Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορυδαλίς η βολβώδης

Bιότοπος – περιγραφή

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι COYDALIS bulbosa (Κορυδαλίς η βολβώδης). Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη. Είναι διαδεδομένη και άφθονη κατά τόπους σε φράκτες, ξέφωτα δασών, θαμνοσκεπείς εκτάσεις. Φύεται ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι σεισμοί έχουν φέρει ορυκτά κοντά στην επιφάνεια. Το φυτό απαιτεί χώμα πλούσιο σε χούμο που κρατά υγρασία.

Είναι κονδυλώδες, πολυετές, ποώδες φυτό. Στέλεχος με ύψος 15 έως 30 εκατοστά, όρθιο. Φύλλα μαλακά, σχισμένα, πράσινα κυανωπά. Κόνδυλος εσωτερικά κενός. Άνθη πορφυρά, ροζ ή λευκά, κατά επάκριους βότρυς. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Ιστορικά στοιχεία

Τα ενεργά συστατικά του φυτού που βρίσκονται στην βολβώδη ρίζα, χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα εδώ και να αντιμετωπίζουν κράμπες και σπασμούς εδώ και τουλάχιστον 1200 χρόνια.
Στη λαϊκή ιατρική το βότανο χρησιμοποιήθηκε σαν ανθελμινθικό.
Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, η Κορυδαλίς είναι από τα κυριότερα αναλγητικά που χρησιμοποιείται ιδίως για τους σπασμούς της περιόδου, τους γαστρικούς και στομαχικούς πόνους και τους πονοκέφαλους. Σύμφωνα με κινέζικες έρευνες, η Κορυδαλίς έχει αναλγητικό αποτέλεσμα ισοδύναμο με το 1% περίπου της δύναμης του οποίου.

Συστατικά – χαρακτήρας

Ο βολβός περιέχει αλκαλοειδή 3%. Αυτά είναι περίπου 15 (μεταξύ των οποίων κορυδαλίνη, βολβοκακαπνίνη, κορυβουλβίνη, ισοκορυβουλβίνη, κορυκαβιδίνη, κορυκαβαμίνη, κορυδίνη, προτοπίνη, τετραξυδροπαλματίνη) και το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η βολβοκαπνίνη, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική. Η βολβοκαπνίνη είναι υπνωτικό και σπασμολυτικό και δρα πάνω στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άνθιση – χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή

Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ο βολβός και τα ριζώματα του φυτού. Η συλλογή γίνεται την άνοιξη πριν την άνθιση του φυτού.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Αυτό το αλκαλοειδές, η βολβοκαπνίνη, υπεισέρχεται στη σύνθεση φαρμάκων κατά των σπασμών και της νόσου του Πάρκινσον. Η υπνωτική και καταπραϋντική της δράση θα επέτρεπε την χρησιμοποίηση της σαν προναρκωτικό και μεταναρκωτικό φάρμακο.
Η βολβοκαπνίνη συντίθεται στη σύγχρονη ιατρική για χρήση, κατά τη διάρκεια των εγκεφαλογραφημάτων.
Η κύρια βράση του βοτάνου είναι αναλγητική. Δρα θετικά στη θεραπεία παροξυσμικών καταστάσεων και των ασθενειών Πάρκινσον και Μενιέρ. Σε έρυνες διάφορα εκχυλίσματα του φυτού έχουν δείξει ιδιότητες αντιβηχικές, καρδιοτονωτικές, υποτασικές και αντικαρκινικές.

Παρασκευή και δοσολογία

Χρησιμοποιείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Η ημερήσια δοσολογία κυμαίνεται από 3 έως 20 γραμμάρια κονιοποιημένης ρίζας. Χρησιμοποιείται και υπό μορφή αλκοολούχου εκχυλίσματος.

Προφυλάξεις

Το βότανο δεν είναι κατάλληλο για τις εγκύους και λόγω της τοξικότητάς των αλκαλοειδών της ρίζας του, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο κάτω από ιατρική επίβλεψη.

Υ.Σ. Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.
Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση skouvatsos11@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα