23.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Κρήτη: Γαστρονομική ευρωπαϊκή περιφέρεια 2026

Η ανάγκη συνεργειών φορέων για την ανάδειξη του κρητικού διατροφικού πολιτισμού στο πλαίσιο πιστοποίησης της Κρήτης ως γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης το 2026, τονίστηκε σε εκδήλωση, το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Πανεπιστημίου Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, που υλοποιείτα στα Χανιά από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.


Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος διασύνδεσης πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και μέλος της Ομάδας Εργασίας για την υλοποίηση του έργου: “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, Σπύρος Μπαλαντίνος, δήλωσε ότι η «βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης με την πιστοποίηση της γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης το 2026 θα αναδείξει τα τοπικά προιόντα και θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν».
Ο ίδιος παρουσίασε τα οφέλη και τις προοπτικές της Κρήτης μέσα από αυτή την πιστοποίηση τόσο για τον τουριστικό κάδο όσο και στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Μπαλαντίνος υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας μεταξύ των φορέων καθώς «αν κινηθούμε μαζικά θα υπάρξουν ουσιώδη αποτελέσματα».


Ο πρόεδρος του “Πλοηγού” (παγκρήτιος φορέας με μέλη την Περιφερειακή Ενωση Δήμων, Αναπτυξιακές Εταιρείες, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών), Χάρης Ροδιτάκης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει σκοπό «να ξαναδούμε τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και όλο το σύστημα που περιλαμβάνεται κάτω από τον διατροφικό πολιτισμό της Κρήτης».
Επίσης, στους σκοπούς είναι να έρθουν κοντά οι φορείς της Κρήτης οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.
«Σαφέστατα δεν έχουμε τις καλύτερες αποδείξεις όσον αφορά τις συνεργασίες και τις συνέργειες και βεβαίως ένα τόσο μεγάλο θέμα απαιτεί ένα σύστημα, να συναντηθούν όλοι οι φορείς από τον πολιτισμό, την έρευνα, τη σχολική κοινότητα, την πρωτογενή παραγωγή», τόνισε.


Η υπεύθυνη ανάπτυξης του έργου “Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, Ειρήνη Μακεδώνα – Παγκοπούλου σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός συστήματος φορέων οι οποίοι ήδη εργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη συνέργειας σε αυτόν τον τομέα που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Κρήτη, τον διατροφικό πολιτισμό και που έχει σημασία για την οικονομία του νησιού και τη θέση του στο εθνικό και διεθνές γίγνεσθαι.
«Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον θεσμό έχει να κάνει με την εξωστρέφεια και την έναρξη διαλόγου σε σχέση με τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό», τόνισε ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Τεχνών και Τουρισμού έχει διαπιστεύσει αυτή την πρωτοβουλία.


Ως προς το 6ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου περιβαλλοντικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ζωή Πολυμεροπούλου, σημείωσε ότι «επειδή θέλουμε να τονίσουμε το ρόλο της Κρήτης, σε αυτόν τον τομέα, επιλέξαμε να κάνουμε το 6ο θερινό πανεπιστήμιο με θέμα την κλιματική αλλαγή και τη διατροφή ακριβώς στην Κρήτη.
«Η Κρήτη της βιωσιμότητας και της αγροδιατροφής» ήταν το θέμα της εισήγησης της προέδρου της Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Δρ. Άννας Δασκαλάκη. Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Πετραντωνάκη.
Έξω από το χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε μικρή έκθεση Βοτάνων και Υπερτροφών
“Aromatistas”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα