Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλιματική αλλαγή: το συναίσθημα τροφοδοτεί τον διχασμό, όχι η επιστήμη

Παρά την επιστημονική συναντίληψη για τα ανθρωπογενή αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι βαθιά ριζωμένες απόψεις σε μερίδα της κοινωνίας ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ρυπαντές -ο λόγος για τις ΗΠΑ- λειτουργούν ανασταλτικά στην υλοποίηση πολιτικών ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το econews.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change επισημαίνει ότι η προαγωγή του διαλόγου μεταξύ εκείνων που συμφωνούν με την ανθρωπογενή προέλευση των κλιματικών αλλαγών και τον επονομαζόμενων “σκεπτικιστών του κλίματος” αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο για την επίτευξη ενός ελάχιστου κοινωνικού κονσένσους πάνω στο ζήτημα.

“Οι στρατηγικές διαμόρφωσης ευνοϊκού κλίματος για τις κλιματικές πολιτικές θα πρέπει να πάνε πέρα από τις προσπάθειες εκλαΐκευσης της επιστήμης” αναφέρει η Άνα-Μαρία Μπλιούκ, καθηγήτρια κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο Μόνας.

Αντιθέτως, οι επιστήμονες που προωθούν τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να προσπαθήσουν να μεταβάλλουν τη σχέση μεταξύ πεπεισμένων και αρνητών.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ύπαρξη κλιματικών αλλαγών, όπως αποδεικνύουν διάφορες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ. Αντικείμενο της διαφωνίας τους είναι το εάν οι αιτίες είναι ανθρωπογενείς ή φυσικές.

Συχνά, η επιλογή στρατοπέδου εξαρτάται από την κοινωνική ή πολιτισμική προέλευση και αντανακλάται σε σειρά διαφορετικών κοινωνικών ζητημάτων (πχ εκτρώσεις ή γάμοι ομόφυλων ζευγαριών).

Στις ΗΠΑ, η διαμάχη έχει σαφές πολιτικό υπόβαθρο. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, 70% και πλέον των ψηφοφόρων προσυπογράφουν την άποψη περί ανθρωπογενούς προέλευσης. Αντίθετα, στους Ρεπουμπλικάνους ποσοστό μόλις 27 τοις εκατό συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ένα 40 τοις εκατό πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ 30% την αποδίδουν σε φυσικά αίτια.

Την ώρα που η διαμάχη εξελίσσεται NOAA, NASA, Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι 2014 είναι το θερμότερο έτος στη Γη από τον 19ο αιώνα που τηρούνται σχετικά στοιχεία.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών επιρρίπτουν την κλιματική αλλαγή στον άνθρωπο σε ποσοστό 95%.

Σε κάθε περίπτωση, η αδράνεια οδηγεί σε σοβαρές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων της ανοδικής στάθμης της θάλασσας, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της απώλειας της βιοποικιλότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα