Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η κοκκινοσκουφίτσα σε… ρόλο δασκάλου

1 kokkinoskoufΗ κοκκινοσκουφίτσα ένα κλασικό παραμύθι που μικροί και μεγάλοι έχουν αγαπήσει τώρα είναι διαθέσιμο όχι μόνο σε έντυπη μορφή, αλλά και σε κινητά και ταμπλέτες (tablets). Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα συνηθισμένο παραμύθι να ξεχωρίζει; Η κοκκινοσκουφίτσα πλέον δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και να βελτιώσουν την αφηγηματική τους ροή.
Τα τελευταία χρόνια που τα παιδιά ασχολούνται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία και τις φορητές συσκευές ίντερνετ, η επαφή με τα παραμύθια έχει αρχίσει να χάνεται. Οι γονείς λένε στα παιδιά τους ολοένα και λιγότερα παραμύθια και όταν το κάνουν είτε γίνεται βιαστικά είτε με τον λάθος τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρακίνησε την κα Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοπαθολόγο να ξαναγράψει σε έντυπη μορφή τα κλασικά παραμύθια, ώστε τα παιδιά να παίρνουν τα σωστά μηνύματα μέσω απ’ αυτά και πλέον ένα από τα παραμύθια έχει γίνει εφαρμογή και είναι διαθέσιμη δωρεάν.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Η εφαρμογή είναι απλή και διασκεδαστική για τα παιδιά καθώς, οι πληροφορίες είναι οπτικοακουστικές, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα είτε να ακούσει κανείς το παραμύθι με τη φωνή της κας Ρουσοχατζάκη, είτε να το διαβάσει μόνος του. Οπως δήλωσε στα “Χ.Ν”: «Η κάθε πρόταση στο παραμύθι είναι πάντα ολοκληρωμένη δηλαδή έχει υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο ή κατηγορούμενο και έτσι το παιδί μπορεί να μάθει τη βασική μορφή πρότασης. Η εικόνα είναι πολύ απλή, ώστε το παιδί να επικεντρώνεται στο σημαντικό, καθώς αφηγούμαι την ιστορία, η εικόνα τροποποιείται ελαφρά, ώστε ο λόγος να ακολουθεί το σκίτσο και το σκίτσο τον λόγο, ο στόχος είναι το παιδί να μη λαμβάνει μια πλήρη εικόνα, αλλά με τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του να ξεκινά από μία πιο απλή εικόνα και να πλάθει τα υπόλοιπα».
Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 – 4,5 ετών ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διαβάσουν το παραμύθι. Ο τρόπος που είναι γραμμένο το παραμύθι τα βοηθά να μαθαίνουν τον σωστό τρόπο δομής της πρότασης, ώστε να μάθουν να μιλάνε και καλύτερα τη γλώσσα τους και να γράφουν αργότερα καλύτερες εκθέσεις. «Αυτή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μεγαλύτερα παιδιά ως μέθοδος για να μάθουν πώς να αφηγούνται με πληρότητα. Εάν ένα παιδί που δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα, λέμε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή στα 2 – 4,5 χρόνια, για ένα παιδί που έχει δυσκολίες μαθησιακές ή οποιεσδήποτε άλλες στον λόγο αν και μεγαλύτερο οι γλωσσικές του και αφηγηματικές ικανότητες είναι ηλικίας μικρότερου παιδιού. Το παιδί πρέπει γενικά σε αυτές τις ηλικίες να μάθει να διηγείται την ιστορία όπως είναι, ώστε να μαθαίνει νέες λέξεις και να βελτιώνει και τη γλώσσα του», ανέφερε η κα Ρουσοχατζάκη.
Η εφαρμογή κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα 3.500 άτομα την έχουν κατεβάσει  και τα σχόλια -όπως μας είπε και η δημιουργός αυτής της εφαρμογής- από γονείς και παιδιά είναι θετικά. Να σημειωθεί ότι η κα Ρουσοχατζάκη έχει γράψει εδώ και 8 χρόνια αρκετά παραμύθια σε έντυπη μορφή, όπως τα τρία γουρουνάκια, η κοκκινοσκουφίτσα, η χιονάτη και δύο μύθοι του Αισώπου ο λαγός και η χελώνα και ο κόρακας με την αλεπού. Μετά την κοκκινοσκουφίτσα θα είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα παραμύθια στην εφαρμογή  στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Οπως πρόσθεσε «στην έντυπη έκδοση των παραμυθιών η σελίδα έχει την εικόνα στη μέση, γύρω υπάρχει κενό, ώστε αφού μάθει τις βασικές πληροφορίες το παιδί μετά να του δημιουργούνται απορίες όπως για παράδειγμα, τι συμβαίνει στο δάσος, πώς είναι το σπίτι της κοκκινοσκουφίτσας κ.λπ. Ετσι, το παιδί μπορεί και να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει και να ζωγραφίσει αυτό που θέλει. Στην αρχή που διαβάζουν το παραμύθι έχουμε το σκέφτομαι και ακούω, έπειτα το σκέφτομαι και λέω και τελικά σκέφτομαι και γράφω κάτι που θα το βοηθήσει και στο σχολείο».
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε android και iOS για tablets και κινητά, διατίθεται δωρεάν, ενώ μπορεί κανείς να προμηθευτεί και τα παραμύθια σε έντυπη μορφή, που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία και είναι γραμμένα με την ίδια μέθοδο.

Επισκεφτείτε:
www.rousohatzaki.blogspot.gr
iOS: http://goo.gl/8lJHW0
Android: http://goo.gl/R1eWIa


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα