Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Κεφαλάς – Καπετάν Μαθιός Μυλωνογιάννης

Προτομή του καπετάν Μαθιού Μυλωνογιάννη βρίσκεται στον Κεφαλά Αποκορώνου, όπου είχε γεννηθεί το 1828.
Η προτομή στηρίζεται πάνω σε μία βάση στην οποία αναγράφεται:
«ΚΑΠΕΤΑΝ
ΜΑΘΙΟΣ ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
1828 – 1901
ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΗΤΟ ΠΕΡΙΦΑΝΗ
Η ΔΟΞΑ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ»
Ο καπετάν Μαθιός Μυλωνογιάννης, στη ζωή του οποίου είχαμε αναφερθεί και στο σημείωμά μας για την προτομή του που υπάρχει και στην πλατεία 1866, ήταν επιφανής οπλαρχηγός, συμμετείχε σε πολλές επαναστάσεις, ενώ στην Κρητική Επανάσταση του 1866 εκλέχθηκε ως ένας εκ των αρχηγών της περιοχής του Αποκορώνου.
Στη σειρά ιστορικών σημειωμάτων του Μιχάλη Γρηγοράκη στα “Χανιώτικα νέα” το 2002 με τίτλο: “Σταυραετοί του Εξηνταέξι”, στην ενότητα για τον Μαθιό Μυλωνογιάννη (“Χ.ν”. – Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2002), αναφέρεται ότι «με το ξέσπασμα του Μεγάλου Ξεσηκωμού αρχίζει η κύρια δράση του Μυλωνογιάννη. Σαν αντιπρόσωπος τ’ Αποκόρωνα πηγαίνει τον Απρίλη του 1866 στα Μπουτσουνάρια, όπου έχει μαζευτεί η Επαναστατική Συνέλευση κι από εκεί παίρνει εντολές και πιάνει τη μέση και ανατολική Κρήτη. Σκοπός η όσο το δυνατό καλύτερη διαφώτιση του λαού για τη νέα επανάσταση. Ο Μυλωνογιάννης τα καταφέρνει καλά και σαν τελειώσει την αποστολή του γυρίζει. Ονομάζεται από την Προσωρινή Κυβέρνηση ένας από τους αρχηγούς του Αποκόρωνα κι αρχίζει τις μάχες. Την πολεμική του δραστηριότητα τηνε βρίσκουμε παντού».

 

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη με τη βοήθεια του, επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες