Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

» Οδηγία της Ευρωπαϊκής Eνωσης 2015/849 (Σύντομη αναφορά)

» Υπόχρεοι Υποβολής στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και Προθεσμίες Καταχώρησης στο Υπουργείο Οικονομικών

Η χώρα μας στα πλαίσια της διαφάνειας και της εφαρμογής πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με βάση την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015/849, ενσωμάτωσε πρόσφατα στην Ελληνική νομοθεσία υπό τα στοιχεία 67343 ΕΞ 2019/19.6.2019 απόφαση του Υπ. Οικονομικών (Β’ 2443/ 20.6.2019) και συμμορφώθηκε με την υποβολή και καταχώρηση των στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο των πραγματικών δικαιούχων (ΚΜΠΔ).
H υποχρέωση καταχώρησης στο ΚΜΠΔ αφορά κάθε νομικό πρόσωπο που έχει έδρα στη χώρα μας ή ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία φορολογείται στην Ελλάδα. Κάθε είδους εμπορική επιχείρηση που δεν είναι εισηγμένη σε ρυθμισμένη αγορά, (π.χ. χρηματιστήριο), αστικές επαγγελματικές εταιρείες, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεταιρισμοί (όπως αναλυτικά ορίζονται στο άρθρο 2 της ανωτέρω απόφασης), υποχρεούνται να καταχωρήσουν τα στοιχεία στο Κεντρικό Μητρώο όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα είτε με τους νομίμους εκπροσώπους τους είτε με ειδικά εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, υποχρεούνται να καταχωρήσουν όπως αναλυτικά στο άρθρο 4 αναφέρεται, πληροφορίες που αφορούν το ίδιο νομικό πρόσωπο όσο και τους νόμιμους εκπροσώπους και τους πραγματικούς δικαιούχους αυτών.
Το μητρώο πραγματικών δικαιούχων τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο όλα τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας και φορολογούνται στην Ελλάδα μέσω της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, υποχρεούνται να καταχωρούν τα πραγματικά απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων.
Πραγματικός δικαιούχος θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο ή φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκει ή πραγματικά ελέγχει μια εταιρική οντότητα, είτε ως μέλος του Δ.Σ., ή Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Δ/ντής, εντεταλμένος σύμβουλος, εταίρος, μέτοχος ή άλλη ιδιότητα. Απώτερος σκοπός είναι ο εντοπισμός του φυσικού προσώπου το οποίο τελικά ασκεί έλεγχο είτε μέσω ιδιοκτησίας ή με άλλο τρόπο ως και η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες του πραγματικού δικαιούχου στα πλαίσια της διαφάνειας με στόχο την πρόληψη ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επιπρόσθετος στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι 10 Μαρτίου 2021 η διασύνδεση των εθνικών μητρώων πραγματικών δικαιούχων να γίνεται μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας.
Βασικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρηθούν στο Κεντρικό Μητρώο για μεν τα νομικά πρόσωπα είναι: ΑΦΜ, επωνυμία, διακριτικός τίτλος, Αρ. ΓΕΜΗ, μορφή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στοιχεία επικοινωνίας (χώρα, οδός αριθμός, περιφερειακή ενότητα, τηλ., E-mail, κτλ). Για δε τον πραγματικό δικαιούχο είναι: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τύπος πιστοποιητικού και ταυτοποίησης, ημερομηνία γέννησης, υπηκοότητα, δ/νση κατοικίας, κινητό και σταθερό τηλέφωνο, δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δ/νση επικοινωνίας/ αλληλογραφίας.
Το μητρώο πραγματικών δικαιούχων ως και η υποχρέωση τήρησής τους διαχωρίζεται σε Ειδικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στην έδρα των εταιρειών και το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων πού τηρείται στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Το χρονοδιάγραμμα καταχώρησης των αναλυτικών στοιχείων αυτών γίνεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ βάσει κατηγοριοποίησης τους σε τρεις επιμέρους ομάδες:

Ομάδα Α Αστικές, επαγγελματικές, ΝΕΠΑ και ναυτιλιακές εταιρείες,
περίοδος καταχώρησης 16.9.2019 -14.10.2019
Ομάδα Β ΙΚΕ, μη κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα, συνεταιρισμοί, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ανώνυμες Μονομετοχικές επιχειρήσεις,
περίοδος καταχώρησης 30.9.2019 – 1.11.2019
Ομάδα Γ Όλες ο λοιπές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ),
περίοδος καταχώρησης 14.10.2019 -29.11.2019

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις ημερομηνίες των ανωτέρω υπόχρεων νομικών προσώπων, προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις: 1) η Δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και 2) Επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που τα υπόχρεα Νομικά πρόσωπα εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με την ανωτέρω νομοθεσία το πρόστιμο διπλασιάζεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα