Την πρόθεση του Τομέα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, να προκαλέσει μέσα στους επόμενους μήνες μία συνάντηση με αυτοδιοικητικούς, αθλητικούς και επιχειρηματικούς Φορείς προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα της ενεργειακής κάλυψης των δημοσίων κτηρίων και ειδικότερα των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Χανιά, έκανε γνωστή ο καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Γιάννης Βουρδουμπάς στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου του βιβλίου “Επιφυλλίδες για την Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” (εκδ. “Λευκή Σελίδα”) που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι.
Πάντως, ο κ. Βουρδουμπάς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του απ’ τη στάση των θεσμικών Φορέων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για να έρθουν σε επαφή και να αξιοποιήσουν τη γνώση που παράγεται στα τοπικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο “το Βιβλίο” και ο εκδοτικός οίκος “Λευκή Σελίδα” έγινε εκτενής αναφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), ενώ ο επίκουρος καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Μανώλης Μαραβελάκης παρουσίασε όψεις από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τομέα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, στον οποίο διδάσκει ο κ. Βουρδουμπάς.
Αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλο προτέρημα του Γιάννη Βουρδουμπά είναι η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, την παραγωγή και την τοπική κοινωνία» και επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιφυλλίδες του βιβλίου, που αναφέρονται σε θέματα αιχμής.
«Η επιστημονική κοινότητα και ο επαρχιακός Τύπος έχουν τον σπουδαίο ρόλο να συνεργαστούν και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα ζητήματα των ενεργειακών εξελίξεων. Τεκμηριωμένα και αντικειμενικά. Μακριά από υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης στην παρέμβασή του και στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις του Γιάννη Βουρδουμπά για το Κολυμβητήριο Χανίων.
«Ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις με την πισίνα του κολυμβητηρίου Χανίων. Ακυρώθηκε μία σπουδαία διοργάνωση, όπως τα Βενιζέλεια και απειλήθηκε με αναβολή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Νέων – Νεανίδων. Για μία πισίνα που ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε λεφτά για να θερμανθεί με πετρέλαιο. Από τις 5 Ιανουαρίου του 2012 ο κ. Βουρδουμπάς είχε παρουσιάσει μέσα από τα “Χανιώτικα νέα” την πρότασή του για θέρμανση μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επανήλθε τον περασμένο Γενάρη με την πρόταση για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είδατε να υλοποιείται τίποτε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
– ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Στη συνέχεια, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Ματθαίου Φραντζεσκάκη, τέθηκαν ερωτήματα στον συγγραφέα του βιβλίου σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις γύρω από τις Α.Π.Ε. Ο κ. Βουρδουμπάς χαρακτήρισε ως ορόσημο τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα λέγοντας ότι από τότε κι έπειτα συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στην τεχνολογική εξέλιξη και στην πολιτική στάση απέναντι στις Α.Π.Ε. «Από τότε δίνεται κατά πρώτον η δυνατότητα να μπορεί ο καθένας να γίνει παραγωγός ενέργειας, δεύτερον υπάρχουν τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν στις Α.Π.Ε. να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και τρίτον η πολιτεία αποφασίζει να δώσει φορολογικά και οικονομικά κίνητρα», εξήγησε ο κ. Βουρδουμπάς.
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα επεσήμανε επίσης ότι συγχρόνως με τις νέες τάσεις που παρατηρούνται γύρω από τη χρήση των Α.Π.Ε. αναδύονται και νέα ερωτήματα σχετικά με το είδος της ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η ανθρωπότητα. Ειδικότερα -σημείωσε- απ’ το μοντέλο της μεγέθυνσης με το οποίο ήταν ταυτισμένη η έννοια της ανάπτυξης μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, πλέον νέες έννοιες όπως η αειφορία, η ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά και η απο-ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο των σύγχρονων προβληματισμών.
Πάντως ο κ. Βουρδουμπάς παρ’ότι υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις Α.Π.Ε. μικρής κλίμακας είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια των κοινωνιών.
Ωστόσο, αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει πριν απ’ όλα να δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε καλές πρακτικές και ευρωπαϊκά παραδείγματα, που ολόκληρα νησιά (στη Σκανδιναβία και αλλού) έχουν εξασφαλίσει την ενεργειακή τους αυτάρκεια μέσω Α.Π.Ε. Μάλιστα, ο κ. Βουρδουμπάς τόνισε ότι ανάλογες προσπάθειες βασίζονται σε συνεργατικές – συνεταιριστικές πρωτοβουλίες κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα και την Κρήτη δεν έχει ακόμα προχωρήσει.