Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Κείμενα συνιστωσων

Κανείς δεν αντιλέγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε απ’ το 3% των ψηφοφόρων σε ικανά ποσοστά, που του εξασφάλισαν κυβερνητική πλειοψηφία ένεκα των κοινονικών και πολιτικών συκγυριών. Επειδή συνέπεσε να συνεργασθεί με τους ΑΝΕΛ, ο κομματικός αυτός συνασπισμός δεν μπόρεσε να αντιπροσωπεύσει την “αριστερή συνείδηση”. Τώρα ως Αξ/κη αντιπολίτευση τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασκήσουν σκληρή κριτική στη Ν.Δ. για αθετήσεις πρεκλογικών επαγγελιών και να τεκμηριώσουν αντίλογο με επιχειρήματα για την ασκούμενη πολιτική της, με άλλα καταπιάνονται. Να μην αρκούνται στο στερεότυπο, ότι αυτά που νομοθετήσατε, θα τ’ αλλάξουμε, όταν έρθουμε στην εξουσία.

Συζητείται στην Κουμουνδούρου, να γίνει μια Πανελλαδική Διάσκεψη του Πολιτικού Συμβούλιου με στόχο, να αναδειχθεί οριστικά ο ρυθμιστικός ρόλος της “ιδεολογικής αριστεράς”, που θα διαφοροποιείται πολιτικά από τη Ν.Δ. Υπ’ όψιν, ότι μέσα στον “ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία” πλέον εκτός απ’ τις υπάρχουσες συνιστώσες, όπως οι “53+”, “Πράττω” κ.λ.π. εμφανίζονται και νέες τάσεις, τελευταίως, που είναι το Ρεύμα Ιδεών “ΡΕ.Ν.Ε.” στο οποίο ηγούνται οι κ. Π. Ρήγας και Α. Κοτσακάς.

Μέλη του “53+”, λοιπόν, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Τσακαλώτος, συνέταξαν ένα πολυσέλιδο κείμενο πολύ προσεγμένο προς αποφυγήν παρερμηνιών, το οποίον εστάλη στον κ. Τσίπρα. Το κύριο θέμα περιστρέφται στη συλλογική προσπάθεια συγκρότησης ενός προγράμματος, βάσει του οποίου, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να δείξει, πόσο σημαντικό είναι, να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και να είναι προσαρμοσμένος στο “πολιτικό ύφος και ήθος”, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά και όταν μελλοντικώς αναλάβει την διακυβέρνηση.

Ένα απ’ τα βασικά σημεία, που επισημαίνεται στο κείμενο, που πήρε την ονομασία “Μανιφέστο Ομπρέλα” είναι να ξεκαθαρισθεί στις προσυνεδριακές συνομιλίες η διαμόρφωση όρων συνεργασίας με σχηματισμούς συγγενών πολιτικών χώρων και να ξεκαθαρισθεί το δίλημμα, όσον αφορά την διεύρυνση και ποιοι με τη συμπεριφορά τους υπονομεύουν τον αρχηγικό ρόλο του προέδρου του κόμματος.

Οι απόψεις διΐστανται, κατά πόσον τα κείμενα των διαφόρων ιδεολογικών κατευθύνσεων, που υπάρχουν σ’ ένα κόμμα, συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων νέων θεσμών για αλλαγή πολιτικής, πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα.

Από παράγοντες της Κουμουνδούρου διέρρευσε, ότι αν και αναμένονται ανάλογες εκδηλώσεις και από άλλες συνιστώσες του κόμματος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “καλοδεχούμενο” το κείμενο των “53+” ότι παρά τις επιμέρους ασυμφωνίες θα τεθεί στη Συνεδρίαση στο Πολιτικό Συμβούλιο και θα “συμβάλλει σε δημιουργικό διάλογο”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες