Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κόκκινο πανί

Προχτές, ένας συνάδελφος πήγε στο σχολείο του γιου του και πήρε τον έλεγχο επίδοσής του για το πρώτο τετράμηνο. Πρώτη Λυκείου πάει το παιδί και με την αρωγή των εξωσχολικών φροντιστηρίων οι βαθμοί του ήσαν καλοί, ικανοποιητικοί για το ίδιο και τους γονείς του.

Τους το είπαν και οι καθηγητές όλων των μαθημάτων όταν τους ρώτησε ο πατέρας. Καλό και ήσυχο παιδί, μελετηρός μαθητής με τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα κάθε έφηβου.

Στις μέρες μας, οι έφηβοι έχουν να αντιπαλέψουν και το παραδοσιακό “χάσμα των γενεών” που τους χωρίζει από γονείς και δασκάλους αφενός και την ασταμάτητη εξέλιξη της εποχής μας με τις προκλήσεις της αφετέρου.

Πολλοί “μεγάλοι” σε ηλικία κατηγορούν τη σημερινή νέα γενιά ότι αρέσκεται να καταναλώνει τα έτοιμα δηλ. ότι επιδίδεται σε ασύνετη σπατάλη και γκρέμισμα όλων όσα με κόπο απέκτησε η γενιά των πατέρων της. Της καταλογίζουν ασέβεια προς την πατροπαράδοτη κληρονομιά, αδιαφορία για ενεργό συμμετοχή στα κοινά και ανατροπή όσων επί χρόνια στήριζαν κάθε κοινωνία.

Από την άλλη, η νεολαία ψέγει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ότι δημιούργησαν μιαν διχως ηθικές αξίες κοινωνία της αφθονίας και της κατανάλωσης, ότι αυτοί με το φανατισμό και τις αναχρονιστικές προκαταλήψεις να τους τυφλώνουν και να τους κρατούν στα σκοτάδια είναι υπεύθυνοι για την κάθε μορφής βία και τους πολέμους που διχάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, ότι δε δίνουν ευκαιρίες στη νέα γενιά να καταθέσει τη γνώμη της στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τέλος ότι αυτοί φταίνε που τα επιστημονικά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα αντί να ωφελούν τους ανθρώπους τούς βλάπτουν ποικιλότροπα.

Το αύριο της κοινωνίας μας, όμως, για να είναι καλύτερο και πιο ανθρώπινο, εφόσον οι ρυθμοί των αλλαγών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ανθρώπων της εποχής μας είναι ανεξέλεγκτα και πολυποίκιλα ευμετάβλητοι, θέλει ή μάλλον απαιτεί και τους μεγάλους και τους νέους να συνεργαστούν. Να παραμερίσουν και οι μεν και οι δε όλα όσα τους χωρίζουν αβυσσαλέα σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι μεν νέοι με ήθος και σεβασμό να αντιμετωπίζουν καθετί που σχετίζεται με τους μεγαλύτερους και εκείνοι να με ειλικρίνεια και κατανόηση να σκύβουν στα προβλήματα των νέων, να τείνουν άδολο χέρι να βοηθούν το νεανικό γεμάτο ορμή αυθορμητισμό με την πείρα και τις γνώσεις τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες