29.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Κρίσιµη Σύνοδος για τα Μινωικά Ανάκτορα στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Αύριο, Σάββατο 12 Ιουλίου, στο Παρίσι στο πλαίσιο της 47ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσµιας Κληρονοµιάς θα κριθεί η ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων (Ζάκρος, Μάλια, Κνωσός, Φαιστός, Ζώµινθος, Κυδωνία) στον Κατάλογο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της Unesco.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια πολύχρονης προσπάθειας και σύνταξης του απαραίτητου φακέλου υποψηφιότητας από το Υπουργείο Πολιτισµού µε την άµεση υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Μέχρι σήµερα κανένα µνηµείο της Κρήτης δεν βρίσκεται στην Παγκόσµια Κληρονοµιά της Unesco, ενώ συνολικά από την Ελλάδα είναι ενταγµένα 19 µνηµεία-τόποι και συνολικά παγκοσµίως 1223 µνηµεία-τόποι σε 168 διαφορετικές χώρες.
Η απόφαση αναµένεται µε ενδιαφέρον µε δεδοµένη τόσο τη σηµασία της όσο και το γεγονός ότι η κατάρτιση του φακέλου, η ενδιάµεση αξιολόγηση του από το ICOMOS (∆ιεθνές Συµβούλιο Μνηµείων και Τοποθεσιών) και η τελική απόφαση της Επιτροπής Παγκόσµιας Κληρονοµιάς καθιστούν την όλη διαδικασία σύνθετη και ιδιαίτερα απαιτητική.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η προσπάθεια για την ένταξη των εν λόγω µνηµείων ξεκίνησε ουσιαστικά το 2014 οπότε και εντάχθηκε η πρόταση της σειριακής εγγραφής των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον ελληνικό ενδεικτικό Κατάλογο προς ένταξη µνηµείων.
Ο φάκελος διαµορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και η προσπάθεια κορυφώθηκε την προηγούµενη διετία µε την αρχική υποβολή του από το Υπουργείο Πολιτισµού στην Unesco, την ενδιάµεση αξιολόγηση και τις συµπληρώσεις-διευκρινήσεις στις επισηµάνσεις που τέθηκαν και την επιτόπια επίσκεψη του ICOMOS στην Κρήτη τον Σεπτέµβριο του 2024.
Σε ό,τι αφορά την επικείµενη κρίσιµη Σύνοδο το Σάββατο 12 Ιουλίου, από τη µεριά του Υπουργείου Πολιτισµού και της Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσµα χωρίς όµως αυτό να είναι δεδοµένο µέχρι και την τελευταία στιγµή.
Σε κάθε περίπτωση το διάστηµα των προηγούµενων µηνών το Υπουργείο Πολιτισµού και η Μόνιµη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Unesco έδωσαν µεγάλο βάρος στις απαραίτητες διπλωµατικές επαφές που πάντοτε προηγούνται των εγγραφών µνηµείων στην Παγκόσµια Κληρονοµιά, ενώ ενόψει της τελικής απόφασης ήδη βρίσκονται στο Παρίσι στελέχη του Υπουργείου Πολιτισµού και της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥ∆ΩΝΙΑΣ
Να αναφέρουµε ότι σε ότι αφορά το Μινωικό Ανακτορικό Κέντρο της Κυδωνίας ενδεχόµενη εγγραφή του θα σηµαίνει ότι τόσο το Μινωικό Ανάκτορο, όσο και ουσιαστικά και η ευρύτερη περιοχή της Παλιάς Πόλης των Χανίων ως περιµετρική ζώνη προστασίας του, θα αποτελούν κοµµάτι της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της Unesco µε ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη σηµασίας αλλά και ευθυνών που απορρέουν από αυτή την κορυφαία διάκριση.
Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί πως σε ότι αφορά την Κυδωνία έχει ληφθεί υπόψιν τόσο ότι είναι ένα ζωντανό µνηµείο µε ενεργή ανασκαφική δραστηριότητα που συνεχίζει να φέρνει στο φως κρίσιµα τεκµήρια για τον Μινωικό πολιτισµό αλλά και ότι επειδή είναι ενσωµατωµένη στον αστικό ιστό των Χανίων µπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως εργαστήριο-παράδειγµα για την ορθή αντιµετώπιση διαχειριστικών θεµάτων αλλά και των διαρκώς αυξανόµενων τουριστικών ροών µε βιώσιµο τρόπο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα