Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΚΚΕ Χανίων: Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Κίσσαμο

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ν. Χανίων, μέσω ανακοίνωσής της, ζητά την άμεση εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που εντοπίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κίσσαμο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Για ακόμα μια φορά στις ακτές των Χανίων εντοπίστηκαν πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου και της φτώχειας που επικρατεί στις χώρες τους. Το βράδυ της Δευτέρας εντοπίστηκε ανοικτά της Γραμβούσας, πλοιάριο που μετέφερε 30 άτομα. Ανάμεσα τους είναι και 9 παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από τα παιδιά είναι μόλις 9 μηνών. Η καταγωγή τους, όπως ισχυρίζονται είναι από την Λιβύη και την Συρία. Από τότε οι πρόσφυγες παραμένουν σε χώρο του Λιμενικού Σταθμού Κισσάμου, σε ένα παλιό γκαράζ, σε ακατάλληλες συνθήκες. Στο σημείο παρευρέθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κισσάμου, ενώ πραγματοποιήθηκε παρέμβαση, με στόχο οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε πιο κατάλληλο κτήριο.

Είναι μια εικόνα που έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τα καλοκαίρια. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή να σταματάει βίαια στις ακτές του Νομού μας. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που μαίνονται στην περιοχή. Σε αυτές τις επεμβάσεις , συμμετέχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στα πλαίσια της σταθερής εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας έφευγαν τα βομβαρδιστικά που μακέλευαν τον λαό της Λιβύης, ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο στην Συρία, ενώ σήμερα η βάση έχει ενεργό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρέπει να μπει στο στόχαστρο η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, που με συνέπεια υλοποιούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι οι ίδιοι που εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα και στην ντροπή των υπερδομών-φυλακών. Υλοποιούν τις Οδηγίες για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της “ασφαλούς τρίτης χώρας” που μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Γενεύης και νομιμοποιεί τις επαναπροωθήσεις. Είναι αυτοί που εφαρμόζουν την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που αξιοποιεί η τουρκική επιθετικότητα εργαλειοποιώντας τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την βαρβαρότητα ενός άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, που δημιουργεί τις στρατιές των ξεριζωμένων, την φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, ο λαός πρέπει να δυναμώσει την διεκδίκηση, ώστε σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της ΕΕ και κυβερνήσεων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και να σταματήσει ο εγκλωβισμός στις χώρες υποδοχής τους.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε:
• Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες με ευθύνη του κράτους σε κατάλληλο κτήριο και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
• Ιατρική παρακολούθηση, επαναλαμβανόμενα test Covid-19 και μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για τα παιδιά .
• Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της τροφοδοσίας και όλων των αναγκαίων υλικών για όσο καιρό παραμείνουν στην Κίσσαμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα