Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ιταλία ζητούν κοινή αγορά φυσικού αερίου από την EE

Τη μείζονα γεωπολιτική και όχι μόνο σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου και Ελλάδος με στόχο τη μεταφορά φθηνής «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως εν μέσω μιας περιόδου, όπου η ενεργειακή κρίση προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβερνήσεις και πολίτες ανά την Ευρωπαϊκή ήπειρο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση, που είχε με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sacks στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα της Τριμερούς Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου. Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε, δε ότι για αυτό η συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που υπογράψαμε με την Αίγυπτο είναι τόσο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Δεν θα ρωτήσουμε κανένα, ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας πως η Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 πρωτοστατεί σε επίπεδο ΕΕ στον καθορισμό τολμηρών και φιλόδοξων στόχων αναφορικά με την δραστική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επέμεινε πως η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της παρά την ενεργειακή κρίση, που ενέσκηψε. Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά επανακατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση, που υποστηρίζεται επίσης και από την Ιταλία, για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορονοιού.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην θέρμανση καθώς και ότι για να πείσεις τους πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να αποδείξεις πως υπάρχει καλύτερο μέλλον μετά τον άνθρακα, πως οι δουλειές, που θα προκύψουν θα είναι καλύτερα αμειβόμενες.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση του πως έως το 2030 το 10% των θαλασσών μας θα πρέπει να είναι ζώνες απαγόρευση της αλιείας, ενώ υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων υπό τον όρο, πάντως, ότι δεν θα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πως θα είναι αυστηρώς καθορισμένα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε κατά τη συνομιλία του με τον Jeffrey Sacks ότι σε επιστολή, που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τονίζει μεταξύ άλλων πως οι στόχοι της πρωτοβουλίας της Κομισιόν «Fit for 55» για την μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι ρεαλιστικοί σε ό,τι αφορά στον τομέα της ναυτιλίας. Υπό το δεδομένο, δε, ότι η ελληνική ναυτιλία καλύπτει το 58% της συνολικής στην ΕΕ ο πρωθυπουργός προτείνει, μάλιστα, την ίδρυση στην χώρα μας Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Κέντρου για εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες στη ναυτιλία.

2 Comments

 1. Τρομακτικο. Ο πρωθυπουργός ήρθε απο τον Άρη η είναι απο τα Χανιά.
  Η Αμερική παρακαλά την Ρωσία να τροφοδοτησει την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Άρα η Αμερική δεν έχει φυσικό αέριο για να ικανοποιήσει τις Ευρωπαικές ανάγκες. που ανέρχονται σε 240 δις μ3 φυσικού αερίου ετησίως. Και η Ρωσία δεν εχει αυτές τισ ποσότητες, Τα διαθέσιμα αποθέματά της είναι λιγότερα απο 10 τρις μ3. Ετησίως παράγει 620 δις μ3 φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 420 δις ετησίως πανε στην εσωτερικη κατανάλωση της αχανούς χώρας. Από τα υπόλοιπα, 120 δις ετησίως πανε στην Ευρώπη, 38 δις ετησίως πανε στην Κίνα και τα υπόλοιπα σε Λευκορωσία,, Τουρκία και Ελλάδα. Μπορει να μας πει ο κύριος πρωθυπουργός απο που θα καλυφθουν οι ετήσιες Ευρωπαικέ ανάγκες των 240 δις μ3 φυσικού αερίου;; Και το Κατάρ ομολόγησε ότι δεν μπορεί να ικανοποιησει τις Ευρωπαικές ανάγκες…Μήπως γνωρίζει ο Χανιώτης πρωθυπουργός οτι τις Ευρωπαικές ανάγκες ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;;;150 δις μ3 ετησίως απο Κρήτη και 50 δις μ3 ετησιως απο Κύπρο για 60 χρόνια.
  ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ ΟΥΤΕ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ

 2. EXEΙ ΜΑΛΛΙΑΣΕΙ Η ΓΛΩΣΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ….ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  ΒΟΜΒΑ……ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
  Γιατί ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λύσει την κρίση φυσικού αερίου στην “Γηραιά Ήπειρο”
  ΗΕυρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου εν μέσω χαμηλής αποθήκευσης και υψηλής ζήτησης, με τη Ρωσία, τον κύριο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης, να πιέζει για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 ως λύση στην κρίση. Ωστόσο, ακόμη και αν ο αγωγός επρόκειτο να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, δεν θα συμβάλει στην αργή επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου, είπε ένας ειδικός στο Al Arabiya.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα