Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο ηγέτης, ο Κρητικός

Κύριε διευθυντά,
Πέμπτη απόγευμα, στο πατρικό σπίτι του Κώστα Μητσοτάκη, στο Μεϊντάνι, έγινε η τελετή ονοματοδοσίας. Η οδός Ακρωτηρίου, μετονομάστηκε σε οδό “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”.
Το βράδυ, στον όμορφο χώρο του πολυκέντρου “Μίκης Θεοδωράκης” μαζευτήκαμε πολλοί Χανιώτες για να τιμήσουμε την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Μία ιστορική αναδρομή σε ένα βίντεο, μία πορεία πολιτική, γεμάτη γεγονότα, φυλακίσεις, θριάμβους και με προβλέψεις, που τώρα βγαίνουν αληθινές. Μια πορεία, που όπως ο ίδιος είπε, ξεκίνησε φιλελεύθερος και τελείωσε φιλελεύθερος.
Εκτός όμως από την αναφορά του πολιτικού και ηγέτη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διαπιστώσαμε όλοι ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας υπέροχος οικογενειάρχης. Εφτιαξε, έχοντας πάντα στο πλευρό του, την αγαπημένη του γυναίκα τη Μαρίκα, μία αληθινή ελληνική οικογένεια, με τα ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Αυτή η οικογένεια ήταν το βράδυ αυτό μαζεμένη για να τιμήσουν τον πατέρα.
Η Ντόρα, με έντονη συγκίνηση, είπε ότι ο πατέρας ήταν Ελληνας και Κρητικός. Αγαπούσε την Κρήτη, νοιαζόταν γι’ αυτήν και ζούσε γι’ αυτήν.
Ολοι γνωρίζουμε ότι πολύ συχνά, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, ανέβαινε με την κρητική κατσούνα, τα ψηλά βουνά, για να αναπνεύσει τον καθάριο αέρα, να αγναντέψει τον ορίζοντα και να πετάξει η ψυχή του ελεύθερη, όπως πάντα πετάνε ψηλά οι Κρητικοί Σταυραετοί.
Προσωπικά θυμάμαι όλη την οικογένεια δίπλα του, τη Μ. Παρασκευή στην Ευαγγελίστρια, να ψέλνει τον επιτάφιο θρήνο. Τώρα, κάθε τέτοια μέρα μάς λείπει η παρουσία του. Ανάσταση στη Μητρόπολη, διακοπές στο Μαράθι με όλη την οικογένεια. Ηταν λάτρης της Κρήτης, αγαπούσε την Κρήτη, τους καρπούς της κρητικής γης, το μέλι, το κρασί, τη γραβιέρα, το λάδι.
Κατάφερε ο άνθρωπος αυτός να δώσει στα παιδιά του, κληρονομιά την ιστορία του, τους αγώνες του, την πίστη για την πατρίδα. Κληρονομιά που θα τους δώσει δύναμη να προχωρήσουν τον δρόμο που χάραξαν.
Νά ’ναι καλά όλοι τους να θυμούνται τον ηγέτη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Πατέρα Κωνσταντίνο.

Μαριάννα Μαυροματάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα