Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Κοπή πίτας στην “Κρητική Εστία”

» Συνδυάστηκε, όπως κάθε χρόνο, με την καθιερωμένη απονομή βραβείων
Σε μία άκρως εορταστική ατμόσφαιρα έκοψε τη βασιλόπιτά της η “Κρητική Εστία”.
Λίγο καθυστερημένα, μα όπως μας είπε ο επανεκλεγείς πρόεδρος κ. Μπάμπης Σαλβαράκης “είχαμε τις αρχαιρεσίες”.
Ξετρούλιασε -όπως θα έλεγε και ο φίλος Β. Κακατσάκης- το κομψό αμφιθέατρο. Τόσο, που να γεμίσει ασφυκτικά και ο διάδρομος, έξω από το αμφιθέατρο.
Ήρθαν Κρητικοί από όλο το Λεκανοπέδιο. Φίλοι του Ιδρύματος, μα και φίλοι και συγγενείς των παιδιών που θα βραβεύονταν.
Η Κρητική Εστία έχει κερδίσει την αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση των Κρητικών για το μεγάλο έργο που προσφέρει. Ήταν και είναι μια κυψέλη και μια ζεστή αγκαλιά για τα Κρητικόπουλα που ήρθαν στην Αθήνα να σπουδάσουν, ειδικά στις δύσκολες, περασμένες δεκαετίες που στην Ελλάδα υπήρχε μόνο το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Χιλιάδες είναι τα παιδιά που ήρθαν από την Κρήτη και χάρη στην “Κρητική Εστία” σπούδασαν στο εδώ πανεπιστήμιο και έγιναν λαμπροί επιστήμονες και ίσως αν δεν υπήρχε η Κ.Ε. να είχαν μείνει στα χωριά τους!
Το τελευταίο διάστημα έχει μετεξελιχθεί και σε ένα θαυμάσιο πνευματικό ίδρυμα με πραγματοποίηση πλήθους εκδηλώσεων, όπως ομιλίες κ.λπ. στο όμορφο αμφιθέατρό της που στις περισσότερες πρωταγωνιστούν οι οικότροφοί της.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ε. κ. Σαλβαράκης, που ευχαρίστησε το Δ.Σ. για την επανεκλογή του για την επόμενη τριετία. Μας είπε στη συνέχεια πως η Κ.Ε.  είναι ένα καταφύγιο για τους νέους Κρητικούς και όχι μόνον, που θέλουν να σπουδάσουν, μα και ένας τόπος συνάντησης για τους Κρητικούς του Λεκανοπεδίου.
“Σήμερα, εκτός από το κόψιμο της πίτας, θα γίνει και η καθιερωμένη απονομή βραβείων σε διακριθέντες Κρήτες φοιτητές, οικοτρόφους της Κ.Ε. και θέλω από καρδίας να ευχαριστήσω τους χορηγούς των βραβείων.
Τα ονόματά σας τα μεταφέρω όπως τα διάβασα στην πρόσκληση:
– Απονομή βραβείου Αθηνούλας Μαρτίνου
– Απονομή βραβείων σε διακριθέντες φοιτητές της Κ.Ε.
– Χορήγηση υποτροφιών Κληροδοτημάτων:
Μαριδακείου, Κασιματείου και Αργινης Φραγκούλη”. Και συνεχίζει ο κ. Σαλβαράκης, με παροτρύνσεις και συμβουλές προς τους βραβευθέντες φοιτητές και τελειώνοντας:
“Αγαπητοί φοιτητές, είμαι σίγουρος πως εσείς είστε πρωτοπόροι για να κρατήσετε όρθια την Ελλάδα και σας υποσχόμαστε πως με κάθε μέσον η Κ.Ε. θα συνεχίσει, παρά τις δυσκολίες, να είναι το πατρικό σπίτι για όλους εσάς. Η σημερινή απονομή των βραβείων έχει σαν σκοπό να τιμήσει τους επιμελείς φοιτητές και να παραδειγματίσει τους υπόλοιπους”.
Η Εκδήλωση συνεχίστηκε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον παπα-Ζαχαρία. Το κόψιμο στη συνέχεια έγινε από τον πρόεδρο κ. Σαλβαράκη. Κομμάτια έκοψαν και οι επίσημοι καλεσμένοι.
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με την απονομή των βραβείων που το καθένα βραβείο αντιπροσώπευε το ποσό των 500 ή 1.000 ευρώ. Η Εκδήλωση έκλεισε με κρητικούς χορούς από οικοτρόφους – οργανοπαίκτες και χορευτές. Στο τέλος προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα.
Οι επίσημοι που τίμησαν την εκδήλωση ήταν οι βουλευτές κύριοι Βιρβιδάκης και Κικίλιας. Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Αποστολάκης. Ο πρώην βουλευτής κ. Πρασιανάκης. Ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενώσεως κ. Μαριδάκης. Ηταν επίσης αρκετοί πρόεδροι Κρητικών συλλόγων από το Λεκανοπέδιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα