Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κλειδώνει» η χρηματοδότηση για το έργο φοιτητικών κατοικιών στo Πανεπιστήμιο Κρήτης

“Κλειδώνει” μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU η χρηματοδότηση ύψους 190 εκ ευρώ που αφορά έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε τρία πανεπιστήμια της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διαδικασία που βρίσκεται σε θετική τροχιά και αποτελεί ένα σημαντικό έργο για το νησί.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το έργο κατασκευής 3.000 νέων φοιτητικών κατοικιών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, προϋπολογισμού 250 εκ ευρώ που θα αλλάξουν την μορφή των πανεπιστημιουπόλεων και θα δώσουν νέα πνοή στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα στις δύο περιοχές του νησιού. Ειδικότερα, τα έργα αυτά θα γίνουν με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα και την σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ήδη κατατίθενται οι προσφορές από πλευράς των υποψήφιων αναδόχων, ώστε μέσα στο 2023 να έχει προκύψει και ο ανάδοχος κατασκευαστής των φοιτητικών κατοικιών και το έργο να προχωρήσει προς την υλοποίηση.

Οι διαγωνισμοί για συνολικά τρία φιλόδοξα έργα στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας και Κρήτης, ξεκίνησαν το 2020 και το μεγάλο αγκάθι αποτέλεσε η χρηματοδότηση τους. Με την ένταξη τους στο Invest EU, οι διαγωνισμοί παίρνουν πράσινο φως για να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει η υλοποίηση τους. Ήδη για τις 10 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα έργα περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία φοιτητικών καταλυμάτων και άλλων εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης (R&D)) για τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια, όπως αναφέρει σχετικά το GOODnet.

Κ. Σπανουδάκης: “Ένα ακόμη θετικό βήμα”

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Π.Κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, τονίζοντας πως πλέον μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το έργο αυτό εντάσσεται σε χρηματοδοτικό άξονα, κάτι που επιβεβαιώνει τις θετικές προθέσεις και την πορεία για την υλοποίησή του. Πρόκειται, όπως εξήγησε για “ένα ακόμη βήμα της ΕΤΕ και της κυβέρνησης που προωθούν τα έργα αυτά των τριών πανεπιστημίων, με πιο προχωρημένο το έργο του Πανεπιστήμιου Κρήτης”.

Ο κος Σπανουδάκης τόνισε πως σε εξέλιξη είναι η διαδικασία κατάθεσης προσφορών ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εντός του 2023 το έργο θα έχει ανάδοχο και θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Στήριξη επενδύσεων και καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο

Όπως ανέφερε στον αθηναϊκό τύπο η κυρία Βίκυ Κεφαλά, μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου InvestEU, (και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), Μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ και Επικεφαλής Επενδύσεων & Αναπτυξιακών Έργων της CCC, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου, θα στηριχθούν οι επενδύσεις και η καινοτομία σε Ελλάδα και ΕΕ, θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα προωθηθούν σημαντικές πολιτικές της Ένωσης, όπως για το κλίμα, την πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την αειφορία και την ψηφιακή μετάβαση.

Όπως τονίζει η κα Κεφαλά, “τη δυνατότητα που προσφέρει το Ταμείο στις χώρες-μέλη να εισφέρουν μέρους των πόρων που έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο InvestEU θα εκμεταλλευθεί η Ελλάδα. Έτσι, με εισφορά 500 εκ. ευρώ στο InvestEU, θα μοχλευθούν πολλαπλάσια κονδύλια χρηματοδότησης για έργα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα (με χρηματοδότηση που θα είναι διαθέσιμη μέσω των εγχώριων τραπεζών) που θα ανέλθουν και στα 5 δις ευρώ”.

Πώς λειτουργεί το Ταμείο

Η εγγύηση των 26,2 δις ευρώ του Ταμείου επιμερίζεται μεταξύ των τομέων πολιτικής ως εξής: οι βιώσιμες υποδομές με 9,9 δις ευρώ καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών στόχων του Ταμείου, τα έργα σε έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση με 6,9 δις ευρώ το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος, ενώ ακολουθεί η χρηματοτόδοτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 6,6 δις ευρώ και οι επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές και δεξιότητες με 2,8 δις ευρώ.

Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία να αναπροσαρμόζει τα παραπάνω ποσά έως και κατά 15% σε κάθε σκέλος πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές προτεραιότητες αλλά και τη ζήτηση της αγοράς.

Από τα 49 έργα, τα 33 αφορά διακρατικά έργα (αφορά παραπάνω από μια χώρες), έξι έργα έχουν εγκριθεί για την Ισπανία, δύο για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ από ένα έργο έχει εγκριθεί για Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία.

“Πολλά έργα αφορούν περισσότερες από μία χώρα, όπως π.χ. συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία με τη σειρά τους θα επενδύσουν σε μεμονωμένα έργα που θα πληρούν τα κριτήρια και θα προάγουν τους στόχους του Ταμείου σε διάφορες χώρες” υπογραμμίζει η κα Κεφαλά. Επίσης, όπως σημειώνει “αρκετές από τις εγκρίσεις αφορούν προγραμματικές συμφωνίες χρηματοδότησης (framework operations) οι οποίες περιλαμβάνουν π.χ. χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και έργων μέσω εγχώριων τραπεζών που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα”.

Η χρηματοδότηση των πρώτων 49 έργων του Ταμείου υλοποιείται μέσω της συνεργασίας με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ έπεται συνεργασία και με άλλες τράπεζες που θα μπορούν να κάνουν χρήση της εγγυοδοσίας του InvestEU. Γενικά, ο Όμιλος της ΕΤΕπ αποτελεί τον κύριο εταίρο του Ταμείου για το 75% του προϋπολογισμού του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα