινωνία ανεξαρτήτως τεχνολογίας και προόδου, έλυνε τις ανάγκες με πολύ δυσκολότερους τρόπους, αλλά χάρη στην επιμονή και στην εφευρετικότητα των ανθρώπων, υπήρχε και η λειτουργία της ενημέρωσης και της επικοινωνίας».
«Το Μουσείο είναι εξαιρετικό. Δεν το περίμενα και ειλικρινά μαγεύτηκα. Θεωρώ ότι το Μουσείο πρέπει να προβληθεί και να το επισκεφθεί όλος ο κόσμος. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα εκθέματα, η δουλειά που γίνεται από τους ξεναγούς του Μουσείου στο να κατανοήσουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι για το πώς δουλεύει η Τυπογραφία» ανέφερε η Ντένια Κολοκοτσά.
« Πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σε έναν τέτοιο χώρο στα Χανιά κρύβεται τόσο υπέροχος πλούτος για την ιστορία της τυπογραφίας. Και δεν στεκόμαστε μόνο στην τέχνη της τυπογραφίας καθώς ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την αγωνία του ανθρώπου ανα τους αιώνες να κρατήσει ζωντανό τον εφήμερο προφορικό λόγο, ώστε να γίνει κτήμα και των επόμενων γενεών. Είναι εκπληκτικά τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου. Και είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των ”Χανιώτικων νέων” να διατηρήσουν αυτήν την μνήμη και να την μεταδώσουν με εξαιρετική αισθητική στις επόμενες γενεές» επεσήμανε η Άννα Τζίβη.
«Η πραγματικά εξαιρετική εργασία του κ. Γ. Γαρεδάκη και των συνεργατών του, μας εντυπωσίασε και μας ξενάγησε σε άλλες εποχές. Προσεγμένες συλλογές, πρωτότυπα κείμενα και εκθέματα που μας φέρνουν στο νου το γεγονός ότι πρέπει να στηριχτούμε στην τέχνη και στον πολιτισμό μας, για να ξεπεράσουμε τα όποια οικονομικά εμπόδια και να πάρουμε δύναμη για ανάταση και ευημερία» ανέφερε η Μαρία Κληματσάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα