29.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Κοινό ψήφισμα των Πανεπιστημίων Κρήτης για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Στη δημοσιοποίηση κοινού ψηφίσματος με αφορμή το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της Ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προχώρησαν σύλλογοι καθηγητών και εργαζομένων των Πανεπιστημίων της Κρήτης, πραγματοποιώντας ημερίδα με θέμα “Φλέγοντα ζητήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Κρήτη”».

Όπως αναφέρουν στο κείμενό τους «σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων, ερευνητών και εργαζομένων στην έρευνα από τα τρία πανεπιστήμια της Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο Κρήτης) διοργάνωσαν την Πέμπτη 10 Ιουλίου, στις 10:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, ημερίδα με θέμα: «Φλέγοντα ζητήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Κρήτη», με μαζική συμμετοχή και πλούσιο διάλογο».

Σημειώνεται πως στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των πολυδιάστατων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, και ο προσδιορισμός των κοινών συνισταμένων για τη συλλογική διεκδίκηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού πανεπιστημίου.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το παρόν και μέλλον του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, εκτιμώντας ότι «σήμερα το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με φλέγοντα προβλήματα και σοβαρές απειλές, τα οποία αγνοούνται από την κυβέρνηση.
Ο εντοπισμός των προβλημάτων του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου εκ μέρους της κυβέρνησης περιορίζεται στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης και στη ρητορική περί «ανομίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, συμβάλλοντας σε μια γενικευμένη δυσφήμηση του δημόσιου πανεπιστημίου και αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα:
Υποχρηματοδότηση: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός ως προς τη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας στην Ε.Ε. Διαθέτει μόλις το 7,6% του προϋπολογισμού στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 9,6%.
Υποστελέχωση: Η Ελλάδα είναι τελευταία και ως προς τη στελέχωση των πανεπιστημίων της στην ΕΕ. Με την αναλογία φοιτητών προς καθηγητές να είναι στην Ελλάδα 47 φοιτητές προς 1 καθηγητή, όταν στην Ε.Ε. είναι 13 φοιτητές προς 1 καθηγητή. Η έλλειψη είναι ακόμη πιο έντονη σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
Διοικητικές αγκυλώσεις: Δυσλειτουργίες στις διοικητικές δομές των Πανεπιστημίων και των ΕΛΚΕ που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση.
Αγκυλώσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας: Οι εμπειρίες της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις ατέρμονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές τελετουργίες της ΕΘΑΑΕ που υπονομεύουν τη διδασκαλία και έρευνα, ενισχύουν την ομογενοποίηση των επιστημολογικών παραδειγμάτων και των διδακτικών μεθόδων, καθυστερούν την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων, απομυζούν τους ελάχιστους ανθρώπινους πόρους των υποστελεχωμένων πανεπιστημίων στη συμπλήρωση άχρηστων αναφορών, μεταθέτουν στα πανεπιστήμια την ευθύνη προβλημάτων που δημιουργούνται από κυβερνητικές πολιτικές
Φοιτητική μέριμνα: Οι μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως οι πόλεις της Κρήτης όπου το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύ, επιτείνονται από την απουσία φοιτητικών εστιών.
Οικονομική κατάσταση εργαζομένων και φοιτητών: Οι απολαβές των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια υπολείπονται σε πραγματικές τιμές εκείνων του 2011. Η εντεινόμενη ακρίβεια επηρεάζει, πέρα από τους εργαζομένους, και τους φοιτητές μας με τις οικογένειές τους, καθιστώντας απαγορευτική για πολλούς την μόνιμη εγκατάσταση στην Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σπουδές τους».

Οπως επισημαίνεται, «οι ανακοινώσεις των Διοικήσεων όλων των Πανεπιστημίων της Κρήτης, οι ανακοινώσεις των Συλλόγων της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και οι ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου και τα ψηφίσματα της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και του Κ.Σ. της  Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΟΔΠΤΕ, αναδεικνύουν τη σημερινή κατάσταση των Πανεπιστημίων, που οφείλεται στη για δεκαετίες υποβάθμιση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και φανερώνουν υπό ποιες συνθήκες επιχειρούνται οι αλλαγές του Πανεπιστημιακού χάρτη με την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, οι συμμετέχοντες στο ψήφισμα αναφέρουν πως διεκδικούν τα εξής:

  • «Ζητούμε ουσιαστικό και θεσμικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για την για διερευνηθούν λύσεις στα προβλήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνουμε έτοιμοι για πολύμορφες κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα