Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Κραυγές αγωνίας

Η γνωστή άγνωστη covid-19 έχει κηρύξει τον πόλεμο στην ανθρωπότητα, η οποία προσπαθεί να την υπερνικήσει. Ο ιός, όμως, δεν εξαφανίζεται και όταν βλέπει, ότι τα “λουριά λασκάρονται” επανέρχεται τιμωρητικός. Οι ερευνητές προσπαθούν, να βρουν το εμβόλιο και οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν να προτείνουν άλλο, εκτός απ’ το να βγάζουν κραυγή αγωνίας, διότι η νόσος εξελίσσεται ως εφιάλτης. Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ούτε απ’ την ορθή χρησιμοποίηση της μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συγχρωτισμών.

Δραματική προειδοποίηση απευθύνει η Ελληνίδα Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. κα Κυριακίδου, που διαπιστώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι απογητευτική καλώντας τα κράτη – μέλη να χαράξουν κοινή στρατηγική έναντι της καταπολέμησης εξάπλωσης της Covid-19.

Στην Ελλάδα το επίκεντρο της πανδημίας είναι στην Αττική, η οποία εκπέμπει συναγερμό, γιατί κινδυνεύει με επιβολή τοπικών lockdown, όπως στην Κοζάνη. Υπ’ όψιν, ότι αν η κατάσταση συνεχισθεί, σειρά έχουν τα Ιωάννινα και κατόπιν η Πέλλα. Το άσχημο είναι ότι, εκτός των αναγνωρισμένων κρουσμάτων, υπάρχουν και τα αχαρτογράφητα ασυμπτωματικά.
Παρατηρείται, ότι στα νέα κρούσματα συγκαταλέγονται νέοι 18 έως 25 ετών. Τούτο είναι αποτέλεσμα των νυχτερινών συγκεντρώσεων σε πλατείες, που διοργανώνονται διαδικτυακά από εκείνους που δεν ακούν και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. Εχει χαθεί η υπευθυνότητα, η δε αστυνομία δεν επεμβαίνει, διότι θεωρεί δύσκολη επιχείρηση την καταστολή των παραβάσεων. Αυτό φαίνεται και απ’ τις εικόνες, που βλέπουμε το πρωί, όταν μαζεύουν τα σκουπίδια στους χώρους της νυχτερινής ευωχίας των νέων.

Ολα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των μέτρων. Προς το παρόν είναι δυνατός ο έλεγχος της κατάστασης υπό την προϋπόθεση, ότι και η κοινωνία θα συμμετάσχει. Σε προβληματισμό, όμως, βρίσκεται το επιτελείο του κ. Χαρδαλιά, όταν διαπιστώνει, ότι το πορτοκαλί χρώμα μεγαλώνει, βρίσκονται σε αμηχανία και σκέπτονται την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους (το ασανσέρ των πολυκατοικιών είναι μολυσματική εστία πρώτης γραμμής), την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας κ.ά. Η Αθήνα αμήχανη από την αύξηση των κρουσμάτων αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις επικλήσεις των λοιμωξιολόγων, που συστήνουν τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων και στις προσδοκίες του πολιτικού κόσμου, ότι θα τηρηθεί η κανονικότητα, η οποία φαντάζει επίπλαστη.

Αν το πρώτο κύμα είχε προειδοποιητικές δυσάρεστες συνέπειες, η πορεία του δεύτερου με οκτώ νεκρούς ημερησίως το τελευταίο τριήμερο είναι η σκληρή πραγματικότητα ότι προδιαγράφει την τελευταία πράξη, που θα είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, των κέντρων διασκέδασης, των αρχαιολογικών χώρων, των δικαστηρίων και άλλων σημείων όπου γίνεται συγχρωτισμός ατόμων.

Οσο, λοιπόν, αυξάνονται τα κρούσματα τόσο θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα προστασίας με αναγκαίο και επιβεβλημένο το αντιγριπικό εμβόλιο. Η δημιουργία τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας γκρεμίζεται όταν χτίζεται από λαϊκιστές, που δεν τους ενδιαφέρει αν οι παρεμβάσεις τους δημιουργούν δυσεπούλωτες πληγές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες