Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Καινοτόμο πρόγραμμα απεξάρτησης

Βοήθεια σε εξήντα οκτώ ανθρώπους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης στα Χανιά, αλλά και στήριξη στους γονείς – συγγενείς τους παρείχε το καινοτόμο πρόγραμμα “Προαγωγής Αυτοβοήθειας” το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΟΚΑΝΑ.
Αξιοσημείωτο είναι πως μέσω του προγράμματος οργανώνονται και πραγματοποιούνται εξορμήσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο (street work), σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως η πλατεία 1866, που αποτελούν χώρους συνάντησης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης. Οι δράσεις πρόκειται να ενταθούν στο μέλλον.
Στα σημαντικά αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς ήδη κατά το πρώτο οκτάμηνο λειτουργίας του εξυπηρετήθηκαν συνολικά 141 άτομα με διαφορετικού τύπου αιτήματα, αναφέρθηκαν χθες ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Χρυσούλα Χατζηδάκη και ο συντονιστής του προγράμματος Σωτήρης  Λαϊνάς.
Οπως γνωστοποίησε ο κ. Σκουλάκης μέσα από το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2013:
• Εκατόν σαράντα ένα άτομα ωφελήθηκαν συνολικά από τις υπηρεσίες του προγράμματος.
• Ογδόντα ένα άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
• Πενήντα οκτώ άτομα εκπαιδεύτηκαν στην έννοια και τις αρχές της αυτοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων.
• Σαράντα διαφορετικοί άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης προσεγγίστηκαν στο πλαίσιο της δράσης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο, εκ των οποίων 6 άτομα προσέγγισαν στη συνέχεια το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
• Είκοσι ένα γονείς/συγγενείς ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης προσήλθαν στο πρόγραμμα και έλαβαν υπηρεσίες.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΟν ΔΡΟΜΟ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Χανίων στις δράσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης των χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών που γίνονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία αποτελούν χώρους συνάντησης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης (street-work), γεγονός -όπως τόνισε- πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εξαρτημένα άτομα είτε δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπευτική αντιμετώπιση, είτε απλώς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος – συντονιστής του προγράμματος, κ. Σωτήρης Λαϊνάς γνωστοποίησε ότι το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη πολλά χρόνια. Από πέρυσι όμως με την ηθική και υλική υποστήριξη της δημοτικής Αρχής των Χανίων (μέσω χρηματοδότησης 10.000 ευρώ) λειτούργησε και στην πόλη μας.
Προκειμένου να υπηρετηθούν οι στόχοι του προγράμματος έχει σχεδιαστεί μία σειρά δράσεων, οι οποίες -σύμφωνα με τον κ. Λαϊνά- είναι οι εξής:
• Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες, καθώς και μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος.
• Δράσεις ευαισθητοποίησης και προσέγγισης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στον δρόμο (street-work). Η δράση στα Χανιά έχει ξεκινήσει από τον Μάιο σε κεντρικά σημεία της πόλης με στόχο να διερευνηθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι χρήστες και εάν δεν βρίσκονται σε θεραπευτική προσπάθεια να βοηθηθούν, ώστε να κάνουν μία έναρξη θεραπείας.
• Δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στον γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν.
Τέλος, η αντιδήμαρχος Χανίων σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, επεσήμανε από την πλευρά της ότι «στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχει συμβάλει και η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με το σύνολο των κοινωνικών Υπηρεσιών των Χανίων για την κάλυψη των αναγκών των ωφελουμένων».  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο τηλέφωνο 28210 23432 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.selfhelp.gr | e-mail: chania@selfhelp.gr | Δ/νση: Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη. Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.μ. – 8 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα