Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021

Καύσωνας “εις την Πόλιν”

Η υπογραφή απ’ τον Ερντογάν της απόφασης για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί έγκλημα μεγίστης προσβολής, κατά του Χριστιανισμού. Προκαλείται διεθνής ανησυχία διότι το ζήτημα δεν είναι των Χριστιανών ορθοδόξων και καθολικών, αλλά οικουμενικό.
Προσβάλονται οι αξίες εκ μέρους της Τουρκικής ηγεσίας σ’ ένα φαύλο κύκλο ερμηνειών, στον οποίον έχει περιπέσει ο Τούρκος πρόεδρος μη ακούοντας κανέναν. Μπορεί και ταπεινώνει όλη τη Δύση βλέποντάς την να βρίσκεται σε παρακμή ανταποδίδοντάς της, ό,τι έκανε εκείνη σε βάρος του Ισλάμ με τις Σταυροφορίες. Την χαστουκίζει την ώρα, που πεθαίνει, όταν βλέπει ότι υπερισχύουν οι καταναλωτικές εις βάρος των ηθικών αξιών.
Πριν 5 μήνες ο Ερντογάν δήλωνε, ότι η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί θα προκαλούσε μεγάλες αναστατώσεις. Τι συνέβη έως σήμερα και άλλαξε γνώμη; Όλα τα διεθνή δίκτυα από την Ανατολή μέχρι τη Δύση ασχολούνται μ’ αυτή την κίνηση, που συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία μετατρέπεται σε Ισλαμικό και όχι σε κοσμικό κράτος. Το BBC, οι Τάϊμς της Ν.Υ. και άλλα μέσα αναφέρονται στην Αγιά Σοφιά, που μετά από 80 χρόνια ξαναγίνεται από μουσείο Μουσουλμανικό τέμενος.
Ο Ερντογάν δεν άκουσε τις ανακοινώσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης διά του ΥΠΕΞ Πομπέο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τού συνιστούσε να σεβαστεί το υφιστάμενο μουσειακό καθεστώς του ναού. Δεν άκουσε τους Ρώσους ούτε και τους Ευρωπαίους. Οι εκκλήσεις στην Τουρκική κυβέρνηση δεν εισακούστηκαν. Ο Πομπέο είχε ομολογήσει, ότι ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει, γιατί ξέρει, ότι δεν θα ‘χει συνέπειες. Τα σχέδιά του δεν τα βάζει στο συρτάρι. Τα υλοποιεί, όσα τηλεφωνήματα και αν του γίνουν περί του αντιθέτου. Προκαλείται διεθνής αναστάτωση. Η πράξη αυτή μπορεί να γίνει σημείο αντιπαλότητος μεταξύ Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού, όπως υπήρξε στο παρελθόν. Για να γίνει ο Ερντογάν Σουλτάνος, αναβιώνοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ενας άλλος στόχος, που επιδιώκεται, είναι η εργαλειοποίηση του ζητήματος στο εσωτερικό του ακροατήριο, να το συσπειρώσει, όταν μάλιστα έγινε γνωστό, ότι η επισκεψιμότητα στο Τέμενος, θα είναι δωρεάν. Με την Αγιά Σοφιά ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στα άκρα. Και να ξυπνήσουν περισσότερες συνειδήσεις στη Δύση δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα. Ετσι όπως τα κατάφερε ο Ερντογάν, όποιος και να ‘ρθει στην τουρκική ηγεσία, δεν θα μπορέσει και να θέλει, να ξαναφέρει τα πράγματα στην προτέραν τους κατάσταση.
Εκείνος, που θα μπορούσε να ανατρέψει την κινηση του Ερντογάν ήταν η Ρωσία. Δεν το ‘κανε, γιατί δεν θα διακινδύνευε τις σχέσεις της με την Τουρκία στη Συρία, στη Λιβύη, στα ενεργειακά της Α. Μεσογείου και στο εμπόριο.
Ο Ερντογάν είπε τον τελευταίο λόγο, βάζοντας τη σφραγίδα του στο πιστοποιητικό θανάτου του κοσμικού κράτους, που θεσμοθέτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες