Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Κορυφή “Δασκαλογιάννη” στα Λευκά Όρη

Τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκε, αν δεν κάνω λάθος, για πρώτη φορά επίσημη οργανωμένη γιορτή στη μνήμη του πρωτεργάτη και ήρωα της επανάστασης του 1770, Γιάννη Δασκαλογιάννη, κατά των Τούρκων.
Στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους καταχώρισα στα “Χανιώτικα νέα” πρόταση, με τον ίδιο παραπάνω τίτλο, για μετονομασία της πάνω από την Ανώπολη κορυφής Τροχάρης σε κορυφή Γιάννη Δασκαλογιάννη, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από τότε.
Πριν 85 χρόνια, στις 26-27 Ιουνίου 1936, ορειβάτες απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, με την οποία μετονομαζόταν η κορυφή Μαύρη της Κεραμειανής Μαδάρας σε κορυφή Ε. Βενιζέλου.
Επανέρχομαι και προτείνω τον επόμενο χρόνο, σε συνεργασία με τον ορειβατικό Χανίων και αρμόδιους άρχοντες, να πραγματοποιηθεί μια παρόμοια τελετή και στη Σφακιανή Μαδάρα. Ο Δασκαλογιάννης το αξίζει και το δικαιούται.
Η κορυφή Τρόχαρης, με υψόμετρο 2,10 μέτρα είναι η δεύτερη σε ύψος μετά τις Πάχνες και μάλιστα τον προηγούμενο αιώνα θεωρείτο σαν η υψηλότερη στη Μαδάρα μας.
Έτσι το όνομα του να φτάσει στα ύψη της Μαδάρας, και από αυτήν την κορφή να αγναντεύει στα πέρατα των Σφακίων και της Κρήτης. Θα μπορώ ίσως να βοηθήσω, αν υπάρχω στα 87 μου.

 

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον ηθοποιό, τ. Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλη Αεράκη και τον Marketing Specialist, Γιώργο Γκέκα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες