Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κλειστό το θέμα των αποζημιώσεων για τη Γερμανία

Το ζήτημα των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα αποτελεί μια «κλειστή υπόθεση» για τη Γερμανία. Aυτό ανάφερε όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα “Χ.ν.” η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα κ. Χάικε Ντέτμαν που παραβρέθηκε αυτές τις ημέρες στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε και στην καταληκτήρια εκδήλωση στο αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στο ερώτημα μας για το αν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική της Γερμανίας μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) η κ. Ντέτμαν απάντησε πως: «Ξέρω ότι για τις ελληνικές κυβερνήσεις το θέμα των αποζημιώσεων είναι μια ανοικτή ερώτηση και για τις Γερμανικές κυβερνήσεις είναι μια κλειστή υπόθεση. Στην πολιτική δεν μπορείς να πεις ποτέ…ποτέ! Για την ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει πολύ από την ενέργεια των πολιτικών αλλά πρέπει να δούμε την πρόοδο του διαλόγου ανάμεσα στις ελληνικές και τις γερμανικές κυβερνήσεις ».

Αναφορικά με την εκδήλωση μνήμης που κάθε χρόνο γίνεται στο νεκροταφείο του Μάλεμε η επιτετραμμένη παρατήρησε πως «όλοι ξέρουμε ότι είναι 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να εργαζόμαστε μαζί για το μέλλον, αν δεν θυμόμαστε το παρελθόν! Και ειδικά όσα υπέφερε ο άμαχος πληθυσμός της Κρήτης και τα φρικτά, φρικτά εγκλήματα που έγιναν εδώ πρέπει να είναι ένα μάθημα για τους νέους ανθρώπους όπου η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ε.Ε., η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν στο μέλλον ένα πιο ειρηνικό κόσμο. Αν δείτε τις ηλικίες των νέων που κείτονται εδώ (σ.σ. στο νεκροταφείο του Μάλεμε) βλέπουμε ότι είναι 18-19 ετών. Είναι σπαρακτικό ότι χάθηκαν σε ένα άδικο πόλεμο από ένα αιμοσταγή δικτάτορα.»

Στο κατά πόσο οι Γερμανοί σήμερα γνωρίζουν τι έγινε στην Κρήτη, ειδικά μάλιστα την εποχή της κατοχής η κ. Ντέτμαν υπογράμμισε πως «ευτυχώς η γνώση μεγαλώνει. Ο σύνδεσμος Volksbund έφτιαξε μια νέα έκθεση στο νεκροταφείο του Μάλεμε, μια έκθεση που πιστεύω ότι ανοίγει τα μάτια μας. Για δεκαετίες Γερμανοί τουρίστες έρχονται στην Κρήτη, τους αρέσει η θάλασσα και ο ήλιος αλλά δεν έχουν καμία ιδέα για τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εδώ. Για αυτό και η έκθεση εδώ στο Μάλεμε βοηθάει για να μάθουν τι έγινε. Πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν στα Γερμανικά σχολεία. Για δεκαετίες οι Γερμανοί ήξεραν τι έγινε στη Γαλλία (Ορα Ντουρ), στην Τσεχία (Λίντιτσε) αλλά δεν ήξεραν τι έγινε στο Δίστομο».

Τέλος η επιτετραμμένη τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας της Ελλάδας και της Γερμανίας για την ενίσχυση των δεσμών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα