Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΚΚΕ Ηρακλείου: Να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικούς νοσηλευτές

Οι βουλευτές Ηρακλείου με το ΚΚΕ, μέσω ανακοίνωσής τους, γνωστοποιούν ερώτηση που υπέβαλαν στην αρμόδια υπουργό σχετικά με την απαραίτητη κάλυψη αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, τονίζοντας παράλληλα τις ελλείψεις στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν:

Σε απόγνωση οδηγούνται μαθητές και οι οικογένειές τους λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε νοσηλευτές στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, πρόσφατο είναι το σοβαρό περιστατικό μη χορήγησης νοσηλευτικής βοήθειας σε 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, για την οποία η παρουσία του σχολικού νοσηλευτή είναι αναγκαία και επιτακτική, καθώς η παρακολούθησή της μπορεί να γίνει μόνο από εκπαιδευμένο ενήλικα και επιβάλλεται η εξατομικευμένη επιστημονική παρέμβαση από ειδικό επιστήμονα για να κάνει μετρήσεις και να της χορηγείται ινσουλίνη κατά την παραμονή της στο σχολείο.
Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νοσηλευτής σε κάθε σχολική μονάδα, το παιδί καλείται, προκειμένου να συνεχίσει να περιθάλπεται από σχολικό νοσηλευτή, όπως γινόταν από την Α΄ Δημοτικού, είτε να αλλάξει σχολείο (από το Γυμνάσιο στο κέντρο του Ηρακλείου – όπου φοιτά από την περσινή χρονιά – να φοιτήσει σε άλλο απομακρυσμένο σχολείο της πόλης), με τις σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες που θα έχει στη μαθήτρια η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και την αναστάτωση που θα επιφέρει στην οικογένεια, είτε να πληρώσουν οι γονείς ιδιωτικό νοσηλευτή!
Πρόκειται για ανάλγητη απόφαση που καταστρατηγεί τις γνωματεύσεις και αδιαφορεί για τις συνέπειες για τη μόρφωση, την ψυχολογία και την υγεία παιδιών, που χωρίς υπερβολή έχουν δώσει μάχη για τη ζωή τους, ενώ η πρόσβαση των οικογενειών στην αναγκαία στήριξη κρίνεται τελικά από αυτά που μπορεί να αντέξει η τσέπη των γονιών και οι μαθητές αφήνονται στην τύχη όταν οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Παρόμοιο περιστατικό ανέδειξε πέρυσι το ΚΚΕ, με κοινοβουλευτική παρέμβαση για μαθήτρια στο Ηράκλειο με σοβαρή πάθηση και ταυτόχρονα ανάγκη για παράλληλη στήριξη, που αντιμετώπισε τις συνέπειες της απαράδεκτης απαγόρευσης για περισσότερες στηρίξεις της μίας, που αφορούν τον ίδιο μαθητή/τρια για το ίδιο σχολικό έτος και έπρεπε οι γονείς να καλύπτουν το κόστος.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διατηρούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αμφισβητείται η απρόσκοπτη και ισότιμη συμμετοχή των μαθητών που έχουν σοβαρές παθήσεις, όπως Διαβήτη Τύπου 1, στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των παιδιών με σοβαρές παθήσεις. Ταυτόχρονα οι γονείς οδηγούνται στα όρια της απόγνωσης και ωθούνται, όσοι βέβαια έχουν τη δυνατότητα, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες με ιδιωτική δαπάνη, προσθέτοντας επιπλέον δυσκολίες στις οικογένειές που επωμίζονται το βάρος της στήριξης, της ιατρικής φροντίδας, εξουθενωμένοι, χάνοντας ακόμα και τις δουλειές τους.
Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι ακόμα και ανάγκες ζωτικής σημασίας μπαίνουν στο ζύγι του κόστους, με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων. Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα και αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων είναι η επίτευξη αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου και η απαλλαγή από τη δική τους κρατική ευθύνη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για τη στήριξη μαθητών/τριών με νοσήματα που χρήζουν άμεσης εξειδικευμένης παρέμβασης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός, αν θα υπάρξει ρύθμιση ώστε:

• Να ικανοποιηθεί άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς επιβάρυνση των γονιών, η ανάγκη για χορήγηση νοσηλευτικής βοήθειας στη 13χρονη μαθήτρια Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, στη σχολική μονάδα που ήδη φοιτά.
• Να εγκριθούν, τώρα, όλα τα αιτήματα για την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών, χωρίς καθυστερήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.
• Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολική μονάδα που θα συνδέεται με ένα αναβαθμισμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, πλήρως στελεχωμένο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα