Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Καθαρισμός του βυθού στη λίμνη της Αγιάς

Τον καθαρισμό του βυθού της λίμνης της Αγιάς προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά της και να απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια μελετά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μετά από προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Η πραγματοποίηση του καθαρισμού εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα η λίμνη να μπορεί να αποθηκεύσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού. «Η μελέτη έχει ανατεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν έχει προχωρήσει καθώς γενικά τα Πανεπιστήμια έχουν μια σχετική καθυστέρηση σε αυτά τα έργα», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Αποστόλης Βουλγαράκης. Η λίμνη, ενώ είχε βάθος από 4 έως 7 μέτρα με την κατασκευή της σύμφωνα με την Π.Ε. έχει φτάσει σε πολλά σημεία στο μισό μέτρο. «Ακόμα και τον χειμώνα που η στάθμη ανεβαίνει λόγω και των βροχοπτώσεων και της μειωμένης άντλησης η χωρητικότητας της λίμνης δεν αυξάνεται πολύ.

Η λίμνη μπορεί να βοηθήσει και στην άρδευση γιατί έχει χωρητικότητα 300.000 κυβικά, τώρα όμως δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερα από 50.000 κυβικά και αυτό είναι ένα θέμα», λέει ο αντιπεριφερειάρχης. Το έργο της εκβάθυνσης έχει την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και είναι σύμφωνο με το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορεί να εκτελεστεί μέσα σε μια διετία. Παράλληλα προχωρεί η σύσταση φορέα διαχείρισης για τον βιότοπο της λίμνης. «Στον φορέα θα συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθελοντικό Κλιμάκιο της Αγιάς. Σκέφτομαι η χρηματοδότηση του φορέα να γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ένας φύλακας», τονίζει ο κ. Βουλγαράκης.

Συζήτηση για ποδηλατόδρομο έως τα Μεσκλά

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ακυρώθηκε και, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, ορίστηκε νέα συνεδρίαση για την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης (πλ. Ελευθερίας). Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η έγκριση σύναψης νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Α.Ε. για την εκπόνηση προμελέτης και μελέτης εφαρμογής για το «Σχεδιασμό ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου και συμπληρωματικών δομών από τη Λίμνη Αγιάς έως τα Μεσκλά», συνολικού προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ. Αλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΜΕD 2014 – 2010. • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020. • Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020. • Λειτουργία Υφιστάμενων γεωτρήσεων, στη λεκάνη Κολένι – έως Δυτικά Πλάτανου – Τμήμα Α’» Δήμου Κισάμου, Νομού Χανίων ιδιοκτησίας Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.). • Ορισμός εκπροσώπων Περιφερειακού Συμβουλίου με τους αναπληρωτές τους, για τη συγκρότηση επιτροπών του άρθρου 18 του Ν. 2218/1994 Ηρακλείου – Λασιθίου και Χανίων – Ρεθύμνου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για εποπτεία και έλεγχο νομιμότητας στις πράξεις των Ο.Τ.Α. Β’ βαθμού Περιφέρειας Κρήτης, για την περιφερειακή περίοδο 7-9-2014 έως 31-8-2019. • Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας για την «Άσκηση αρμοδιοτήτων συντήρησης επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου με την παραχώρηση χρήσης του μηχανήματος έργου ΜΕ 1166 Κ.Υ. Ισοπεδωτή Γαιών (Grader) από την Περιφέρεια Κρήτης / Π.Ε. Χανίων στον Δήμο Αποκορώνου», σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 117067/22-9-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χανίων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες