Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κιβωτός πολιτισμού το Μουσείο Τυπογραφίας

» Δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Μουσείο δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από αυτό

Ως μία κιβωτό πολιτισμού που ταξιδεύει τον επισκέπτη από την εποχή του Γουτεμβέργιου έως το σήμερα, περιέγραψαν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη οι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της δημοσιογραφίας που το επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Oι επισκέπτες, που ξεναγήθηκαν από τον εμπνευστή του Μουσείου Γιάννη Γαρεδάκη, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τον πλούτο των εκθεμάτων και τη μοναδικότητα του Μουσείου, ενώ πολλοί από αυτούς που έχουν ζήσει την εξέλιξη της τυπογραφίας μέσα στα χρόνια θυμήθηκαν με συγκίνηση το παρελθόν.

«Η αίσθηση που μου άφησε είναι ότι πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σπουδαίο, κάτι μοναδικό, που διασώζει την ιστορία της τυπογραφίας και του περιφερειακού Τύπου στη χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και πρόσθεσε ότι ειδικά για τους παλαιότερους το Μουσείο «ξυπνά μνήμες από τις σκληρές συνθήκες δουλειάς που επικρατούσαν παλαιότερα αλλά και τις μεγάλες αγωνίες και χαρές που ήταν συνυφασμένες με το τύπωμα των εφημερίδων».

Ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θανάσης Μπαμπανέβας δεν έκρυψε τη συγκίνησή του από όσα είδε στο Μουσείο Τυπογραφίας: «Είναι συγκλονιστικά τα όσα συμβαίνουν εδώ και πρέπει να πούμε συγχαρητήρια και μπράβο σε αυτούς που διέσωσαν αυτά τα πράγματα διότι είναι τα απομεινάρια μιας ζωής. Μιας ζωής δύσκολης, με επίπονη δουλειά και αμέτρητα ξενύχτια για να προσφέρουμε αυτό που λέμε ενημέρωση. Είναι επίσης σημαντικό ότι μέσα από αυτό το Μουσείο μπορούν οι νεότεροι να αντιληφθούν τη συνέχεια στην τυπογραφία και του Τύπου και να γνωρίσουν τις συνθήκες δουλειάς των τυπογράφων, των πρωτοπόρων αυτού του χώρου».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Γιώργος Τσιγκλιφύσης θυμήθηκε τα χρόνια που στην τυπογραφία πρωταγωνιστούσαν οι λινοτυπικές μηχανές: «Έχω μείνει έκπληκτος από τη δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το Μουσείο που έχει κάνει ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης. Νομίζω ότι αυτή η δουλειά πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία. Δεν πρέπει να χάνεται ο πολιτισμός μας γιατί όλα αυτά είναι δείγμα του πολιτισμού μας. Μέσα από αυτές τις μηχανές έβγαιναν τα έντυπα τα οποία πληροφορούσαν τον κόσμο, καλλιεργούνταν η γλώσσα και η σκέψη. Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία να σταθεί δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες ιδιωτών που ξοδεύουν από την τσέπη τους για να διατηρήσουν κάτι που -πρώτιστο καθήκον- ήταν ευθύνη του κράτους να το κάνει».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Έλενα Ριζεάκου βρέθηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Τυπογραφίας: «Είναι απίστευτο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε μαζεμένη η ιστορία του ανθρώπου και του πνεύματος, η ιστορία του βιβλίου και της γνώσης, η ιστορία του πολιτισμού μας, σε έναν μόνο χώρο. Είναι συγκλονιστικό το τι μπορεί το πάθος, η ψυχή και το όραμα ενός μόνο ανθρώπου να δημιουργήσει. Είναι εκπληκτικό».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των δημοσιογράφων βρέθηκαν στα Χανιά στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα