Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Κέντρο Ελέγχου” ή “καταστροφές” στα σχολεία!

Κύριε διευθυντά,

στην ανακοίνωση του Δήμου Χανίων στις 5 Σεπτέμβρη 2022 για “εκτεταμένες δολιοφθορές και βανδαλισμούς” στα τρία μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα των Χανίων, αυτά του Ακρωτηρίου, της Αμπεριάς και του Κουμπέ, γίνεται αναφορά σε “καταστροφές και λεηλασίες” στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τους.

Η φρασεολογία αυτή χρησιμοποιείται για την περιγραφή φθορών όπως το σπάσιμο πέντε τζαμιών με πέτρες και κάποιων πορτών με άγνωστο τρόπο, όπως ένα τραβηγμένο καλώδιο ενός μεγαφώνου που αναφέρεται ως “ξηλωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις”, όπως ένα μικρό σκίσιμο της βαφής της μόνωσης πριν από μήνες με κόστος επιδιόρθωσης 30 € που αναφέρεται ως “αφαίρεση της θερμοπρόσοψης”. Αναφέρονται και “πυρκαγιές” ίσως σε κάποια υφασμάτινη κουρτίνα ή κάδο αυλής.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο δήμαρχος Χανίων στις δηλώσεις του με ανάλογη πομπώδη φρασεολογία αναφέρεται σε αγνώστους που «επαναλαμβανόμενα καταστρέφουν δημόσια περιουσία» και καλλιεργεί ένα αίσθημα κινδύνου αφού όπως λέει «στοχευμένα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου στα σχολεία». Ο αντιδήμαρχος Παιδείας στις δηλώσεις του επισημαίνει ότι «θα σταθούμε αμείλικτοι στην εύρεση και τιμωρία των δραστών” σαν να αναφέρεται σε εγκληματίες.

Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των μεμονωμένων περιστατικών είναι ότι έγιναν από άγνωστα άτομα που εισήλθαν στον αύλειο χώρο των σχολικών συγκροτημάτων λόγω της ανεπαρκούς περίφραξης ή των ορθάνοικτων θυρών ενώ στα κτήρια δεν υπήρχε ή δεν λειτουργούσε ο συναγερμός ασφαλείας. Σε αυτές τις συνθήκες η αρχή της “Αναλογικότητας” επιβάλει τις ήπιες λύσεις της ενίσχυσης της περίφραξης και μετά τον συναγερμό. Μόνο εάν δεν αποδώσουν αυτές νομιμοποιείται η βιντεοεπιτήρηση.

Ειδικά όμως στα σχολικά συγκροτήματα της Αμπεριάς και του Κουμπέ είναι εγκατεστημένες τόσες πολλές εξωτερικές κάμερες ασφαλείας που ομοιάζουν με φυλακές υψίστης ασφαλείας. Αλλά δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά στην πρόκληση των φθορών ούτε και συνεισέφεραν στον εντοπισμό των δραστών μέσω των βίντεο.

Η ίδια η ανακοίνωση αποτελεί δημόσια απόδειξη της ψευδούς αιτιολόγησης της εγκατάστασης των εξωτερικών καμερών ασφαλείας στα σχολεία.

Η δημοτική Αρχή αναφέρει την “αποτροπή παρόμοιων ενεργειών” ως αιτιολόγηση για την ευρεία εγκατάσταση δικτύου ψηφιακών εξωτερικών καμερών ασφαλείας στα σχολεία των Χανίων. Το δίκτυο αυτό θα ελέγχεται από το σχεδιαζόμενο “Κέντρο Ελέγχου” που είναι η βασική εφαρμογή του “Στρατηγικού Σχεδίου Έξυπνης Πόλης” (Smart Cities) που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ανακοίνωση. Τυχαία σύμπτωση ή απόπειρα νομιμοποίησης;

Νικόλαος Στεργιάδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

 1. Η Αντιπεριφέρεια,οι Δήμοι ωφείλουν να εμπνευστούν χρήσιμες και επωφελείς διεξόδους για την νεολαία!
  Αλλιώς οι νέοι, στα πλαίσια του αδιεξόδου που ζουν, θα συγκροτούν συμμορίες και θα επιτίθεται η μία στην άλλη!
  Το ζήτημα της δημιουργικής απασχόλησης των νέων πάντως δεν φαίνεται να απασχολεί το κατεστημένο της πόλης μας !

  • Αγαπητέ κύριε Μιχάλη, με το σχόλιό σας μου θυμίσατε τις εποχές που ο τότε δήμαρχος Χανίων είχε προτείνει ως λύση στο πρόβλημα των γκράφιτι τη διενέργεια ομιλιών σχετικά με την προστασία του δημόσιου χώρου στα νηπιαγωγεία της πόλης μας!

   Οι συμμορίες σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη της Ελλάδος ξεκινούν αρχικά ως ομάδες γκράφιτι και κατόπιν επεκτείνουν τη δράση τους σε άλλα. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή του γνωστού «Μοντέλου» στα Χανιά εξασφαλίζει και το ότι για τα επόμενα αρκετά χρόνια δεν θα υπάρξουν νεανικές συμμορίες στην πόλη μας.

   • Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, εντοπίζετε ως” πηγή του κακού ” γιά την νεολαία το γκράφιτι !
    Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείται ” η εφαρμογή του γνωστού μοντέλου στα Χανιά”!
    Πιστεύω ότι η νεολαία χρειάζεται,δεν είμαι εκπαιδευτικός, μιά διαφορετική θεώρηση ζωής , μία άλλη γείωση με την πραγματικότητα !
    Δεν επεκτείνομαι για να μην θεωρηθώ ότι είμαι εκτός θέματος!
    Γειά σας!

    • Δεν είμαι κοινωνιολόγος ώστε να μιλώ για την «πηγή του κακού» των προβλημάτων της κοινωνίας μας.

     Είμαι μηχανικός εξειδικευμένος στην επιστήμη των αποφάσεων και εφαρμόζω λύσεις που επιλύουν προβλήματα της κοινωνίας. Χαρακτηριστική περίπτωση το εθελοντικό μου έργο γνωστό ως «Μοντέλο αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» που έχει σταματήσει το γκράφιτι στα Χανιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία Αστυνομική Διεύθυνση σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδος.

     Το «Μοντέλο» διαλύει τις ομάδες γκράφιτι, δηλαδή αφαιρεί το μέσο συνένωσης και δράσης του τμήματος της νεολαίας που λόγω της «πηγής του κακού» έχει λάθος θεώρηση της πραγματικότητας και κλίση προς τις αναρχομηδενιστικές πρακτικές, μία εκ των οποίων είναι και το γκράφιτι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα