Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Kόκκινη κάρτα στον Σαρκοζί

Της φυλακής τα σίδερα δεν είναι για προέδρους. Ο Νικολά Σαρκοζί πρώην πρόεδρος της Ε’ Γαλ. Δημοκρατίας (2007-2012) καταδικάστηκε για “αθέμιτη άσκηση επιρροής” και “διαφθορά”.

Η ποινή που του επιβλήθηκε, αν επικυρωθεί απ’ το εφετείο, είναι τρία χρόνια φυλάκιση, το πρώτο κατ’ οίκον με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης και τα άλλα δύο με αναστολή.

Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλλίας και ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ. Δικάστηκαν για την υπόθεση “Πόλ Μπισμούτ”. Ηταν το ψευδώνυμο, που χρησιμοποιούσε ο δικηγόρος για τις μυστικές συνεννοήσεις με το καθεστώς Καντάφι, ο οποίος χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του 2007.

Εκτός τούτου οι τρεις είχαν συνάψει κάποια συμφωνία με στόχο την απόσπαση πληροφοριών σχετικά με τις δικαστικές έρευνες για το σκάνδαλο “Μπετανκούρ”, μιας ηλικιωμένης δισεκατομμυριούχου, την οποίαν εκμεταλλεύτηκαν για τις εκλογές του 2007.

Αθωώθηκαν διότι δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία να στηριχθεί η κατηγορία.

Πρόκειται για τον 2ο Γάλλο πρόεδρο, που δικάζεται σε ποινή φυλάκισης, παραιτηθείς απ’ την πολιτική το 2016. Προηγήθηκε ο Ζάκ Σιράκ (1932-2019) που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας (1995-2007) στον οποίον επεβλήθη ποινή φυλάκισης 2 ετών, το 2011 με αναστολή, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, όταν ήταν Δήμαρχος Παρισίων (1983-1995). Ο καταδικασθείς Σαρκοζί θ’ αντιμετωπίσει ξανά τη δικαιοσύνη για την υπόθεση “Bygmalion” στις 17 Μαρτίου. Πρόκειται για εταιρεία συμβούλων που χρησιμοποιούσε διπλές τιμολογήσεις για εκδηλώσεις προκειμένου να καλυφθούν “τρύπες” σε παράνομες χρηματοδοτήσεις, που πήρε το κόμμα του Σαρκοζί (UMP) μέσω πλαστών τιμολογίων στην εκλογική εκστρατεία του 2012, που είχαν υπερβεί το όριο των 17 εκατ. ευρώ.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη δικαιοσύνη ο Σαρκοζί. Η αστυνομία όταν ως υποψήφιος πρόεδρος έχασε τις εκλογές το 2007, την επομένη μέρα, χωρίς να υπάρχει άδεια από ανώτατη πολιτική ή πολιτειακή αρχή με παρουσία εισαγγελέα, έκανε έφοδο στο σπίτι του και τον συνέλαβε για ανάκριση, γιατί είχαν ακουστεί φήμες ότι δέχθηκε για τον εκλογικό του αγώνα χρήματα απ’ τον Καντάφι. Κρίθηκε προφυλακιστέος για 24 ώρες κάνοντας δηλώσεις ότι έγινε χειραγώγηση τμήματος της δικαιοσύνης και ότι “πρόκειται περί χυδαιοτήτων”. Αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση πήρε το δρόμο της απ’ τους ανακριτές.

Η καταδίκη του Σαρκοζί είναι βαρύτατο πλήγμα για τη Γαλλική Δημοκρατία. «Ως πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκμεταλλεύθηκε τη θέση του», είπε ο δικαστής, που ανακοίνωσε την απόφαση. Στη Γαλλία κανείς δεν θα αμφισβητούσε την άσκηση του δικαιώματος στους αστυνομικούς, να εφαρμόσουν τον νόμο. Στη χώρα μας τέτοια περίπτωση θα ήταν όχι μόνο εξωφρενική, αλλά και ιεροσυλία, να συλλάβει η οικονομική αστυνομία πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό ή και βουλευτή. Προστατεύονται από το νόμο “περί μη ευθύνης υπουργός”. Μια φορά βγήκε στο προσκήνιο διαφθορά δωροδοκίας και ακούστηκε η έκφραση ότι «έναν πρωθυπουργό δεν τον πάνε φυλακή, αλλά τον στέλνουν σπίτι του».

Ο Σαρκοζί θεωρείται πλέον απαξιωμένος. Η αρνητική δημοσιότητα συνεχίζεται. Η γαλλική δεξιά θα πάψει να τον βλέπει όπως άλλοτε, γιατί θεωρείται ως πρόσωπο αναξιοπρεπές που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το Γαλλικό καθεστώς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες