Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”: Αναμνήσεις 45 ετών

» Στον απόηχο της εορτής, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, στον εσπερινό

’Θεέ μου και γιάντα σκέφτομαι
όλα τα περασμένα
Χωρίς να θέλω στο μυαλό
έρχονται ένα ένα’’
(έγραφε η Ε. Κακουράκη)

‘’Έγνοια μου ο ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ, ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ και το αύριον του Κοινοφελούς Ιδρύματος ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’’.
Ο Μακαριστός Ειρηναίος, ο παππούς της Κρήτης, στην πρώτη Αποκορωνιώτικη σύναξη στο Στύλο, στις 22 Αυγούστου 1982, ανακοίνωσε επίσημα σε όλους: ‘’Προσφέρω το οίκημα της Αγίας Σοφίας στον Αποκώρονα, για να γίνει Κέντρο Έρευνας και Μελέτης των οικονομικών και πολιτιστικών αξιών του Αποκόρωνα και ευρύτερα της Κρήτης’’ και συμπλήρωσε επι λέξει: ‘’Θέλω να γίνει το ΣΠΙΤΙ του Αποκόρωνα, η ΒΟΥΛΗ του Αποκόρωνα’’.
Πέρασαν οχτώ χρόνια και το Ίδρυμα λειτουργούσε ‘’άτυπα’’ και άριστα, από το προσωρινό Δ.Σ., χωρίς να γίνει η δωρεά και το καταστατικό του. Σε ερώτημα μου προσωπικά, ‘’πότε θα γίνει η δωρεά;’’ , ‘’γιατί αυτή η αναβολή;’’ , απάντησε: ‘’Με απασχολεί το μέλλον του! Θα γίνει τώρα!’’ και έγινε πράξη με το αριθμ. 4426/1.2.1991 συμβόλαιον της Συμβολαιογράφου Βάμου και δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1991 στο αριθμ. 948 φύλλο της Κυβερνήσεως.
Λειτούργησε εντυπωσιακά όπως αναφέρει ο Λευτέρης Τσουράκης , στο βιβλίο του που εκδόθηκε από τον ίδιο ως Ημερολόγιο Περιόδου 1981-2009 με τον τίτλο ‘’Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία’’.
Λειτούργησε με τη συμβολή των όπου ΓΗΣ αποκορωνιωτών, με τη στήριξη των 34 τότε κοινοταρχών, των ιερέων, των φορέων και υπηρεσιών του Αποκόρωνα, των αρχών του Νομού, των βουλευτών Χανίων και ιδιαίτερα των Αποκορωνιωτών, της Ομοσπονδίας Αποκορωνιώτικων Σωματίων Αττικής και όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της επαρχίας Αποκορώνου. Σημαντική ήταν η στήριξη του συλλόγου ‘’ οι Φίλοι του Ιδρύματος’’ , που έκανε ο τότε Εφημέριος του Φρε και νυν Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κκ Δαμασκηνός.

Ο σπόρος ‘’επιστροφή στις ρίζες’’ που είχε ρίξει ο Ειρηναίος, είχε πιάσει, έγιναν πολλά. Το μαρτυρούν δεκάδες αφισών εκδηλώσεων σε όλο τον Αποκόρωνα, με κύριο οργανωτή το Κ.Ι.Α.Σ. σε συνεργασία με άλλους φορείς. Οι αφίσες αυτές σήμερα φυλάσσονται σε κάποια αίθουσα του Ιδρύματος που θα μπορούσε να γίνει βιβλίον Ιστορίας του Αποκόρωνα.
Φιλοξενήθηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπηστημίου Κρήτης, μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Βάμου, λειτούργησε Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Κεραμικής σε συνεργασία με τον τότε Ε.Ο.Μ.Ε.Χ. . Έγιναν μαθήματα Ριζίτικου και χορού, Βυζαντινής Μουσικής, εκθέσεις βιβλίων, έκθεση επεξεργασίας πολύτιμων λίθων, εκθέσεις προϊόντων Αποκόρωνα. Έγιναν επιδοτούμενα προγράμματα νέων του Αποκόρωνα και πολλοί αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά. Συζητήθηκαν θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, των νερών του Αποκόρωνα, δρόμων τις ρίζας και ότι άλλο απασχολούσε τον Αποκόρωνα.
Έγνοια όλων ήταν η ανάπτυξη του Αποκόρωνα, από την Απτέρα μέχρι την Υδραμία και από της Γριάς τον Σωρό (των Λευκων Ορέων) μέχρι τη Δραπανοκεφάλα. Η συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου όλα τα χρόνια με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και τον Διευθυντή και εκδότη της, Γιάννη Γαρεδάκη, Αποκορωνιώτη στην καταγωγή, έφερε τη στήριξη που οδήγησε στην ανακαίνιση του κτηρίου, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει και στη στέγαση και λειτουργία του ‘’Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου’’ , μέσα από το οποίο προβάλλεται ο Αποκόρωνας Παγκρήτια και Πανελλήνια και το Ίδρυμα στηρίζεται πολιτιστικά και οικονομικά με τις εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια που οργανώνει και πραγματοποιεί το Ινστιτούτο.
Το Κ.Ι.Α.Σ. επίσης εγένησε το Ίδρυμα ‘’Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’’ παγκόσμιας εμβέλειας.
Κορυφαία επιτυχία της λειτουργίας του Ιδρύματος ήταν η λειτουργία του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’ , για το οποίο μίλησε η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Ηλιάκη, για τα 27 χρόνια λειτουργίας του. Το πρόγραμμα από τις 9 Αυγούστου 2023 συνεχίζεται με την ευθύνη του Δήμου Αποκορώνου και ευχόμαστε να έχει την ίδια επιτυχία.
Με τον φετινό εορτασμό, συμπίπτει και η προεκλογική περίοδος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Περίμενα το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στον εσπερινό να παρελάσουν και να προσκυνήσουν στο σπίτι του Αποκόρωνα, στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της, οι υποψήφιοι με τα επιτελεία τους και να τιμήσουν τη μνήμη του Ιδρυτή του Ιδρύματος. Δυστυχώς δε τους είδα, θυμήθηκα όμως εσπερινούς της Αγίας Σοφίας, παλαιότερων ετών, όπου αυτοκίνητα και πούλμαν από Κίσσαμο, Σέλινο και Χανιά και σύσσωμος ο Αποκόρωνας, συνέρρεαν για τον Ειρηναίο, την Αγία Σοφία και τις Θυγατέρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Διερωτώμαι, φθάσαμε στην εποχή που ένα-ένα μας εγκαταλείπει ή εμείς το εγκαταλείπουμε; Επειδή για τον Αποκορώνα παρουσιάζονται πολλοί ΣΩΤΗΡΕΣ, τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι, δεκάδες τοπικοί υποψήφιοι κοινοτάρχες και εκατοντάδες υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ας συντονιστούν μεταξύ τους και ας μας πουν πως θα κάνουν τον Αποκόρωνα καλύτερο, ομορφότερο χωρίς προβλήματα. Δυσκολεύομαι να ψηφίσω χωρίς να ακούσω από τους υποψήφιους καθαρές προτάσεις και σχέδια για ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ. Θυμάμαι επίσης την αποτελεσματική λειτουργία του Αποκόρωνα με τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καποδίστρια, που πράγματι είχε άριστα αποτελέσματα στους πέντε Δήμους του. Ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης πιστεύω οτι εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
Εύχομαι και πιστεύω οι επικεφαλείς και υποψήφιοι να αγαπήσουν τον όμορφο και ιστορικό Αποκόρωνα, να τον γνωρίσουν από κοντά και να τον προστατεύσουν από κάθε κίνδυνο, και υπάρχουν πολλοί. Να μην αλλοιωθεί η Ομορφιά του, η Παράδοση του, ο Πολιτισμός του, τα Ήθη και τα Έθιμα του, ο Χαρακτήρας του, η Ταυτότητά του. Να ευημερήσουν οι κάτοικοί του.
Ο Αποκόρωνας όλος, είναι ‘’τόπος να ζεις’’, όπως και κάθε τόπος τον οποίο αγαπούν αυτοί που τον επέλεξαν για να ζήσουν.

*Ο Πέτρος Πανηγυράκης
είναι συνταξιούχος δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα