Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Κομματικά εμβλήματα

Η απόφαση του εκάστοτε αρχηγού μιας πολιτικής κίνησης να αλλάξει το λογότυπο, το κομματικό σύμβολο, σκοπό έχει να συσπειρώσει τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του κόμματος. Η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί εκτονωτικά στους οπαδούς, όταν μπαίνουν προγραμματικά σχέδια μετάλλαξης της πολιτικής κατεύθυνσης, προκειμένου να κερδηθεί μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων.
Οι εμπνευστές, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, προσπαθούν δε να δίδουν πάντα σημειολογικό χαρακτήρα. Το 2019, τέτοιον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το λογότυπο του κόμματος τοποθετώντας επτά (αριθμός μυστήριο των αρχαίων) τρίγωνα διαφόρων σχημάτων σε μπλέ φόντο κατά τρόπο, ώστε να σχηματίζουν το “Ν.Δ.”. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος παρουσίασε το νέο “σήμα σφραγίδα” κατοχύρωσης των μακεδονικών προϊόντων, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο, ένα τραπέζιο και μια “μισοφαγωμένη μπότα” που σχημάτιζαν ένα κεφαλαίο “Μ” και αυτό σε μπλε φόντο. Η κα Γεννηματά έκανε και αυτή παραλλαγές στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στο κομματικό “τρολάρισμα” των κομματικών λογότυπων δεν θα έμενε απ’ έξω και ο κ. Τσίπρας. Στις 15 Σεπτεμβρίου παρουσίασε στα Μέσα Επικοινωνίας το νέο λογότυπο του κόμμματος από τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλα γράμματα, κάτω δε απ’ αυτά, με πολύ μικρότερα κεφαλαία το “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”. Το σίγμα στο “ΣΥΡΙΖΑ” παρουσιάζει λοξότητα και το ύψιλον μοιάζει με το ιδεόγραμμα του Δίσκου της Φαιστού τοποθετημένο έτσι, ώστε να σχηματίζουν με νοητή προέκταση γραμμών ένα αστέρι. Για την ιστορία ο Δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε το 1908, αποτελεί δε ένα εύρημα στην ομώνυμη πόλη, νότια της Κρήτης, της Μινωικής εποχής και παραμένει μέχρι σήμερα ένα ανεξήγητο και ανερμήνευτο κείμενο, μυστήριο, της αρχαιολογίας.
Ο σχεδιασμός προήλθε από συμβούλους του στενού επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας μιλώντας γι’ αυτή την κίνηση, που προετοιμαζόταν από καιρό, είπε ότι το κόμμα του, «που μεγάλωσε και ωρίμασε αναλαμβάνοντας το τιμόνι της χώρας σε ιστορικές στιγμές, δεν έπαψε ποτέ να μετασχηματίζεται, να μαθαίνει, να ακούει, να κατανοεί, να σκέφτεται, να αλλάζει».
Κατά την παρουσίαση του νέου σήματος επικέντρωσε την ομιλία του στη νεολαία και στο ότι όλο εξελίσσονται και προοδεύουν με «μια δυναμική, που είναι ανίκητη, όταν είναι συλλογική». Δικαιολόγησε την αλλαγή του εμβλήματος για να συμβαδίζει με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που επικυρώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και την τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά των νέων τομεαρχών.
Υποστηρίζεται ότι στη νέα ταυτότητα του κόμμματος βασίζονται οι αξίες, που οδηγούν το χώρο, που πάει να καλύψει ο κ. Τσίπρας, απ’ τ’ αριστερά, της δικαιοσύνης της αλληλεγγύης και της ισότητας.
Ομως οι ανατροπές δεν γίνονται με αλλαγή συμβόλων και με λόγια, αλλά με πράξεις και αποφασιστικότητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες