Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

«Και η κοινωνία;»

Αγαπητοί φίλοι συνδικαλιστές,
με σεβασμό στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, θέλω να σχολιάσω την ανακοίνωσή σας, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της παραίτησης της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού από το σχολείο της Γαύδου.
Με την ανακοίνωσή σας περιγράφετε τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και βεβαίως δικαίως προβάλλετε το αίτημα για μόνιμους διορισμούς. Στην προσπάθεια σας όμως να υπερασπιστείτε το δικαίωμα της παραίτησης της εκπαιδευτικού από τη θέση της, αγνοήσατε και δεν αρθρώσατε ένα λόγο για το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ακριτικό νησί της Γαύδου και ιδιαίτερα στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Επιπλέον αδικείτε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με συνέπεια και ευθύνη, σε δύσκολες συνθήκες σε ακριτικές περιοχές.
Πρέπει να πω ότι με πραγματική συγκίνηση παρακολούθησα το οδοιπορικό της αποστολής εκπαιδευτικών στην Παλαιστίνη και την περιγραφή των μελών της αποστολής για όσα είδαν και έζησαν. Σε μια από τις περιγραφές αναφέρεται: «Ο 25 χρονος δάσκαλος Ahmed Sowafery έχασε τα δυο του πόδια και το (αριστερό) χέρι του κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Αψηφώντας τη βαρβαρότητά τους, επέστρεψε στο σχολείο του για να διδάξει στους μαθητές του τη ζωή».
Τηρουμένων των αναλογιών, ίσως ένα οδοιπορικό στην Γαύδο να σας δώσει την ευκαιρία να ενώσετε τη φωνή σας με τη δήμαρχο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των «εν δυνάμει» μαθητών σας και να διδαχθούν και αυτοί τη ζωή.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας για την παιδεία και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών, δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά και χώρια από τις ανάγκες της κοινωνίας. Οτι η αποτελεσματικότητα του αγώνα των εκπαιδευτικών εξαρτάται από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών. Εσείς όμως, αγαπητοί φίλοι, αγνοήσατε αυτήν την αναγκαιότητα και επιλέξατε με την ανακοίνωσή σας, το ύφος και το περιεχόμενο της οποίας ξεφεύγει από κάθε δεοντολογία και συνδικαλιστικό πολιτισμό, να στοχοποιήσετε τη δήμαρχο του νησιού και να την χαρακτηρίσετε «Βραχίονα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στα ζητήματα της παιδείας».
Ξεπερνάτε δυστυχώς τα όρια. Προβαίνετε σε “κανιβαλισμό”, καθώς είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη δήμαρχος:
• Εχει δώσει αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
• Εχει παλέψει για την δωρεάν εστίαση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ακριτικά νησιά.
• Εχει υποβάλλει αίτημα δημιουργίας ξεχωριστής λίστας υποβολής αίτησης για υπηρεσία στα άγονα νησιά και σήμερα αγωνίζεται σε δύσκολες συνθήκες για τη λύση των πολλών και συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί.
Η πρακτική αυτή όμως απαξιώνει και δεν προάγει την φερεγγυότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε στην κοινωνία ούτε, στα μέλη σας.

Μπιρμπίλης Δημήτρης
συνταξιούχος,
πρώην συνδικαλιστής στον κλάδο των Ασφαλιστικών Εταιριών και μέλος της Ενωσης Γονέων Αμαρουσίου.

Υ.Γ. Οπως καλά γνωρίζετε, η Γαύδος ήταν τόπος εξορίας αγωνιστών της Αριστεράς. Δεν αρμόζει σε εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος να ζητούν από τη δήμαρχο της Γαύδου «δήλωση μετανοίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα